Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Поплічники Путіна": Фіцо та Орбана у Празі зустріли протестом

Вівторок, 27 лютого 2024, 14:29
Поплічники Путіна: Фіцо та Орбана у Празі зустріли протестом
Віктор Орбан, Роберт Фіцо, фото: Getty Images

Прем’єрів Словаччини та Угорщини, Роберта Фіцо та Віктора Орбана, зустріли у Празі протестом з критикою за їхню позицію у війні Росії проти України, куди вони прибули на запрошення чеського прем’єра Петра Фіали для участі у саміті "Вишеградської четвірки" (Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини).

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Idnes

Деталі: На маршруті прем’єрів їх зустріли мітингом із плакатами "Фіцо, їдь додому у Росію", "Фіцо + Орбан – боягузливі поплічники Путіна" тощо.

Реклама:
 
Фото Michal Růžička

Перед зустріччю "четвірки" Фіала окремо зустрівся з прем’єром Польщі Дональдом Туском.

 
Фото Michal Růžička

Попри великі розбіжності з Фіцо та Орбаном у питанні підтримки України Фіала вважає, що формат "Вишеграду" ще не варто ховати і що є чимало центральноєвропейських питань спільного інтересу, які їм є сенс обговорити разом.

Водночас чеський прем’єр сказав, що у розмові з Фіцо торкнеться і його останніх заяв стосовно України. 

ВІДЕО ДНЯ

"Усі ми прагнемо миру, але до миру є лише один шлях. Той, де ми не будемо поступатися агресору", – наголосив Фіала.

"Якщо опустити зброю і сховатися – це ніколи не призведе до миру. І я не можу прийняти твердження, що це українці чи західні держави почали конфлікт. Винуватець абсолютно зрозумілий… Достатньо просто відкрити очі, щоб побачити, хто у цій ситуації жертва, а хто агресор", – заявив він.

Туск перед зустріччю сказав, що неприємно вражений заявами Фіцо і прямо поставить питання, чи Вишеградський формат ще взагалі має значення з такими принциповими розбіжностями у поглядах.

Він зауважив, що усі чотири держави мають практично ті самі спільні інтереси, у тому числі в питаннях безпеки. "Немає причин, чому держави нашого регіону не можуть зараз, як і раніше, об’єднатися на підтримку і допомогу тим, хто бореться проти режиму, який не поділяє жодної з наших спільних цінностей", – заявив прем’єр Польщі. 

Що було раніше: У другу річницю повномасштабної війни Фіцо заявив, що війна почалася "з розгулу українських неонацистів". На початку цього тижня він скликав раду безпеки, занепокоївшись зустріччю союзників у Парижі щодо підтримки України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: