Глави МЗС Євросоюзу обговорять збільшення підтримки та "гарантії безпеки" Україні

Понеділок, 11 грудня 2023, 10:46
Глави МЗС Євросоюзу обговорять збільшення підтримки та гарантії безпеки Україні
Жозеп Боррель, фото: Getty Images

На зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у понеділок, 11 грудня будуть обговорювати збільшення підтримки та можливі "гарантії безпеки" для України у продовження декларації G7, яку підписали на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

Джерело: "Європейська правда", яка цитує головного дипломата ЄС Жозепа Борреля

Пряма мова: "Що стосується України, ми презентуємо дуже досконалі безпекові зобов’язання, які будуть презентовані на саміті Євроради пізніше цього тижня після того як генеральний секретар з безпеки та оборони, мій заступник Шарль Фріз їздив до Києві на консультації з українською стороною. Ми маємо обговорити, як далі рухатися з цими пропозиціями і збільшити нашу підтримку".

Реклама:

Деталі: Боррель зауважив, що інтенсивність бойових дій не знижується, та що нещодавно відбулася наймасовіша російська атака ударними безпілотниками на Київ.

"Зараз час задіяти усі наші спроможності на підтримку України", – наголосив дипломат.

Боррель зазначив, що буде йтися про збільшення спроможностей Європейського фонду миру і координацію двосторонніх угод країн-членів з Україною і допомоги на рівні всього ЄС. 

ВІДЕО ДНЯ

Що було раніше:

  • Країни "Групи семи" на саміті НАТО у Вільнюсі погодили рамковий документ щодо "гарантій безпеки" для України. Лідери узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані пізніше.
  • На початку минулого тижня Україна почала консультації з ЄС щодо колективних безпекових гарантій, як розвиток декларації Групи семи про підтримку України, яку підписали на полях саміту НАТО у Вільнюсі.
  • У листопаді почалися такі консультації з Німеччиною та Італією, а перед тим – з Нідерландами і Францією.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: