Охорона Януковича застосувала силу до журналіста СТБ. Відео

84 перегляди
231
Вівторок, 15 червня 2010, 19:39

До журналіста телеканалу СТБ Сергія Андрушко охорона президента Януковича застосувала силу.

Інцидент стався під час відвідин Януковичем виставки "Агро-2010".

"Коли президент вже виступив, він пішов оглядати техніку. Мій оператор пішов за ним разом з іншими. А я трохи запізнився, бо складав техніку, шнури... Коли я теж попрямував за ним, то дорогу мені перекрив невідомий чоловік", - розповів Андрушко.

На прохання журналіста представитися, чоловік відповів відмовою.

"Коли я попередив його, що все зніматиму на телефон, він заломив мені руки і кинув на землю. До нього приєднався ще один чоловік",  - розповів Андрушко.

Оператору телеканалу 1+1 попри перешкоди охоронців вдалося зняти відео, як охорона Януковича заламує руки журналісту.

Сам співробітник Управління державної охорони, застосувавши силу до журналіста, сказав: "Ему сказали подождать, а он бежит вроде ему что-то надо, надо было стоять значит надо было стоять. Уедет (президент) и пойдете дальше, зачем вот этот цирк устраивать?"

Прямо на місці інциденту перебував співробітник МВС, який не втручався у перебіг подій.

Журналіст Сергій Андрушко зазначив, що жодним чином не ніс загрози Януковичу, оскільки перебував у 300 метрах від нього.

Сергій звернувся із заявою до Голосіївського райуправління внутрішніх справ.

Цей інцидент прокоментував глава СБУ Валерій Хорошковський на зустрічі з ініціаторами руху "Стоп Цензурі". Він виправдав дії охоронця УДО.

"Даже если у него два бейджа прессы", - відповів Хорошковський на запитання щодо правомірності перешкоджання діяльності журналіста, який акредитований на захід з президентом і має відповідне посвідчення.

"У охранника есть четкое правило, он охраняет охраняемое лицо и он регулируется другим законом", - дійшов висновку Хорошковський.

Експертна оцінка фахівців у галузі медіа-права відрізняється від позиції чиновника.

"Акредитований на захід журналіст має право вільно збирати інформацію під час цього заходу. Заборона цього права можлива лише за умови скасування акредитації. Будь-яке перешкоджання вільному законному збору акредитованим журналістом інформації під час такого заходу є порушенням чинного законодавства", - аналізує ситуацію медіа-юрист компанії "Наталія Субота і партнери" Андрій Нечипоренко.

"Охорона вищих посадових осіб має особливий статус, однак в діях журналіста не вбачається жодних діянь, які могли б у якийсь спосіб загрожувати безпеці першої особи держави, і які б давали підстави охоронцям вдаватися до порушення прав журналіста. У діях охоронців є ознаки складу злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній діяльності журналіста", - зазначив Нечипоренко.

Пізніше на офіційному сайті Управління державної охорони було оприлюднено вибачення. Цим самим, на відміну від голови СБУ, вони визнали перевищення повноважень своїм співробітником.

Водночас Сергій Андрушко зазначив, що перед ним особисто ніхто не вибачався.

Показово, що за декілька годин до інциденту прем'єр Микола Азаров на спільній прес-конференції з високим представником ЄС Кетрін Ештон поклявся у відданості нової влади канонам демократії.

"Що стосується свободи слова. Для нас це фундаментальна цінність. Я думаю, що керівництво ЄС у цьому впевнено, - сказав Азаров. - І президент, і український уряд будуть виконувати всі ті норми Конституції, які гарантують нашим громадянам у тому числі й свободу слова".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
Авторизуйтесь щоб писати коментарі
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення
IP: 93.74.33.---AntiXam..
да, журналист действительно выглядел как подготовленный террорист готовый совершить свой коварный замысел в конце мероприятия и в отсутствие Опухшего Параноидального Тела!!! Правильно говорит Хворошковский - нужно бить на упреждение! Своих! Чтоб чужие (журналисты) боялись! Уверен что приказ уже отдан стрелять на поражение тех журналистов кто посмеет прервать педикюр Главы Украинских Спецслужб! И поделом им - нехер снимать дела госважности!
IP: 92.112.74.---abas..
яник йде слідами ющенка: при ющенку доблесна сбу знайшла у чернігівського старого дідугана мапу часів "османської імперії" і звинуватила його у підготовці замаху на гаранта! Повна дикість! А тепер браві "тЄлоохоронці" знайли підтвердження про підготовку "негороших" дій Андрушком! Знімаю капелюха! Так тримати! І муха є пролєтіт ....
IP: 194.44.222.---chkapu..
ця журналістська нечистота хотіла вбити нашого кристалево чесного президента! до речі, він дуже схожий на арабського терориста. він навіть обрізаний... треба було цього журналюгу вбити і затоптати в асфальт! а потім сказати, що він вчинив самогубство через незгоду з тими змінами, які відбуваються в агросфері... МАЛО СОБАЦІ, МАЛО...
IP: 82.193.97.---Stanislav-sv..
В момент залома руки вокруг никаких охраняемых лиц не наблюдалось.
IP: 178.94.97.---Massimo..
Какой президент, такая и охрана.
Усі коментарі
Реклама:
Гречана каша зі смаком смерті. Як кудлатий пес Кузя пережив окупацію Ірпеня. Аудіоверсія
Режисер Євген Афінеєвський: Важливо не дати світу звикнути до війни в Україні, як звикли до війни в Сирії
Тиждень мобілізації в РФ, псевдореферендум на окупованих територіях, Лиман – головне про війну за тиждень
"Документалістика посіла головне місце в українській кіноіндустрії": організатори фестивалю Kharkiv MeetDocs
Усі публікації