Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів

Субота, 27 квітня 2024, 04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
фото: Генштаб ЗСУ

Здатність України повернути всю свою територію в довгостроковій перспективі залежить від численних майбутніх рішень на Заході, у Кремлі та Києві, і будь-які дискусії, які розглядають перспективи української перемоги чи поразки як заздалегідь визначені результати, ігнорують те, як усі залучені сторони могли динамічно змінювати хід війни в Україні. 

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: Західні ЗМІ продовжують повідомляти, що окремі офіційні особи США відновили обговорення ідеї "заморожування кордонів", оскільки останній пакет військової допомоги США Україні може бути недостатнім, щоб Україна повернула всю свою територію. 

Реклама:

Військові аналітики зауважили, що прихильники нинішнього пакету не стверджували, що він сам по собі дозволить Україні звільнити всю окуповану територію, а обговорення можливих кінцевих станів війни є дуже передчасним, оскільки президент Джо Байден підписав законопроект з новою допомогою тільки два дні тому.  

Військова допомога США наразі прямує до України, і знадобиться кілька тижнів, щоб прибути до підрозділів на передовій і мати відчутний вплив на полі бою. 

Українським силам спочатку доведеться використати допомогу США щоб стабілізувати лінію фронту та зупинити російське просування, зокрема в напрямках Авдіївки та Часового Яру, найближчими тижнями. 

ВІДЕО ДНЯ

Масштаб та інтенсивність прогнозованої російської наступальної операції влітку 2024 року, яка ймовірно розпочнеться в червні, також залишаються незрозумілими, і російське військове командування може активно оцінювати та переглядати плани своїх літніх наступальних зусиль, щоб врахувати зіткнення з краще оснащеними українськими силами. 

Українські сили повинні будуть захищатися від російських літніх наступальних зусиль і не дати російським силам досягти значного оперативного прогресу протягом літніх місяців, перш ніж зможуть кинути виклик ініціативі та провести контрнаступальну операцію пізніше в 2024 або 2025 роках. 

Українські сили також повинні вирішувати поточні проблеми з навчанням нового персоналу, оснащенням нових підрозділів і відновленням старих підрозділів. Точний розклад цих зусиль, який, ймовірно, відіграватиме значну роль у визначенні розкладу майбутніх контрнаступальних операцій України, залишається неясним.

За оцінками ISW, достатня і послідовна західна допомога матиме вирішальне значення для майбутніх контрнаступальних зусиль України, хоча США і Захід, ймовірно, повинні будуть реагувати, оскільки українське військове командування визначає масштаб і спрямованість таких операцій і передає потреби України західним партнерам за кілька тижнів і місяців до майбутніх контрнаступальних операцій. 

Ключові висновки ISW за 26 квітня:

  • Західні ЗМІ продовжують повідомляти, що окремі американські посадовці відновили обговорення ідеї "замороження лінії зіткнення" там, де вона є, оскільки останнього пакету військової допомоги США Україні може бути недостатньо для того, щоб Україна повернула собі всю свою територію. Прихильники нинішнього пакету не стверджують, що він сам по собі дозволить Україні звільнити всю окуповану територію, а обговорення можливих кінцевих станів війни є дуже передчасним, оскільки президент Джо Байден підписав закон, що санкціонує новий пакет, лише два дні тому.
  • Останніми днями різко зросла кількість публічних зустрічей між офіційними особами з Росії, Білорусі, Китайської Народної Республіки (КНР), Ірану та Північної Кореї: з 22 по 26 квітня відбулося щонайменше 10 двосторонніх зустрічей на високому рівні, що підкреслює поглиблення багатостороннього партнерства, яке ці держави вибудовують для протистояння Заходу.
  • Офіційні особи КНР заявили, що НАТО несе відповідальність за повномасштабне вторгнення Росії в Україну на тлі зустрічей між офіційними особами КНР та Державним секретарем США Ентоні Блінкеном 26 квітня.
  • Західні партнери України продовжують надавати Україні негайну та довгострокову військову допомогу, зокрема, у сфері протиповітряної оборони.
  • Як повідомляється, українські військові відвели танки M1A1 Abrams, надані США, з лінії фронту частково через поширену загрозу російських безпілотників та інших ударів.
  • Російська влада продовжує розширювати визначення переслідуваних антивоєнних настроїв, щоб зобразити росіян, які виступають проти війни в Україні, як таких, що виступають проти самої Росії.
  • Російські сили нещодавно здійснили підтверджений наступ на північний захід від Авдіївки, а українські сили здійснили підтверджений наступ на східному (лівому) березі Херсонської області, хоча це просування, ймовірно, не було нещодавнім.
  • Татарсько-башкирська служба Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода "Ідель Реалії" повідомила 26 квітня, що в Самарській області формується новий добровольчий мотострілецький батальйон "Батир".
  • Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) оприлюднила спільну заяву від імені 45 держав-членів, в якій йдеться про те, що Росія свавільно утримує тисячі українських цивільних осіб в окупованій Україні і піддає їх жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:09
футболНа рівні Беллінгема: Лунін отримав оцінку за матч проти "Баварії"
00:54
Внаслідок вибуху гранати на Львівщині загинув чоловік
00:26
оновлюєтьсяПовітряні сили попередили про ворожі "Шахеди" з акваторії Чорного моря
00:12
футбол"Реал" за 4 хвилини перевернув хід матчу з "Баварією" і вийшов у фінал Ліги чемпіонів
23:58
Литва не пустить спостерігачів ОБСЄ на вибори президента через присутність росіян і білорусів
23:48
Столтенберг: НАТО не планує розгортати війська в Україні, Україна нас про це не просить
23:27
Новини економіки 8 травня: наслідки чергової атаки РФ по енергооб'єктах, Сенниченка заочно заарештували
23:10
Зеленський: Нагальні пріоритети – зрив будь-яких наступальних дій РФ
22:48
фотоУ Черкасах пожежна машина налетіла на тролейбус: двоє людей потрапили до лікарні
22:34
Верховний Суд роз’яснив, коли ухилення від мобілізації не карається законом
Усі новини...
Реклама: