Міністр оборони Польщі: ми не послабили свою обороноздатність, допомагаючи Україні

Четвер, 11 серпня 2022, 10:52

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак запевняє, що його країна не послабила свою обороноздатність, надаючи військове обладнання Україні.

Про це він сказав в інтерв’ю часопису Niedziela, повідомляє "Європейська правда".

Він підкреслив, що Польща стоїть на боці України і розраховує на її перемогу. "Російські війська мають бути розгромлені та вибиті з українських земель. Ми не ведемо переговори з такими людьми, як Путін, ми не релятивізуємо звірства, ми не можемо зробити цю війну "звичною" у нашій свідомості", — заявив Блащак.

Реклама:

На запитання, чи не передала Польща Україні занадто багато зброї, глава Міноборони сказав, що "ми не робили нічого, що могло б знизити нашу обороноздатність і порушити гарантії безпеки". Він підкреслив, що передача Україні військової техніки є "нашим історичним обов'язком".

"Український народ усіма силами бореться за свою свободу, Польщу та Європу, а також за спільні цінності та майбутнє без "російського чобота". Ми маємо допомогти їм: військово, політично, дипломатично та соціально", – сказав міністр.

На запитання, що Польща отримає чи купить на пільгових умовах в обмін на поставлені в Україну танки Т-72 і Pt-91 Twardy, глава Міноборони сказав: "Міністерства оборони Польщі та Німеччини досі ведуть діалог щодо механізму компенсації". Він визнав, що Польща поки не отримала "задовільних пропозицій".

ВІДЕО ДНЯ

Блащак запевнив, що прогалини, які утворилися завдяки поставкам українській армії, будуть заповнені. "Тому ми замовили 116 вживаних танків Abrams, хоча раніше у мене був підписаний контракт на 250 з них в останній версії. Тому ми також плануємо контракти на корейські танки K2, гармати-гаубиці K9 і літаки FA-50", – пояснив він.

Він повідомив, що "вартість польської допомоги Україні вже перевищує 1,7 млрд доларів". "Ми знаходимося в авангарді країн, які підтримують Україну, і віримо, що це в інтересах Польщі", – наголосив він.

Міністр додав, що польська оборонна промисловість "здатна виробляти конкурентоспроможну, якісну та ефективну зброю". "Польські зенітні установки Piorun, гаубиці Krab  і гвинтівки Grot дуже високо оцінені українськими військовими", – сказав очільник Міноборони, що, на його думку, є найкращою рекомендацією.

"Ми чекаємо на польські бойові машини Borsuk, на винищувачі танків Ottokar Brzoza, на кораблі Miecznik", – додав він.

Як повідомлялося, у Військовому навчальному центрі Сухопутних військ у Познані почалися тренування польських солдатів на танках Abrams – їх Варшава закупила для поповнення своїх запасів після передачі радянської техніки Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News