У Києві прокуратура через суд вимагає відремонтувати укриття, це вже 54-й позов

П'ятниця, 3 листопада 2023, 15:56

У Києві прокуратура через суд вимагає балансоутримувача привести сховище в центрі міста у належний стан, упродовж 2022-2023 років відомство пред’явило ще 53 подібних позови.

Джерело: Київська міська прокуратура 

Дослівно: "Встановлено, що на балансі одного з комунальних підприємств перебуває захисна споруда цивільного захисту по вул. Лагерній площею 91 кв.м, яка здатна розмістити 130 громадян.

Водночас перевіркою органів прокуратури та ДСНС встановлено, що приміщення не готове для використання за призначенням, знаходиться у аварійному стані і не може використовуватися для укриття мешканців столиці".

Деталі: Прокуратура повідомляє, що відкрито провадження у справі про зобов’язання балансоутримувача привести у належний стан сховище. Наразі призначено до розгляду позов прокурора до балансоутримувача.

Крім того, Київська міська прокуратура повідомляє, що упродовж 2022 - 2023 років пред’явила до судів 54 позови про зобов’язання балансоутримувачів та власників привести захисні споруди цивільного захисту у стан готовності.

Що передувало:

  • У червні, після скандалу із загибеллю людей перед зачиненом укриттям, у КМДА сказали, що перевірили всі сховища міста. Так, придатними для укриття під час тривоги є майже 2,9 тисячі, – тобто дві третини укриттів та сховищ. Іще 736 – можуть бути укриттями за умови належного облаштування, 578 – не відповідають нормативним вимогам. При цьому останнє сховище в місті будували у 1985 році.
  • 3 червня мер Києва Віталій Кличко повідомив, що за добу від запуску сервісу для відгуків щодо стану укриттів кияни надіслали більше тисячі скарг.
  • Міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін заявив, що ситуація зі сховищами у столиці − критична, бо половина з перевірених укриттів не готова приймати людей.
  • У КМДА наголошували, що у місті нараховується 4455 сховищ та об’єктів подвійного використання, з яких майже 1100 – сховища приватної форми власності.
  • "З приватниками – вкрай важка ситуація. Згідно чинного законодавства, крім адміністративного впливу, ми не можемо ніяк впливати на цих балансоутримувачів", – повідомляв представник КМДА.