Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Колишнього мера Святогірська судитимуть за держзраду й махінації з грошима

Четвер, 28 грудня 2023, 15:30
Колишнього мера Святогірська судитимуть за держзраду й махінації з грошима
Денис Пушилін і Володимир Бандура, фото ДБР

Справи щодо колишнього голови міста Святогірськ у Донецькій області Володимира Бандури передали до суду, його звинувачують у державній зраді та колабораційній діяльності на користь Росії, а також у заволодінні бюджетними коштами до окупації.

Джерело: Донецька обласна прокуратура, Державне бюро розслідувань

Деталі: Правоохоронні органи не вказують імені фігуранта, але з фабули справ зрозуміло, що йдеться про Володимира Бандуру

Реклама:

Прокуратура нагадує, що влітку 2022 року війська російської армії взяли під контроль м. Святогірськ – і міський голова, зрадивши Україну, "радо зустрів ворога та прийняв пропозицію ватажка фейкової "ДНР" (Дениса Пушиліна – УП) обійняти посаду так званого голови "адміністрації" міста".

Мер-зрадник виконував вказівки кремлівських маріонеток і керував діяльністю окупаційної "міської адміністрації". Демонструючи окупантам свою антиукраїнську позицію, ексголова поширив у медіа звернення із висловлюванням особистої підтримки і вдячності військовослужбовцям ЗС РФ.

Крім того, фігурант звинувачував владу України у "протиправних діях проти населення", а українських захисників – у начебто мародерстві й навмисному підпалі скиту Святогірської лаври. 

ВІДЕО ДНЯ
Колишній мер Святогірська (Володимир Бандура)
Колишній мер Святогірська (Володимир Бандура)
Фото Донецької обласної прокуратури

У вересні 2022 року Збройні Сили України вибили російські війська з міста Святогірськ, а ставленик окупантів втік разом із ворогом. 

Колишній голова міста перебуває у розшуку. 

Прокурори Донецької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього Святогірського міського голови за фактами державної зради та колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України). У цій справі максимальне покарання – довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Крім того, стосовно Бандури в суді перебуває обвинувальний акт за фактами розтрати чужого майна шляхом зловживання службовим становищем та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. ч. 2, 4, 5 ст. 191, ч. 1, 2 ст. 366 КК України). 

ДБР повідомляє, що в 2020 році Святогірська міська рада уклала договір із будівельним підприємством щодо реконструкції єдиного у громаді дитячого садочка. Будівництво не було завершене, проте міський голова підписав акти приймання виконаних робіт із неправдивими даними про повне виконання угоди.

Через це з бюджету на рахунок будівельної компанії було перераховано зайвих 3 мільйони гривень.

Експосадовець звинувачується у заволодінні бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах (ч. ч. 2, 4, 5 ст. 191 ККУ) та службовому підробленні (ч. ч. 1, 2 ст. 366 ККУ).

За це звинуваченому загрожує до 12 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

ДБР передало в управління АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) нерухоме майно колишнього мера Святогірська загальною вартістю понад 12 млн гривень. 

У жовтні 2022 року за клопотанням ДБР суд арештував його квартиру в Києві, нежитлове приміщення та земельну ділянку у Харківській області.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...