Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Проукраїнський уряд почав працювати у Хорватії

Субота, 18 травня 2024, 09:16
Проукраїнський уряд почав працювати у Хорватії
будівля уряду, фото: vlada.gov.hr

Парламент Хорватії в п'ятницю затвердив уряд на чолі з проєвропейським та проукраїнським прем'єр-міністром Андреєм Пленковичем, який заступає на посаду на третій термін.

Джерело: Reuters, "Європейська правда"

Деталі: Керівна партія HDZ – Хорватський демократичний союз – сформувала коаліцію з ультраправим рухом "Батьківщина" (DF). Зі 141 присутнього депутата 79 проголосували за уряд, 61 – проти, один утримався.

Реклама:

В уряді, що складається з 18 членів, "Батьківщина" матиме трьох міністрів. 

Антиіммігрантська партія DF проводила виборчу кампанію, пропагуючи захист традиційних сімейних цінностей і виступаючи проти того, щоб дозволити сербській меншині приєднатися до майбутньої коаліції.

Згідно з коаліційною угодою між двома партіями, HDZ збереже своїх міністрів внутрішніх справ і культури. За прогнозом аналітиків, це означає, що політика в сферах міграції і прав меншин не зміниться.

ВІДЕО ДНЯ

DF, яка вперше увійшла до уряду, очолить міністерство сільського господарства, нове міністерство демографії та частину міністерства економіки, яке було розділене на два відомства.

HDZ зберіг міністрів з попереднього уряду, привівши лише одне нове обличчя.

Відтак у Хорватії щонайменше до президентських виборів, що мають пройти наприкінці 2024 року, збережеться дружній до України уряд у той час, як президент залишається проросійським.

Дострокові вибори у Хорватії, на яких перемогу здобула партія прем’єра Пленковича, стали наслідком масштабних протестів через звинувачення HDZ в корупції.

Читайте деталі у статті: Хорватія залишається дружньою: що допомогло зберегти посаду проукраїнському прем'єру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: