РФ не здатна проводити скоординовані оборонні операції на всій лінії фронту – ISW

Понеділок, 8 травня 2023, 04:50
РФ не здатна проводити скоординовані оборонні операції на всій лінії фронту – ISW
ШОЙГУ, ПУТІН, ГЕРАСИМОВ, ФОТО AFP VIA GETTY IMAGES

Погрози глави Чечні Рамзана Кадирова перекинути свої війська до Бахмута з інших ділянок фронту могли бути шантажем російського військового командування для виділення боєприпасів для найманців ПВК "Вагнер". Оскільки начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов вимушений поступатися вимогам командирів окремих підрозділів, виникають сумніви щодо спроможності РФ здійснювати узгоджену оборонну кампанію на всій лінії фронту.

Джерело: звіт Інституту вивчення війни

Деталі: Як наголошується у звіті, Кадиров опублікував лист 6 травня, в якому просив президента РФ Володимира Путіна наказати міністру оборони Сергію Шойгу та очільнику Росгвардії Віктору Золотову санкціонувати перекидання підрозділів чеченського "Ахмата" з "інших напрямків" на позиції "Вагнера" на Бахмутському напрямку.

Реклама:

Зазначається, що виведення чеченських сил з інших ділянок фронту, ймовірно, становило би ризик для російських оборонних ліній, на який Герасимов і Шойгу або Путін, схоже, не хотіли йти.

В ISW повідомили, що підрозділи "Ахмата" раніше були помічені в районі Білогорівки на лінії Сватове-Кремінна і в Запорізькій області, а їхній відхід з цих позицій міг би підірвати оборонні зусилля РФ перед українським контрнаступом.

В інституті вважають, що Шойгу і Герасимов, які проявляють послідовну лояльність до наказів Путіна, могли вирішити виділити боєприпаси для "Вагнера" за вказівкою російського президента.

ВІДЕО ДНЯ

Дослівно: "Очевидно, що успішні спільні зусилля Кадирова і Пригожина з шантажу свідчать про те, що Герасимов насправді не контролює всі російські війська в Україні, незважаючи на те, що він є номінальним командувачем всього театру військових дій. Герасимов, ймовірно, намагався взяти під свій контроль усі російські нерегулярні сили взимку 2023 року, але зазнав невдачі ще до того, як навесні втратив прихильність Путіна.

Кадиров, ймовірно, підтримав зусилля "Вагнера" з шантажу російського військового командування, щоб відновити свою позицію у владному колі Кремля. Раніше Кадиров займав впливову позицію в близькому оточенні Путіна, поки, очевидно, не втратив прихильність, ймовірно, через те, що його сили відігравали обмежену роль в активних бойових діях в Україні восени 2022 року та взимку 2023 року. Путін принизив Кадирова під час їхньої зустрічі 13 березня, де Кадиров помітно нервував, доповідаючи про роль чеченських бойовиків в Україні. Кадиров, ймовірно, сприйняв погрози Пригожина вивести війська з Бахмута як можливість продемонструвати ефективність своїх сил на тлі нездатності Герасимова і Шойгу здобути вирішальні перемоги під час зимово-весняного наступу".

Більше деталей: В ISW вважають, що вимушена необхідність Герасимова домовлятися з Пригожиним і Кадировим свідчить про проблеми у системі підпорядкування в російській армії, які вплинуть на її здатність чинити опір українському контрнаступу.

Дослівно: "Потреба Герасимова вести переговори з підлеглими командирами і здатність цих командирів тиснути на нього свідчить про те, що проблеми в системі підпорядкування суттєво впливають на здатність російських військових проводити узгоджені операції в масштабах всього театру військових дій. Посада головнокомандувача повинна в принципі дозволяти Герасимову командувати будь-яким російським підрозділом або командиром сухопутних військ в Україні, навіть тими, хто очолює нерегулярні формування, такі як "Вагнер" і "Ахмат".

Пригожин і Кадиров, схоже, здатні приймати значною мірою незалежні рішення щодо своїх сил, однак це явище стає тим більш помітним, чим довше ці сили мають фактичний контроль над певними ділянками фронту.

Ці події ставлять під сумнів здатність Росії координувати узгоджену оборонну кампанію на всьому театрі військових дій. Російське військове командування, схоже, все більше делегує відповідальність за різні ділянки фронту в Україні різним російським командирам, тоді як влада командувача всього театру військових дій продовжує зменшуватися. Зменшення здатності Герасимова контролювати своїх командирів, ймовірно, ще більше обмежить здатність російських військових проводити узгоджені операції, що охоплюють різні зони відповідальності".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування