Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США вели таємні переговори з Іраном щодо атак хуситів − FT

Четвер, 14 березня 2024, 10:57
США вели таємні переговори з Іраном щодо атак хуситів − FT
Фото Getty Images

США провели таємні переговори з Іраном, щоб переконати Тегеран вплинути на єменських бойовиків-хуситів для припинення атак на судноплавство у Червоному морі.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на публікацію Financial Times  

Деталі: Повідомляється, що непрямі переговори, під час яких Вашингтон також висловив занепокоєння з приводу розширення ядерної програми Ірану, пройшли в Омані в січні і стали першими за останні 10 місяців між країнами.

Реклама:

Американську делегацію очолювали радник Білого дому з питань Близького Сходу Бретт Макгерк і посол США в Ірані Абрам Пейлі, а Іран представляв заступник міністра закордонних справ Алі Багері Кані, який також є головним переговірником Тегерана щодо ядерної програми.

Зазначається, що посередниками між чиновниками США і Ірану були оманські посадовці, тому вони не говорили напряму.

Другий раунд переговорів був запланований на лютий, але його відклали через те, що в той час США намагалися вирішити питання припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС.

ВІДЕО ДНЯ

Представник Держдепу США заявив, що у них "є багато каналів для передачі повідомлень Ірану".

Передісторія:

  • США неодноразово звинувачували Іран у постачанні хуситам безпілотників, ракет і розвідданих для здійснення ними нападів на судноплавство. Іран визнає, що політично підтримує хуситів, однак наполягає, що бойовики діють самостійно.
  • Незважаючи на численні удари США і Великої Британії по їхніх військових об'єктах, хусити продовжують здійснювати напади на судна.
  • Американські офіційні особи визнають, що одних лише військових дій буде недостатньо для стримування хуситів, і вважають, що в кінцевому підсумку Тегерану доведеться чинити тиск на угруповання, щоб воно припинило свою діяльність.
  • У грудні США започаткували спеціальну військову місію у регіоні за участю 10 союзників з метою захищати торгові судна. Відтоді збили численні ракети й дрони, запущені хуситами, та неодноразово завдавали ударів по їхніх військових об'єктах та зброї на території Ємену.
  • З 19 лютого офіційно почала роботу військово-морська місія ЄС для захисту цивільного судноплавства в Червоному морі під назвою Aspides.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування