Економічна правда запрошує на перший за час великої війни Банківський форум

ISW: Звинувачення в корупції це формальна причина для звільнень керівництва Міноборони РФ 

П'ятниця, 24 травня 2024, 06:16
ISW: Звинувачення в корупції це формальна причина для звільнень керівництва Міноборони РФ 
фото ілюстраційне: РІА Новини

Кремль цілеспрямовано усуває вищих посадових осіб Міноборони РФ і вже поширив ці зусилля на старших офіцерів, які командують російськими бойовими операціями в Україні. 

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Дослівно: "Кремль, ймовірно, використовує звинувачення в корупції, як виправдання для приховування справжніх причин звільнення конкретних людей, що втратили довіру в Міноборони Росії".

Реклама:

Деталі: Слідчий комітет Росії оголосив 23 травня про арешт заступника начальника Генерального штабу і начальника Головного управління зв'язку генерал-лейтенанта Вадима Шамаріна та керівника Департаменту державних закупівель Міністерства оборони Росії Володимира Вертелецького.

Шамаріна звинувачують в отриманні хабара в розмірі щонайменше 36 мільйонів рублів (близько $392 тис), а двоє фігурантів справи з російської телекомунікаційної галузі погодилися свідчити проти нього.

Вертелецького звинувачують у корупції та отриманні великого хабара із загальною сумою збитків у 70 мільйонів рублів ($763 тис.). 

ВІДЕО ДНЯ

П'ятеро високопоставлених чиновників Міноборони Росії та колишніх військових командирів були заарештовані за звинуваченнями в корупції після арешту заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова 24 квітня.

Російське інсайдерське джерело раніше стверджувало, що ще шість чиновників Міноборони планують подати у відставку після того, як усунули від керівництва Міноборони колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу. 

Російські ультранаціоналістичні військові блогери також стверджують, що Міністерство оборони Росії звільнило командувача 20-ї загальновійськової армії (Московський військовий округ) генерал-лейтенанта Сухраба Ахмедова. ISW не може підтвердити звільнення Ахмедова, але заяви про його відставку привертають увагу, оскільки це буде перше звільнення офіцера, який активно командує російськими військами в Україні, в рамках нещодавньої хвилі звільнень. Наразі 20-та ОМСБр зосереджена на наступальних операціях на Лиманському напрямку і не змогла досягти значних тактичних успіхів у цьому районі під час наступу на Харківсько-Луганській осі взимку-весною 2024 року.

Офіційні заяви Кремля та припущення блогерів про арешти та зміни командування свідчать про те, що більшій кількості старших офіцерів РФ може загрожувати звільнення.

Ключові висновки ISW за 23 травня:

  • Кремль докладає цілеспрямованих зусиль для усунення високопосадовців російського оборонного відомства і, ймовірно, поширив ці зусилля на старших офіцерів, які командують російськими бойовими операціями в Україні.
  • Російські прикордонники зняли буї в естонських водах річки Нарва, яка демаркує естонсько-російський міжнародний кордон, ймовірно, для того, щоб створити умови для подальшого порушення морських кордонів і випробувати рішучість НАТО.
  • За повідомленнями, окремі американські чиновники наполягають на перегляді поточної політики Білого дому, яка забороняє Україні використовувати надану США зброю для нанесення ударів по території Росії.
  • Речник МЗС Польщі Павел Вронський заявив 23 травня, що Польща розглядає можливість використання своєї протиповітряної оборони для захисту повітряного простору України від російських ударів.
  • Головне управління військової розвідки (ГУР) України 23 травня здійснило серію ударів безпілотників по російських оборонно-промислових об'єктах у Республіці Татарстан.
  • Іранські лідери скористалися нагодою похорону президента Ебрагіма Раїсі, щоб підкреслити тісні зв'язки з Вірменією, незважаючи на те, що напруженість у відносинах між Єреваном і Москвою продовжує зростати.
  • Українські війська просунулися вперед біля Лук'янця та Кремінної, а російські - біля Берестового, Часів Яру, Авдіївки, Донецька та Великої Новосілки.
  • Міністерство оборони (МО) Росії запропонувало застосовувати регулярні військові покарання до добровольців, що, ймовірно, є частиною подальших зусиль МО з формалізації добровольчих формувань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:05
футболОлімпійська збірна України по пенальті переграла Кот-д'Івуар у фіналі турніру у Франції
22:03
В "Укренерго" попередили про погіршення ситуації в енергосистемі: відключення будуть довшими
21:56
Розлив нафти біля Сінгапуру поширився на узбережжя острова і загрожує морському заповіднику
21:25
Швейцарія хоче обговорити підсумки Саміту миру з Росією й Китаєм
20:58
ЄВРО-2024Перша нічия на Євро: Данія розписала мирову зі Словенією
20:43
Канада оголосила про пакет підтримки України на 38 мільйонів доларів
20:12
"Феррарі" здобула вольову перемогу у легендарній гонці "24 години Ле-Мана"
19:59
Саудівській міністр відвідає Чилі, щоб налагодити постачання для виробництва електромобілів
19:45
Британська розвідка: Росія підвищує податки для продовження війни
19:31
ЄВРО-2024Жага до життя та гри: Еріксен забив гол на Євро через 1100 днів після зупинки серця на полі
Усі новини...
Реклама: