Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голови МЗС ЄС погодились дати €5 млрд на зброю для України у 2024

Понеділок, 18 березня 2024, 17:15
Голови МЗС ЄС погодились дати €5 млрд на зброю для України у 2024
Фото: Getty Images

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу вирішили виділити додаткові 5 мільярдів євро на військову підтримку України в межах Європейського фонду миру.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на повідомлення МЗС України

Деталі: Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні.

Реклама:

"Засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС, в якому взяв участь глава МЗС України, ухвалило остаточне рішення щодо виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру. Міністр висловив вдячність колегам за цей крок", – йдеться у повідомленні.

Пізніше Рада ЄС також повідомила про ухвалення рішення про додаткові 5 млрд євро і створення в рамках Європейського фонду миру Фонду допомоги Україні.

"ЄС виконує свої зобов'язання. Фонд допомоги Україні перетворює наші слова на дії. За допомогою Фонду ми продовжимо підтримувати Україну в її захисті від російської агресії всіма можливими засобами і так довго, як це буде потрібно", -
- заявив Жозеп Боррель, високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

ВІДЕО ДНЯ

Новостворений фонд дозволить ЄС надалі підтримувати зростаючі потреби Збройних сил України шляхом надання летального та нелетального військового обладнання та тренувань.

Кулеба також подякував Чехії за своєчасну ініціативу з закупівлі артилерійських боєприпасів для України та усім державам-членам ЄС, які вже зробили свої внески для її втілення.

"Закликаю тих, хто ще міркує над внесками, зробити їх якнайшвидше. Це стосується не лише чеської ініціативи, але й кількох інших подібних ініціатив. Кожен день має значення", – заявив міністр.

Минулого тижня постійні представники країн ЄС  підтримали збільшення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого фінансуються поставки зброї Україні.

Видання Financial Times повідомляло, що погодити рішення вдалось шляхом компромісу, що пріоритет віддаватимуть зброї, виробленій в ЄС, з можливістю її закупівлі в третіх країнах в крайніх випадках.

ЄС ще з 2022 року надає Україні військову допомогу через Європейський фонд миру – зокрема, з нього компенсують витрати країнам-членам за надану Україні зброю.

Фінансування надають через транші, які можуть блокувати окремі держави-члени. Останні місяці це робила Угорщина, яка під різними приводами відмовлялась схвалювати поповнення ЄФМ на 500 мільйонів євро.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...