Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Троє засуджених прямо з колонії виманювали гроші у родичів військових

Четвер, 30 березня 2023, 12:45
Троє засуджених прямо з колонії виманювали гроші у родичів військових
фото поліції

Правоохоронці ліквідували у Рівненській області шахрайську схему виманювання грошей у родичів зниклих безвісти українських військових.

Джерело: СБУ, Нацполіція, прокуратура Рівненщини

Деталі: Незаконну діяльність організували троє засуджених за майнові злочини мешканців Донецької та Рівненської областей, які відбувають покарання за тяжкі злочини у місцевій виправній колонії.

Реклама:

Зловмисники знаходили в інтернеті людей, які розшукують своїх близьких, учасників бойових дій, і представлялись їм військовослужбовцями. Потім за гроші пропонували громадянам "допомогу" у встановленні місця перебування і стану здоров’я зниклих воїнів або навіть звільнення їх із полону.

Вартість таких "послуг" становила від 3 до майже 100 тисяч гривень. Сума залежала від емоційно-психологічного стану потерпілих та їхніх фінансових можливостей.

Гроші просили переказувати на банківські картки знайомої одного із ув’язнених. Після отримання коштів зловмисники припиняли спілкування з потерпілим і більше не виходили з ним на зв’язок.

ВІДЕО ДНЯ

Встановлено, що шахраї підшукували своїх жертв у тематичних спільнотах популярних соцмереж, до яких приєднувались із фейкових акаунтів.

Там вони знаходили інформацію про військових, яких розшукували, і заходили у приватне листування з їхніми родичами. В процесі розмов зловмисники застосовували методи маніпулятивного впливу та чинили психологічний тиск на співрозмовників.

 
фото поліції

Під час обшуків за місцем відбування покарання та за адресою проживання знайомої одного із в’язнів правоохоронці вилучили:

  • мобільні телефони і планшети;
  • майже 2 десятки сім-карток різних мобільних операторів, на які були зареєстровані фейкові акаунти та з яких зловмисники телефонували потерпілим;
  • 5 банківських карток, на які надходили гроші від потерпілих;
  • чорнові записи із доказами незаконної діяльності.

За даними прокуратури, правоохоронці встановили вже 8 потерпілих, які відправили шахраям гроші. Проте за наявною інформацією, ошуканих значно більше, додають поліцейські.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру в шахрайстві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування