Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін увімкнув історика, але переплутав Троцького з німецьким соціал-демократом

Вівторок, 12 вересня 2023, 18:30
Путін увімкнув історика, але переплутав Троцького з німецьким соціал-демократом
фото: getty images

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Росія не припинить бойові дії в Україні та згадав цитату німецького соціал-демократа Едуарда Бернштейна, приписавши її радянському революціонеру Льву Троцькому (Бронштейну). 

Джерело: Meduza

Деталі: Виступаючи на Східному економічному форумі, Путін заявив, що Росія не може припинити бойові дії, поки Україна веде контрнаступ.

Реклама:

За словами Путіна, люди, які "хотіли б виступити як посередники", запитують у нього, чи готова Росія припинити бойові дії.

При цьому російський диктатор згадав гасло "Рух - все, мета - ніщо" - і знову переплутав Троцького (Бронштейна) з німецьким соціал-демократом Бернштейном.

Пряма мова: "Ну як же ми можемо припинити бойові дії, якщо противна сторона здійснює контрнаступ. Ми що маємо зробити? Вони будуть контрнаступати, а ми скажемо: "А ми припиняємо?" Ми ж не троцькісти: "Рух - усе, кінцева мета - ніщо". Це погана теорія"

ВІДЕО ДНЯ

Фраза, яку Путін приписує Троцькому, насправді була сказана Бернштейном. Сам Троцький (у якого при народженні було прізвище Бронштейн) в одній зі своїх статей називав це гасло "нісенітницею і вульгарністю".

Повідомляється, що Путін не вперше плутає автора цієї фрази. Зокрема, він приписував її Троцькому 2008 року, а також 2011 року.

Довідково: Троцький - народився на території сучасної Кіровоградської області (Україна) у 1879 році. При народженні його звали Лейба Бронштейн. Він один із організаторів Жовтневого перевороту 1917 року та творців Червоної армії. Співпрацював із Леніним і був одним із найвпливовіших політиків під час формування СРСР. Ідеолог троцькізму - однієї з ревізій марксизму.

Під час боротьби за владу з групою Йосипа Сталіна в 1920-х роках, Троцького виключили з Комуністичної партії та депортували. 

За наказом Сталіна його вбили у 1940 році у Мексиці, де він був у вигнанні. 

Бернштейн - німецький соціал-демократ, ідеолог ревізії марксизму (бернштейніанства), теоретик реформізму. Друг Енгельса, який згодом критикував вчення Маркса, заявляючи про необхідність "ревізії" марксизму в нових історичних умовах. Виступав за реформи. У 1917 році був серед засновників Незалежної соціал-демократичної партії Німеччини, яку згодом і хотів бачити "реформаторською".  

Бернштейн критикував більшовиків через зневажливе ставлення до об'єктивних умов. Називав "більшовизм" специфічно "російським явищем", де застосовувалися найсуворіші засоби примусу і гніту. 

На його думку, революція у Німеччині після поразки у Першій світовій війні пройшла "гладко" через розвиненість суспільства та високий рівень демократії там. 

Він помер у 1932 році, тобто до початку Другої світової війни. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: