Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чи лишити коня: столична влада має кілька варіантів демонтажу пам'ятника Щорсу

Середа, 15 листопада 2023, 14:22
Чи лишити коня: столична влада має кілька варіантів демонтажу пам'ятника Щорсу
Дмитро Білоцерковець на фоні пам’ятника Щорсу. Фото надане УП Білоцеркоцем

Столична влада отримала необхідні дозволи для демонтажу пам’ятника Щорсу, наразі міські служби вивчають, як технічно виконати ці роботи.

Джерело: депутат Київради, радник міського голови Дмитро Білоцерковець у коментарі "Українській правді"

Пряма мова Білоцерковця: "Сьогодні прибрали Пушкіна і демонтаж Щорса теж не за горами. Ви знаєте, що перше звернення міської влади до Мінкульту щодо зняття охоронного статусу з цієї пам’ятки були ще у 2017 році. Всі ці роки отримати такий дозвіл не вдавалося.

Реклама:

Але нарешті це сталося − 10 листопада Кабінет міністрів прийняв рішення, а вчора ввечері опублікував підписану постанову щодо зняття охоронного статусу. Тож тепер перешкод для демонтажу пам’ятника Щорсу немає, і зараз міські служби вже вивчають, яким чином технічно зняти цей монумент, бо він складний, важкий і демонтувати його буде не так просто, як може здаватися".

Деталі: На запитання, чи демонтуватимуть всю скульптуру з конем, чи заберуть лише фігуру військового ватажка більшовиків Щорса, Білоцерковець сказав, що технічно можливі обидва варіанти, але, як саме має відбутися демонтаж, буде вирішено додатково.

Пряма мова Білоцерковця: "За попередніми даними, технічно можливо розрізати саму статую Щорса (фігуру людини − ред.) і прибрати його з коня. На жаль, за таких умова більша частина "людини" не буде збережена − вдасться зберегти лише верхню частину. Цей бюст можливо зняти обережно і зберегти для переміщення у майбутній музей радянської окупації. Кінь же справді може залишитись на бульварі Тараса Шевченка. Коні ж не винні".

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: На запитання щодо дати демонтажу пам’ятника Щорсу Білоцерківець не надав точних даних.

Пряма мова Білоцерковця: "Важко сказати. Як мінімум треба кілька днів на технічні питання. Також ми зараз ведемо консультації з експертами, з відомим скульптором Володимиром Журавлем щодо рекомендацій по демонтажу. Тобто дозвіл є, технічні можливості у міських служб теж є. Наразі триває робота з підбору інструментів і обладнання для цих робіт, наприклад, який саме кран використати, і також консультації з митцями, як саме найкраще проводити демонтаж".

На запитання, чи доведеться перекривати рух у день демонтажу, чи його виконуватимуть у нічний час, Білоцерковець сказав, що не готовий відповісти, але "якщо буде потрібно перекрити вулицю, то будемо робити демонтаж в комфортний для киян час, щоб не створювати додаткові корки".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: