Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Польщі кажуть про можливу зміну угоди про агроекспорт з Україною через приїзд віцепрем'єрки

Понеділок, 17 квітня 2023, 12:02
У Польщі кажуть про можливу зміну угоди про агроекспорт з Україною через приїзд віцепрем'єрки
ілюстративне фото Pixabay

У Польщі допустили, що несподівана участь віцепрем'єрки України Юлії Свириденко в "зернових переговорах" може призвести до зміни вже погодженого тексту угоди про умови імпорту і транзиту української сільськогосподарської продукції.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", стало відомо з власних джерел польській радіостанції RMF FM.

Згідно з повідомленням, віцепрем'єр України Юлія Свириденко має прибути у понеділок до Варшави для переговорів щодо зернової кризи. Відповідно до попереднього плану перемовини спочатку мали вести винятково міністри сільського господарства обох країн.

Реклама:

Однак, за даними джерел, склад делегації України розширили в останню хвилину. Представники польського міністерства сільського господарства неофіційно зауважили, що підвищення рангу української делегації є не найкращим сигналом у цьому контексті. 

Урядовці запевнили, що попередній текст домовленості про умови імпорту погодили на вихідних і він майже готовий. Однак присутність віцепрем'єрки Свириденко може означати, що весь документ доведеться писати майже з нуля.

Кореспондент RMF FM, посилаючись на джерела, вказує на малу кількість ознак того, що зустріч у понеділок у Варшаві буде успішною. За його словами, успіхом могло б стати підписання міжурядової угоди, яка б по-новому визначила правила транзиту української сільськогосподарської продукції через Польщу.

ВІДЕО ДНЯ

Перед від'їздом до Польщі міністр аграрної політики України Микола Сольський заявив, що відновлення транзиту зерна та інших продуктів через Польщу є "першим кроком" для України на сьогоднішніх переговорах.

Нагадаємо, в суботу польський уряд вирішив заборонити імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України до 30 червня, щоб захистити польський аграрний сектор.

Уряд Угорщини слідом за Польщею тимчасово заборонив ввезення з України зерна та насіння олійних культур, а також іншої сільськогосподарської продукції. При цьому транзит для української агропродукції через територію Угорщини зберігатиметься і надалі.

У неділю Європейська комісія з приводу рішення Угорщини та Польщі заявила про неприйнятність односторонніх дій у сфері торгівлі з боку країн-членів ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування