Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна каже про загрозу зриву "зернової угоди", віцепрем’єр їде на переговори в Туреччину

Понеділок, 17 квітня 2023, 17:45
Україна каже про загрозу зриву зернової угоди, віцепрем’єр їде на переговори в Туреччину
Олександр Кубраков, фото picture alliance via Getty Images

Віцепрем’єр України Олександр Кубраков у вівторок на запрошення турецького міністра оборони Хулусі Акара вирушить до Туреччини, аби обговорити Чорноморську зернову ініціативу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило в понеділок Міноборони Туреччини.

Візит Кубракова до Туреччини відбувається на тлі заяви Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України про блокування Росією "зернової угоди".

Реклама:

Як стверджує українська сторона, РФ ще з 10 квітня в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які покидають українські порти, для інспекцій у межах "зернової угоди", й почала формувати інспекційний план на власний розсуд.

"У результаті вже вдруге за дев’ять місяців роботи "зернової ініціативи" не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна. Це ставить під загрозу функціонування "зернової ініціативи", – наголошує відомство.

Мінінфраструктури України закликало партнерів – ООН і Туреччину, які є гарантами угоди, – "забезпечити виконання всіма сторонами процедур, які працювали дев’ять місяців".

ВІДЕО ДНЯ

Нагадаємо, 18 березня в уряді України повідомили про продовження зернової ініціативи на 120 днів. Водночас РФ потім заявила про продовження "зернової угоди" лише на 60 днів і пригрозила повним розривом, якщо не будуть виконані її ультимативні вимоги.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування