Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Умєров про закупівлі в Міноборони: Вичавлюємо людей зі старими практиками

Субота, 23 грудня 2023, 23:22
Умєров про закупівлі в Міноборони: Вичавлюємо людей зі старими практиками
Рустем Умєров, фото: Суспільне

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що з міністерства "вичавлюють" людей зі "старими практиками".

Джерело: Умєров в інтерв'ю Суспільному, відповідаючи на питання про реформу закупівель у Міноборони

Пряма мова: "Питань дуже багато і проблем теж багато. Ми вичавлюємо всіх цих людей зі старими практиками. І ви будете багато чути речей, які ми робимо, будете чути багато звинувачень на нашу адресу, тому що вичавлюємо цих людей".

Реклама:

Деталі: За словами міністра, у відомстві створили Департамент закупівельної політики, щоб розробити політику закупівель, запустити окремі агенції з летальних закупівель і нелетальних.

Тепер, зазначив Умєров, якщо Україна отримує міжнародну технічну допомогу, то видно, як і від кого вона йде.

"Ми теж запропонували, що будемо дуже відкритими до певного контуру, щоб вони також передивилися наші прямі контракти, які з ким укладені, за скільки і так далі. Щоб вони допомогли відбудувати внутрішній ризик менеджмент, комплаєнс і процедури. На жаль, закупки постійно були політизовані. Дуже багато старих практик, які не відповідають сьогоденню і вони повинні змінюватися. Тобто ми зробили багато, але недостатньо. І найбільш ризиковане те, що перехідний період ще не закінчився", — сказав міністр.

ВІДЕО ДНЯ

Він також зазначив, що у міністерстві провели зміну кадрів, замінили майже всіх заступників міністра — залишили лише одного. Він відповідає за військовий компонент, а не за закупівлі.

"Ми перезавантаження на верхньому рівні зробили. І зараз це вже відповідальність моїх нових заступників, щоб перезавантажити всю вертикаль. Тобто горизонтальне перезавантаження ми вже зробили. Зараз найближчими тижнями-місяцями їхнє завдання буде перезавантажити ці вертикалі. І вони вже почали робити це. Я вважаю, що вони роблять це повільно. Це повинно бути швидко, чітко, безкомпромісно", — сказав Умєров.

Що передувало: 21 грудня повідомлялося, що з 1 квітня 2024 року Міністерство оборони буде закуповувати продукти для військовослужбовців за новими правилами: за каталогом із 409 найменувань продуктів для професійно складених меню, з урахуванням середньостатистичних цін, із окремими тендерами на доставку.

22 грудня стало відомо, що у Києві затримали керівника одного з Головних управлінь Міноборони, який причетний до розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ. Суд відправив його під варту без права застави до 19 лютого 2024 року.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування