Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Мелітополі лишається 50-60 тисяч людей, з них колаборантів 5% - Федоров

Понеділок, 25 липня 2022, 17:05
У Мелітополі лишається 50-60 тисяч людей, з них колаборантів 5% - Федоров
ФОТО "РИА-МЕЛИТОПОЛЬ"

За підрахунками міської влади, на території окупованого Мелітополя Запорізької області залишилося 50-60 тисяч громадян, при цьому частка колаборантів складає менш ніж 5%.

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Звичайно, що є якась частка колаборантів, але вона складає менш ніж 5%. Здебільшого ж в місті залишилися ті люди, у яких немає родичів в інших областях України чи закордоном, до яких можна було б поїхати. Залишилися ті, в кого є лежачі батьки, родичі, яким треба допомагати і яких не можна залишити самих".

Реклама:

Деталі: Мер зазначив, що близько 80% мешканців міста залишилися без роботи, без засобів  існування, і живуть на заощадження.

"Економіки в Мелітополі зараз немає. Працюють лише заводи харчової промисловості – хлібзаводи, молокозаводи. Це ті, хто годують людей. Але і в них 1 серпня настає "час Ч": ворог каже, що хто не зареєструється і не оформить свою діяльність за їхніми правилами, то має припинити свою роботу, інакше в нього заберуть усе майно", - розповів Федоров.

Він також повідомив, що в місті останні 2 тижні немає газопостачання через пошкодження газогону внаслідок бойових дій. Також півтора тижні тому ворог захопив усі міські підрозділи електромереж, майже всі співробітники відмовилися співпрацювати.

ВІДЕО ДНЯ

"Якщо зараз трапиться якась аварія, електрики в місті не буде. А не буде електрики, значить не буде води і це буде колапс", - прогнозує він.

Федоров розповів, що в місті зараз не проходять проукраїнські мітинги, оскільки багато їхніх організаторів окупанти взяли в полон. Однак рівень колаборації з окупантами в місті низький.

"Жоден заступник мера, жоден начальник управління, жоден начальник департаменту не пішли на співпрацю. Лише один директор комунального підприємства погодився співпрацювати. Наші лікарі – жоден не погодився йти на роботу до військового госпіталю ворога. Вчителі – з 2 800 співробітників освіти лише до 300 погодилися співпрацювати, але здебільшого це технічні спеціалісти", - розповів мер.

В полоні росіян, за попередніми даними, перебуває більш ніж 50 мешканців Мелітополя, зазначив Федоров. За всі 5 місяців повномасштабної війни в полоні побувало більш ніж 500 людей.

Мер розповів, що виїхати з окупованого міста наразі можливість є. "Черга на виїзд у Василівці, на лінії бойових дій, більш ніж тисяча людей. Люди там ночують дві-три ночі, потім виїжджають", - сказав він.

Федоров також зазначив, що не знає конкретних прикладів, коли мелітопольців проти їх волі відправили до Росії.

"Але є приклади людей, які намагалися самостійно виїхати через тимчасово окупований Крим, потім до країн ЄС, але росіяни їх затримують, засуджують і садять у в'язницю на 5 років. Такі випадки і факти є. Випадків же примусової депортації до Росії поки немає", - розповів мер.

Довідка: З 26 лютого Мелітополь тимчасово окупований російськими військами. 

Читайте також: "Люди просто хочуть жити": про реалії окупованого Мелітополя очима випускниці

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування