Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вступ до ЄС: Австрія закликала не давати перевагу Україні перед Західними Балканами

Четвер, 23 листопада 2023, 11:22

Глава МЗС Австрії Александр Шалленберг заявив, що лідери ЄС не повинні надавати перевагу Україні перед Західними Балканами, коли вирішуватимуть, чи розпочинати переговори про вступ наступного місяця.

Джерело: "Європейська правда"; міністр закордонних справ Австрії зазначив в інтерв'ю Financial Times

Деталі: Шалленберг сказав, що необхідно закріпити Україну та Боснію і Герцеговину в орбіті ЄС, щоб протистояти російському впливу. За його словами, зміцнення стабільності в обох регіонах – Східній та Південно-Східній Європі – є однаково важливим.

Реклама:

Шалленберг наполіг, що було б "геостратегічною катастрофою", якби Єврокомісія дивилась на Західні Балкани "під збільшувальним склом і у рожевих окулярах – на Україну". "Не можна, щоб одні групи були на швидкісній смузі, а інші – на службовій", – сказав австрійський міністр.

Відповідаючи на запитання, чи розглядає Австрія можливість накласти вето на початок переговорів про вступ з Україною, якщо Боснії також не буде надано зелене світло для переговорів, Шалленберг сказав, що дискусії "вже йдуть у правильному напрямку".

"Але... давайте не створювати проблему в регіоні, який чекає вже 20 років, і не створювати їм ще один бар’єр. Як сказав (прем'єр-міністр Албанії) Еді Рама, якщо я правильно його процитував, чи повинні ми розпочати війну на Балканах, щоб привернути вашу увагу?" – сказав Шалленберг.

ВІДЕО ДНЯ

"Будуть дуже гарячі дебати, і ми хочемо, щоб сигнали були однаковими в обох напрямках з геостратегічних міркувань", – додав він.

Шалленберг є рішучим прихильником поступового розширення ЄС. За його словами, нині Євросоюз потребує іншого підходу, ніж під час попередніх хвиль розширення у 2004, 2007 та 2013 роках, коли це було питання "вступати або не вступати".

Якщо буде збережено старий підхід, "Україна, ймовірно, ніколи не стане його (Євросоюзу) частиною... до певної міри", – сказав Шалленберг.

За його словами, поетапний підхід допоміг би прив'язати країни-кандидати до ЄС, перш ніж надавати їм переваги повного вступу, такі як доступ до сільськогосподарських субсидій. "Чи можемо ми уявити собі розширення без аграрної політики? Так, можемо", – сказав він, додавши, що для нових членів можуть бути запропоновані довгі перехідні періоди.

Шалленберг також заявив, що ЄС не повинен дозволяти Росії та Китаю посилювати свій вплив у регіоні Західних Балкан, в тому числі за допомогою інфраструктурних проєктів, які слід фінансувати Брюсселю. "Ми повинні послати сигнал третім сторонам: ці країни – наші, вони є частиною нашої сім'ї", – зазначив міністр.

Окремо він застеріг від повільного прогресу щодо Сербії. "Для народу Сербії нічого не рухається… Вперше ми маємо опитування в Сербії, де відносна більшість більше не підтримує Європейський Союз. Це повинно вдарити в усі наші тривожні дзвони. Ми їх втрачаємо", – підкреслив Шалленберг.

Раніше цього місяця Європейська комісія рекомендувала розпочати переговори з Україною та Молдовою, але заявила, що переговори з Боснією мають розпочатися лише "після того, як буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства".

Прогрес Боснії стримують, серед іншого, сепаратистські погрози Мілорада Додіка, проросійського лідера Республіки Сербської, автономного утворення з сербською більшістю приблизно на половині території Боснії.

Нагадаємо, "ЄвроПравда" у своєму матеріалі пояснювала, яка небезпека може надійти від Австрії на грудневому саміті лідерів ЄС, який вирішуватиме, чи починати переговори про вступ з Україною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:11
В Італії публічно визнали, що мають вимогу до Косова для його вступу до Ради Європи
07:48
ЗСУ за добу знешкодили ще 1 300 окупантів і знищили 35 ББМ
07:32
Окупанти активізувалися на Авдіївському напрямку, за добу тут відбили 45 атак − Генштаб
06:36
Журналістка-розслідувачка Анна Бабінець: "Краще багато маленьких скандалів, ніж один великий у кінці"
06:28
Вночі оборонці знищили на Одещині 17 ворожих "Шахедів" із 20 запущених
06:01
блогСпортдир на Джиро: відомий український велопрофі розкрив, які функції виконує спортивний директор команди
05:54
ISW проаналізував мету останніх масованих атак РФ на Україну
04:38
Байден пригрозив Ізраїлю обмеженням постачання зброї в разі наступу на Рафах
04:06
оновлено, фото, відеоУ РФ заявляють про атаку українських БпЛА на нафтобазу та вибухи і пожежі в Бєлгороді
03:31
Формула-1Сайнс вагається: "Мерседес" пропонує пілоту "Феррарі" короткостроковий контракт
Усі новини...
Реклама: