Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС розкритикував російські "вибори": без опозиції, з обмеженнями і на окупованих територіях України

Понеділок, 18 березня 2024, 12:39
ЄС розкритикував російські вибори: без опозиції, з обмеженнями і на окупованих територіях України
Жозеп Боррель. Фото eeas.europa.eu

Євросоюз розкритикував "вибори президента" у Росії, оскільки вони проходили з численними обмеженнями, без участі реальної опозиції і на тимчасово окупованих територіях України.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на заяву від імені високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля

Деталі: Він зазначив, що "вибори" проходили "у дуже обмежених умовах", адже російська влада перед ними продовжувала системні репресії проти опозиції, нелояльного громадянського суспільства і незалежних ЗМІ. Зокрема, багато опонентів опинилися за ґратами за політично вмотивованими вироками суду, а ув’язнений опозиціонер Олексій Навальний невдовзі перед виборами помер у колонії. 

Реклама:

Повідомляється, що за таких умов багато потенційних кандидатів навіть не намагалися висувати свою кандидатуру на вибори, а росіяни відповідно не мали вибору. 

Від імені ЄС Боррель висловив жаль через те, що Росія не запросила спостерігачів від ОБСЄ.

Також він рішуче засудив проведення виборів на всіх окупованих територіях України − таким чином Росія вкотре порушила міжнародне право. 

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова Борреля: "ЄС наголошує, що ніколи не визнає ані проведення так званих "виборів" на цих територіях України, ані їхніх результатів. Вони є нікчемними і не можуть мати ніяких юридичних наслідків. Політичне керівництво РФ і причетні до їхньої організації побачать наслідки таких протиправних дій".

Деталі: Також у заяві вказано, що ЄС "продовжить підтримувати важливу роботу організацій російського громадянського суспільства, правозахисників та незалежних ЗМІ".

Передісторія:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування