Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС готує санкції проти Косова – ЗМІ

Середа, 14 червня 2023, 10:36

Європейський Союз попередньо підготував санкції проти Косова через ігнорування Приштиною прохань про негайні кроки для зниження напруженості на півночі країни.

Як пише "Європейська правда", про це  Радіо Свобода стало відомо з дипломатичних джерел.

Згідно з цими заходами, санкції включатимуть призупинення запрошень для участі Косова у заходах високого рівня та двосторонніх візитів з боку Європейського Союзу та країн-членів. Зустрічі відбуватимуться лише тоді, коли це буде необхідно, щоб зосередитися на вирішенні кризи на півночі Косова та кроках для пошуку рішення.

Реклама:

Інші заходи стосуватимуться спільної роботи груп, що існують між Косово та ЄС, які були створені на основі Угоди про стабілізацію та асоціацію (SAA).

Засідання підкомітету з питань торгівлі, промисловості, митниці та податків, яке мало відбутися 8 червня, але так і не відбулося, вже призупинене. Наступне засідання підкомісії з питань юстиції, свободи та безпеки, яке очікується 21 і 22 червня, а також засідання підкомісії з питань свободи та безпеки. Також будуть призупинені.

Для Косова ігнорування прохань Брюсселя матиме також фінансові наслідки. Планується значне призупинення фінансування з боку ЄС кількох проєктів, на які Косово подало пропозиції в рамках Інвестиційного фонду для Західних Балкан.

ВІДЕО ДНЯ

Також ЄС, як санкцію проти Косова, запланував зменшити рівень присутності у спільних розробках і заходах, в яких беруть участь члени уряду Косова. Очікується, що цей захід включатиме зустрічі в рамках фінансового співробітництва.

Дипломатичні джерела повідомляють, що взаємодія з косовською владою в усіх цих сферах повернеться до нормального рівня, як тільки уряд Косова зробить кроки, яких ЄС очікує в рамках діалогу, і які були висловлені в кількох публічних заявах. Насамперед, йдеться про виведення спеціальних поліцейських підрозділів з муніципальних будівель на півночі та оголошення нових місцевих виборів.

Напередодні прем'єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті запропонував план розрядки напруженості у відносинах із Сербією та на півночі Косова, де переважає сербське населення й після місцевих виборів тривають заворушення.

Нагадаємо, на проміжних виборах у північних муніципалітетах Косова у травні, які серби бойкотували за вказівкою уряду в Белграді, перемогли політики албанського походження явка склала менше ніж 4%. Після виборів у сербських громадах спалахнули протести. Протестувальники атакували миротворців НАТО із застосуванням запалювальних пристроїв і каміння в селі Звечан.

Читайте також: Косово повстало проти мерів: як президент Сербії отримав інструмент для шантажу ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: