Реклама:

Заплатив за товар, а продавець кудись зник з грошима: Як безпечно купувати в інтернеті?

— Четвер, 17 червня 2021, 08:00

Це другий епізод подкасту Онлайн[за]хист – нового проєкту Української правди про кібербезпеку, який ми робимо разом з нашим партнером – ОLX.

У ньому редактор подкастів УП Федір Попадюк разом з керівником відділу бізнес-аналітики ОLX Віктором Нобіузом будуть говорити про безпечний онлайн-шопінг та як, скажімо, при купівлі iPhone не втратити всі гроші з банківської картки.

На жаль, такі випадки стаються доволі часто, адже за дослідженнями, 57% українців — не знають жодного способу захисту своїх акаунтів та платіжних даних. Тож кожний третій онлайн-користувач, який у месенджері отримав лінк на фішинговий ресурс від шахрая, втратив свої гроші.

В таких атаках задіяні методи соціальної інженерії — психологічних маніпуляцій, які вводять покупця в оману. Жертва робить кілька кліків для підтвердження покупки на ніби-то знайомому сайті, а насправді — віддає гроші злочинцям через фальшиву платіжну форму. 

Як від цього уберегтися? Послухати подкаст Української Правди!

Слухайте подкаст на Apple PodcastsGoogle PodcastsYouTubeSoundcloudSpotify та інших платформах

Що у подкасті?

  • Як відрізнити надійний інтернет-магазин від шахрайського?
  • Як обирати продавців товарів на сайті оголошень, щоб не натрапити на шахрая?
  • Як шахраї поводять себе у спілкуванні з покупцями? Що запитувати у продавців?
  • Як оплачувати товари, щоб не втратити гроші на картці?
  • Що робити, якщо шахраї все ж вкрали ваші гроші?

Що ж важливо у спілкуванні з продавцем?

  1. Не переходити у сторонні месенджери(залишатися завжди в чаті платформи) та за невідомими посиланнями. Особливо це стосується лінків на оплату, які надсилає продавець у месенджері. Скоріш за все, посилання приведе на фішинговий сайт.
  2. Звертати увагу на деталі: надто низька ціна чи дуже спокусливі варіанти можуть бути сигналом шахрайства, фото мають відповідати опису і бути реальними, а не з фотобанку. Подивіться який вік акаунта продавця, відгуки та кількість успішних доставок, як довго оголошення знаходиться на сайті (часто шахраї розміщують оголошення-одноденки). До речі, скриншоти правил, надіслані у месенджер — це також сигнал того, що перед вами може бути шахрай.
  3. Не розголошувати нікому платіжні дані. Ані продавець, ані представник банку, поліції чи служби підтримки не має знати баланс на рахунку, строк дії картки та CVV.

Після прослуховування цього подкасту ви точно знатимете, як шопитися безпечно та не дасте шахраям жодного шансу. Дізнатися більше про кіберзахист та існуючі онлайн-загрози ви зможете з першого епізоду та на освітньому сайті Онлайн[за]хист.

Реклама:

Онлайн[за]хист

Освітній проєкт Онлайн[за]хист, який у 2021 запустила компанія OLX, тепер буде звучати на безпечних вібраціях Української правди. Все що ви не знали або забули про кібербезпеку – зможете почути у спільному подкасті.

Раз на два тижні редактор подкастів УП Федір Попадюк буде розпитувати керівника відділу бізнес-аналітики OLX Україна Віктора Нобіуза про безпеку в інтернеті – як безпечно купувати і продавати в онлайні, як розпізнати шахраїв і не піддаватися маніпуляціям, навчитися захищати свої персональні та платіжні дані, щоб не дати шансів шахраям вкрасти ваші гроші. Тож стати майстром безпечного шопінгу буде ще простіше.

Подкаст доступний в додатках Apple Podcasts, Google Podcasts, Soundcloud, Spotify та на інших платформах. Більше корисної інформації про те, як убезпечити себе і не потрапити на шахраїв, ви також знайдете на сайті safety.olx.ua

Реклама:
Канали
24.02: Реконструкція
2 епізоди
Головна обсерваторія
5 епізодів
Ранкова доза
86 епізодів
War-life balance
11 епізодів
Українські 90-ті
6 епізодів
Кавун та тютюн
9 епізодів
Подкаст "Кляті питання"
176 епізодів
Сафарі
8 епізодів
Cвіт не Sweet. Подкаст про міжнародку
22 епізоди
Хроніки економіки
26 епізодів
УП. Вголос
26 епізодів
(не)Безпечна Країна
16 епізодів
Євродонбас
4 епізоди
Я не встигаю!
18 епізодів
Культура всього
72 епізоди
Температура - нормальна!
65 епізодів
Чому вони крадуть?
6 епізодів
Один одному
23 епізоди
Життя бентежне
10 епізодів
Ок і шо?
78 епізодів
Україна після карантину
13 епізодів
У тіні
1 епізод
Онлайн[за]хист
3 епізоди
Медіабіль!
10 епізодів
Minddetox Essays
11 епізодів
До попкорну з Анною Паленчук
9 епізодів
#укрдерждовгобуд
7 епізодів