Українець Проценко взяв "бронзу" у стрибках у висоту на Євро-2022

П'ятниця, 19 серпня 2022, 08:13

Українець Андрій Проценко став бронзовим призером зі стрибків у висоту на Мультиспортивному чемпіонаті Європи 2022 року. 

Джерело: "Суспільне"

Деталі: Це перша медаль України на Євро-2022 у легкій атлетиці і друга нагорода у кар'єрі Проценка. 

Реклама:

Фінал у чоловічому секторі стрибків у висоту відбувався через день після кваліфікації. Її намагалися подолати три українці, однак вдалося лише двом: Андрій Проценко та Олег Дорощук подолали ключову висоту 2.21 метри, тоді як титулований Богдан Бондаренко припинив виступи на висоті 2.17 м.

Для Проценка фінал Євро-2022 став шостим в історії. На п'яти попередніх континентальних першостях 34-річний стрибун лише одного разу вигравав нагороду: у 2014 році, поступившись у боротьбі за "золото" Богданові Бондаренко. 

А ось 21-річний Дорощук дебютував на рівні чемпіонатів Європи, через місяць після першого виступу на чемпіонаті світу.

ВІДЕО ДНЯ

У фіналі Проценко та Дорощук мали кількох сильних опонентів: німців Тобіаса Потьє та Матеуша Пшибилка, а також італійців Марко Фассінотті та Джанмарко Тамбері – олімпійського чемпіона Токіо та фіналіста ЧС-2022 (саме його випередив Проценко у боротьбі за "бронзу" в Орегоні).

Фінал у чоловічих стрибках у висоту розпочався з висоти 2.18 метрів. Однак уже за її підсумками п'ять спортсменів припинили виступи, закінчивши Євро без результату. На відміну від Проценка та Дорощука, які подолали планку з першої спроби.

Дорощук та Проценко подолали висоту 2.23 метри. Андрієві це вдалося лише з останньої спроби, а ось Олегові – з першої, завдяки чому він йшов серед лідерів. 

Продовжити виступи за підсумками спроб на цієї планки змогли шість стрибунів, і серед них було два українці.

Однак уже на висоті 2.27 метри у Дорощука почалися проблеми: дві нереалізовані спроби та перенесення висоти на 2.30 м. Подолати цю планку з першої спроби зміг Андрій Проценко, проте за підсумками цієї висоти він йшов третім: Тобіас Потьє та Джанмарко Тамбері продовжили брати планки з першого ж стрибка.

Після нереалізованих спроб Кармоя та Пшибилка, а також Олега Дорощука, який припинив виступи, фінішувавши четвертим, була сформована трійка медалістів. Потьє, Тамбері та Проценко мали розподілити між собою медалі.

Взяти висоту 2.30 метрів зміг лише Джанмарко Тамбері. Андрій Проценко переніс висоту і згодом її не подолав, а Тобіас Потьє планку не взяв.

Результати чоловіків у фіналі стрибків у висоту на Євро-2022:

  1. Джанмарко Тамбері (Італія) - 2.30 метри
  2. Тобіас Потьє (Німеччина) - 2.27 м
  3. Андрій Проценко (Україна) - 2.27 м
  4. Олег Дорощук (Україна) - 2.23 м

Для Проценка це друга поспіль медаль на великих міжнародних турнірах. На чемпіонаті світу-2022 український легкоатлет став бронзовим призером. Друга медаль Проценка на рівні чемпіонатів Європи. І перша за 8 років.

Олег Дорощук отримав найкращий результат на рівні великих міжнародних турнірів. На дебютному чемпіонаті світу він не подолав кваліфікацію.

Читайте також: Андрій Проценко вийшов з окупації і взяв медаль ЧС. "Майбутнє – це те, що є з тобою: дружина, діти та валізка з речами"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування