Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сили оборони вели контрнаступ на трьох ділянках фронту, поступово послаблюючи ворога – ISW

П'ятниця, 7 липня 2023, 06:18
Сили оборони вели контрнаступ на трьох ділянках фронту, поступово послаблюючи ворога – ISW
Ілюстративне фото з Генштабу

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) згідно з проаналізованими даними повідомили, що Сили оборони 6 липня вели контраступ на трьох ділянках фронту і продовжили послаблювати ворога як у живій силі, так і в оснащенні.

Джерело: ISW

Деталі: В огляді зазначають, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин і його сили не перебувають у Білорусі станом на 6 липня.

Реклама:

Російські джерела також повідомили, що Пригожин перебуває в Росії, хоча наразі ISW не може підтвердити його місцезнаходження.

Аналітики вказують, що можливість Пригожина вільно діяти в Росії свідчить про те, що Пригожин все ще захищений певними гарантіями безпеки і/або що Кремль продовжує надавати пріоритет підриву його репутації в Росії, а не фізичному чи юридичному переслідуванню.

Українські війська провели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту 6 липня і продовжують зусилля, спрямовані на поступове послаблення російської живої сили та матеріально-технічного забезпечення ворога.

ВІДЕО ДНЯ

Українські та російські офіційні змінили риторику щодо ЗАЕС і почали говорити про зниження ризиків.

За оцінкою ISW, російська риторика навколо ЗАЕС має на меті перешкодити західній підтримці України, а також зупинити контрнаступальні операції на ТОТ Запорізької області.

Експерти зазначають також, що росЗМІ "Верстка" повідомило, що російські війська та окупаційна влада проводять кампанію систематичних релігійних переслідувань в окупованій Україні.

За даними "Верстки", з 24 лютого 2022 року російські війська та окупаційна влада вчинили щонайменше 109 актів релігійних переслідувань і зруйнували майже 600 культових споруд в Україні.

Раніше ISW оцінював, що російські війська, ймовірно, посилять свою кампанію, і що російська влада проводить релігійні переслідування у спосіб, який повністю суперечить зусиллям, спрямованим на те, щоб представити президента Росії Владіміра Путіна як істинного захисника християнства.

Російські "воєнкори" стверджують, що деякі плани російських оборонних операцій на півдні України мають серйозні обмеження і можуть бути не настільки ефективними, як їх раніше зображували російські джерела.

Зокрема, йдеться про те, що росіяни не мають змоги провести ротацію на цих позиціях.

Власне, це підтверджує попередню оцінку ISW, що російським військам, ймовірно, не вистачає боєздатних резервів.

На думку аналітиків, нездатність провести будь-яку ротацію, ймовірно, призведе до швидшої деградації російських формувань, які захищаються від українських контрнаступів на півдні України.

Ключові висновки ISW за 6 липня:

  • Лукашенко заявив, що Пригожин і сили "Вагнера" не перебувають у Білорусі станом на 6 липня, що вказує на те, що Пригожин, можливо, не дотримується угоди, яку Лукашенко уклав між Пригожиним і Путіним після збройного заколоту 24 червня.
  • Російські джерела також повідомили, що Пригожин перебуває в Росії, хоча ISW не може підтвердити його місцезнаходження на даний момент.
  • Можливість Пригожина вільно діяти в Росії свідчить про те, що він все ще захищений певними гарантіями безпеки і/або про те, що Кремль продовжує надавати пріоритет підриву його репутації в Росії, а не фізичному чи юридичному переслідуванню.
  • Українські сили провели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту 6 липня і продовжують докладати зусиль для поступового виснаження російської живої сили та матеріально-технічних засобів.
  • Українські та російські офіційні особи 6 липня значно знизили риторику щодо небезпеки ЗАЕС.
  • Російські політичні діячі продовжують спроби переслідувати або контролювати російських "воєнкорів", що свідчить про те, що багато хто розглядає їхню спільноту як критично важливий електорат.
  • Російське ЗМІ "Верстка" повідомило, що війська РФ та окупаційна влада проводять кампанію систематичних релігійних переслідувань в окупованій Україні.
  • Російські "воєнкори" стверджували, що плани російських оборонних операцій на півдні України мають серйозні обмеження і можуть бути не настільки ефективними, як їх раніше зображували російські джерела.
  • Російські та українські війська провели наземні атаки вздовж лінії Сватове-Кремінна.
  • 6 липня українські сили просунулися на південний захід від Бахмута.
  • Російські війська продовжували наземні атаки в районі Бахмута та Авдіївки-Донецька.
  • Сили оборони проводили контрнаступальні операції вздовж адміністративного кордону між Запорізькою та Донецькою областями та на заході Запорізької області.
  • Російська влада продовжує створювати загони територіальної оборони у прикордонних областях РФ.
  • Окупаційна влада продовжує спроби насильницької асиміляції українських правових і культурних традицій у російську систему на окупованих територіях.
  • Лукашенко заявив 6 липня, що Росія передасть Білорусі всю заплановану тактичну ядерну зброю до кінця 2023 року, якщо не раніше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування