Партнерский сбор УП. Задонать на дроны и РЭБы

Вступление в ЕС: Австрия призвала не отдавать предпочтение Украине перед Западными Балканами

Четверг, 23 ноября 2023, 11:22

Глава МИД Австрии Александр Шалленберг заявил, что лидеры ЕС не должны отдавать предпочтение Украине перед Западными Балканами, когда будут решать, начинать ли переговоры о вступлении в следующем месяце.

Источник: "Европейская правда"; министр иностранных дел Австрии отметил в интервью Financial Times

Детали: Шалленберг сказал, что необходимо закрепить Украину и Боснию и Герцеговину в орбите ЕС, чтобы противостоять российскому влиянию. По его словам, укрепление стабильности в обоих регионах - Восточной и Юго-Восточной Европе - является одинаково важным.

Реклама:

Шалленберг наполіг, що було б "геостратегічною катастрофою", якби Єврокомісія дивилась на Західні Балкани "під збільшувальним склом і у рожевих окулярах – на Україну". "Не можна, щоб одні групи були на швидкісній смузі, а інші – на службовій", – сказав австрійський міністр.

Відповідаючи на запитання, чи розглядає Австрія можливість накласти вето на початок переговорів про вступ з Україною, якщо Боснії також не буде надано зелене світло для переговорів, Шалленберг сказав, що дискусії "вже йдуть у правильному напрямку".

"Але... давайте не створювати проблему в регіоні, який чекає вже 20 років, і не створювати їм ще один бар’єр. Як сказав (прем'єр-міністр Албанії) Еді Рама, якщо я правильно його процитував, чи повинні ми розпочати війну на Балканах, щоб привернути вашу увагу?" – сказав Шалленберг.

ВИДЕО ДНЯ

"Будуть дуже гарячі дебати, і ми хочемо, щоб сигнали були однаковими в обох напрямках з геостратегічних міркувань", – додав він.

Шалленберг є рішучим прихильником поступового розширення ЄС. За його словами, нині Євросоюз потребує іншого підходу, ніж під час попередніх хвиль розширення у 2004, 2007 та 2013 роках, коли це було питання "вступати або не вступати".

Якщо буде збережено старий підхід, "Україна, ймовірно, ніколи не стане його (Євросоюзу) частиною... до певної міри", – сказав Шалленберг.

За його словами, поетапний підхід допоміг би прив'язати країни-кандидати до ЄС, перш ніж надавати їм переваги повного вступу, такі як доступ до сільськогосподарських субсидій. "Чи можемо ми уявити собі розширення без аграрної політики? Так, можемо", – сказав він, додавши, що для нових членів можуть бути запропоновані довгі перехідні періоди.

Шалленберг також заявив, що ЄС не повинен дозволяти Росії та Китаю посилювати свій вплив у регіоні Західних Балкан, в тому числі за допомогою інфраструктурних проєктів, які слід фінансувати Брюсселю. "Ми повинні послати сигнал третім сторонам: ці країни – наші, вони є частиною нашої сім'ї", – зазначив міністр.

Окремо він застеріг від повільного прогресу щодо Сербії. "Для народу Сербії нічого не рухається… Вперше ми маємо опитування в Сербії, де відносна більшість більше не підтримує Європейський Союз. Це повинно вдарити в усі наші тривожні дзвони. Ми їх втрачаємо", – підкреслив Шалленберг.

Раніше цього місяця Європейська комісія рекомендувала розпочати переговори з Україною та Молдовою, але заявила, що переговори з Боснією мають розпочатися лише "після того, як буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства".

Прогрес Боснії стримують, серед іншого, сепаратистські погрози Мілорада Додіка, проросійського лідера Республіки Сербської, автономного утворення з сербською більшістю приблизно на половині території Боснії.

Нагадаємо, "ЄвроПравда" у своєму матеріалі пояснювала, яка небезпека може надійти від Австрії на грудневому саміті лідерів ЄС, який вирішуватиме, чи починати переговори про вступ з Україною.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования