Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кулеба: Боротьба за рішення ЄС відкрити переговори з Україною про вступ ще триває

Понеділок, 11 грудня 2023, 13:59
Кулеба: Боротьба за рішення ЄС відкрити переговори з Україною про вступ ще триває
Дмитро Кулеба, фото: Getty Images

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що в ЄС продовжуються дискусії щодо відкриття переговорів про вступ України і "боротьба триває", незважаючи на те, що серед країн Євросоюзу дуже сильна підтримка нашої країни у цьому питанні.

Джерело: Кулеба у спілкуванні зі ЗМІ після зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі, повідомляє "Європейська правда"

Пряма мова: "Загальний настрій і загальний сигнал – безпрецедентний рівень підтримки відкриттю переговорів про членство України в ЄС. Водночас, саме рішення ще не ухвалене, і боротьба за це рішення триватиме не лише найближчими днями, але й під час засідання Європейської ради. Це вже для усіх очевидно".

Реклама:

Деталі: Кулеба прогнозує, що дискусія за відкриття з Україною переговорів про вступ буде тривати і безпосередньо на саміті лідерів "до останньої хвилини".

За його словами, партнери вражені тим, що Україна за місяць виконала усі рекомендації. 

"Тепер Євросоюз має продемонструвати свою здатність дотримуватися слова і забезпечувати єдність", – додав Дмитро Кулеба. 

ВІДЕО ДНЯ

Глава МЗС зазначив, що на зустрічі обговорювали у тому числі можливі наслідки того, якщо ЄС за підсумками саміту не ухвалить рішення почати переговори з Україною. 

За його словами, від представників країн ЄС лунали аргументи, що це рішення слід ухвалити не задля України, а задля самого ЄС, а відсутність рішення зіграє проти Євросоюзу.

"Це рішення все одно відбудеться. Якщо хтось хоче, щоб воно відбулося не цього тижня, а через кілька тижнів чи місяців – це погано, але це рішення все одно буде, тому що не можна зупинити хід історії. А історія рухається дуже просто: Україна буде членом ЄС, це тільки питання часу і ціни. І наше завдання зробити ціну якнайменшою, а час якнайкоротшим", – зазначив Кулеба.  

Що було раніше:

  • Перед цим Кулеба розповів, що вперше за час повномасштабної війни особисто зустрінеться з главою МЗС Угорщини Петером Сійярто. 
  • Як відомо, Будапешт погрожує заблокувати усі рішення ЄС щодо України, які планують розглядати на саміті лідерів 14-15 грудня. 
  • Минулого тижня з Сійярто спілкувався телефоном керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Втім, вже після цих переговорів Орбан телефонував головуючій у Раді ЄС Іспанії та переконував не виносити на обговорення саміту питання про відкриття переговорів з Україною. 
  • У неділю президент України Володимир Зеленський коротко поспілкувався з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном під час візиту на церемонію інавгурації новообраного президента Аргентини.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування