Путін не зацікавлений у серйозних переговорах з Україною – ISW

Субота, 3 грудня 2022, 05:58
Путін не зацікавлений у серйозних переговорах з Україною – ISW
ВОЛОДИМИР ПУТІН. ФОТО З САЙТУ КРЕМЛЯ

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) переконані, що російський президент не зацікавлений у переговорах з Україною, які могли б призвести до стійкого миру.

Джерело: ISW

Деталі: Експерти інституту вважають, що риторика Путіна вказує на те, що він не зацікавлений у серйозних переговорах з Україною та зберігає максималістські цілі щодо війни.

Реклама:

В інституті припускають, що Путін, Лавров і Пєсков робили заяви щодо переговорів, щоб створити у західних офіційних осіб уявлення, що Росію потрібно заманити на переговори.

Кремль, ймовірно, має намір створити динаміку, в якій західні офіційні особи запропонують Росії випереджувальні поступки в надії переконати її вступити в переговори, натомість не вимагаючи значних попередніх поступок з боку РФ, переконані в ISW.

Аналітики інституту зазначають, що заяви Путіна, Лаврова та Пєскова підкреслюють, якими можуть бути деякі з таких бажаних попередніх поступків: зменшення західної фінансової та військової допомоги Україні, визнання незаконної анексії Росією українських територій та обмеження на військові дії НАТО і Заходу в Європі.

ВІДЕО ДНЯ

В інституті наголосили, що Кремль зберігає розпливчастість у формулюваннях щодо предмету переговорів, ймовірно, для того, щоби переконати західних офіційних осіб розпочати переговорний процес без чіткого визначення, чи будуть такі переговори спрямовані на припинення вогню, мирний процес або ж остаточну мирну угоду.

ISW підсумовує, що  Росія виграла б від тимчасової угоди з Україною та західними країнами, яка створила б паузу в бойових діях, що дозволило б Росії зміцнити російські збройні сили для майбутніх військових операцій з метою досягнення максималістських цілей в Україні.

Оскільки Путін не виявив особливого інтересу до припинення вогню, а Кремль продовжує висувати вимоги, які рівнозначні повній капітуляції Заходу, це свідчить про те, що Путін й надалі зосереджений на досягненні військової перемоги, вважають аналітики інституту.

Основні висновки ISW:

  • Росія намагається скористатися прагненням Заходу до переговорів, щоб створити динаміку, в якій західні офіційні особи почуватимуться зобов'язаними піти на випереджувальні поступки, щоб заманити Росію за стіл переговорів.
  • Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повторив в якості основи для переговорів точно такі ж вимоги, які російське МЗС висувало до вторгнення 24 лютого, а прессекретар Кремля Дмитро Пєсков додав додаткову вимогу, щоб Захід визнав анексовані Росією українські території.
  • Російські війська все ще становлять загрозу українській енергетичній інфраструктурі, незважаючи на успіхи української протиповітряної оборони.
  • Додаткові західні системи ППО спонукають російську військову спільноту поставити під сумнів російську повітряну кампанію проти української інфраструктури.
  • Російські посадовці висувають умови для переговорів щодо демілітаризації Запорізької атомної електростанції, від яких Росія, скоріш за все, відмовиться та виконання яких не усуне або не зменшить існуючу загрозу для ЗАЕС.
  • Українські сили здійснили локальні прориви на південний захід та північний захід від Кремінної.
  • Російські війська продовжували здійснювати мінімальні просування в районі Бахмута та проводили наступальні операції в районі Авдіївка-Донецьк.
  • Російські війська можуть мати труднощі з належним розподілом та розгортанням сил у тилових районах на півдні України через українські удари.
  • Погана логістика, непокірний мобілізований персонал та внутрішні протести продовжують заважати Кремлю досягти цілей часткової мобілізації.

Що цьому передувало:

  • Джо Байден наразі не має наміру говорити з російським візаві Володимиром Путіним, але готовий це зробити, якщо той справді виявить зацікавленість у припиненні розв’язаної ним війни в Україні.
  • Російський президент провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування