Після обстрілу слідом за угодою щодо зерна Москва хоче переговорів і з інших питань

Неділя, 24 липня 2022, 17:56

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Москва готова до переговорів із Києвом "щодо ширшого кола питань", але поскаржився, що відновлення переговорного процесу залежить не від російської сторони.

Джерело: Лавров на прес-конференції у Каїрі в неділю, повідомляє "Інтерфакс"

Пряма мова: "Щодо зв'язку цієї домовленості (угоди з вивезення українського зерна – ІФ) з іншими аспектами ситуації в Україні, (...) у нас немає жодних упереджень від того, щоб відновити переговори щодо ширшого кола питань, але справа залежить не від нас".

"Українська влада, починаючи з президента і закінчуючи численною, незліченною кількістю його радників, постійно заявляє, що жодних переговорів не буде, доки Україна не переможе Росію на полі бою".

Деталі: Лавров знову озвучив пропагандистську тезу про те, що в небажанні вести переговори українцям нібито "підтакують їхні західні куратори".

"Чим довше вони продовжують вимагати від України воювати до переможного кінця, причому ми всі розуміємо, який і чий кінець настане, тим більше людей гинутиме і тим довше зберігатиметься нинішня ситуація, яка не йде на користь, насамперед українському народу та українській державі", – намагається схилити українців до переговорів російський міністр.

Передісторія:

  • 23 липня російські війська вдарили ракетами по Одеському морському порту - 2 ракети збили сили ППО, ще 2 влучили в об’єкти інфраструктури порту.
  • За день до цього, 22 липня, у Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна.
  • Коментуючи цю ситуацію, президент Володимир Зеленський заявив, що Росія завжди знаходитиме шляхи не виконувати те, що обіцяє, і саме тому Україна не може бути країною, де є "заморожена" війна. 
  • Зеленський вважає, що замороження повномасштабної війни з Росією лише заохотить її до ескалації конфлікту.
  • 22 липня радник голови ОП, член української переговорної групи з РФ Михайло Подоляк заявив, що зараз немає жодних підстав для відновлення переговорів з державою-агресором.