Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Боррель розповів про вплив санкцій на економіку РФ

Неділя, 27 серпня 2023, 08:27
Боррель розповів про вплив санкцій на економіку РФ
ФОТО EEAS.EUROPA.EU

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель назвав неправдою те, що санкції ЄС проти Росії не працюють.

Джерело: Боррель у блозі, "Європейська правда"

Деталі: Високий представник Євросоюзу наголосив, що за рік санкції "значно обмежили можливості Москви, спричинивши фінансову скруту, відрізавши країну від ключових ринків та суттєво погіршивши її промисловий і технологічний потенціал".

"Щоб зупинити війну, ми повинні продовжувати цей курс. Наші обмежувальні заходи, якщо використовувати технічно правильний термін, є безпрецедентними за своїм масштабом і зосереджені на ключових секторах російської економіки, які мають вирішальне значення для військових зусиль Москви", – вважає Боррель.

За його словами, ці заходи "спричиняють жорсткі, відчутні наслідки для російської економіки, попри величезні доходи від продажу нафти і газу, які Росія використовувала як буфер у перший рік вторгнення".

Голова європейської дипломатії висловив впевненість, що "з часом їхній вплив посилюватиметься, оскільки ці заходи мають довгостроковий вплив на бюджет Росії та її промислову і технологічну базу".

За його даними, економіка РФ скоротилася у 2022 році на 2,1%. Він також передбачає, що перспективи Росії на 2023 рік "залишаються похмурими", навівши прогноз Організації економічного співробітництва та розвитку, згідно з яким ВВП Росії скоротиться на 2,5%.

"Всі складові російського приватного попиту, включаючи приватні інвестиції та споживання, залишаються пригніченими. Зростають лише державні витрати, пов'язані з військовими діями, тобто витрати на оборону".

Боррель написав, що порівняно з 2021 роком, у 2022 році 58% загального імпорту ЄС з Росії вже припинено, назвавши це "безпрецедентне роз'єднання (зв'язків)", тоді як неенергетичний імпорт з Росії, вказав він, впав майже на 60%.

"Цей рух прискорюється: падіння імпорту неенергетичних товарів перевищило 75% за перший квартал 2023 року, а для енергетичних товарів падіння ще більше – мінус 80%", – наголосив посадовець.

Голова європейської дипломатії також вказав, що енергетичні санкції G7+ щодо нафти "довели свою ефективність", адже ціна на російську нафту впала з початку дії ембарго ЄС та обмежень G7+ на ціни на нафту.

Боррель навів дані, згідно з якими експорт товарів подвійного призначення та передових технологій, які необхідні для виробництва обладнання та зброї, що використовуються Рф для ведення війни против України, впав на 78% у 2022 році порівняно з 2019-2021 роками.

Нагадаємо:

Згідно з липневим звітом Єврокомісії, санкції зупинили імпорт із Росії до Євросоюзу на суму близько 91 мільярда євро, значно погіршили промисловий і технологічний потенціал РФ, змусивши її витратити майже третину федерального бюджету на оборону і внутрішню безпеку.

Крім того, експорт ЄС до Росії та імпорт з РФ впали більш як на 50% порівняно з 2021 роком. Водночас Москва змогла накопичити деякі матеріали, а також отримати деякі заборонені товари та інші технології-замінники з третіх країн, як-то Китай, Казахстан, Туреччину та Об'єднані Арабські Емірати.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок раніше визнала недостатню ефективність санкцій проти Росії, оскільки "логіка демократичних країн не діє в автократичних країнах".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:45
Міненерго: У четвер можливе застосування обмежень споживання для промисловості
11:39
Рада остаточно ухвалила нові штрафи за порушення обліку і мобілізації
11:35
фотоПрезидентка Європарламенту Метсола приїхала до Києва
11:27
Росіяни зламали супутниковий сигнал "Інтера" і транслювали парад у Москві
11:26
Менше не стає. Скільки у Росії залишилося далекобійних ракет і як змінилася тактика масованих ударів
11:15
Верховна Рада звільнила міністра агрополітики Сольського
11:14
США обходять Китай і стають головним торговельним партнером Німеччини – Reuters
11:08
фото, відео У Грузії нападають на опозиційних політиків та активістів: щонайменше 4 постраждалих
11:07
відеоНа деокупованій території жінка зняла знаки "Міни", щоб використати в господарстві – ДСНС
11:07
фотоНікому не дозволимо погрожувати нам: Путін на параді натякнув на готовність застосувати ядерну зброю
Усі новини...
Реклама: