Реклама:

Коли дерева були великими. Мандрівка карпатськими лісами, яких немає, або скоро не буде

— Вівторок, 21 листопада 2023, 17:32

Чи були ви колись у лісі? Очевидно, що майже всі – так. 
А чи були у справжньому лісі? Не поспішайте з відповіддю.

"Справжній ліс" – це не поетична метафора, чи маркетингова фішка. В Україні таких лісів залишилося дуже мало. І якщо ви не мешканець Карпат, затятий мандрівник, або дослідник, то, цілком імовірно, ніколи не бачили на власні очі справжнього лісу.

А виглядає він так. Дерева ростуть без жодного порядку. Серед них – товсті дуби чи буки, що з'явилися на світ ще в позаминулому столітті. Але є не дуже старі і зовсім молоді дерева. Просто як у людському суспільстві. Мертві стовбури на землі, зокрема і зовсім зотлілі – важливий атрибут справжнього лісу. Їхню мертву деревину населяють безліч видів комах і пронизують гіфи – невидимі "нитки" грибів. Саме тому кажуть, що в мертвій деревині більше життя, ніж у живій. В дуплах старих дерев живуть птахи та кажани. 



Чого ви точно не побачите в такому лісі – пеньків від зрубаних дерев. Про такий ліс кажуть, що він ніколи не бачив сокири. Власне, цим і пояснюються старі дерева, птахи, кажани, жуки-олені та інші червонокнижні тварини, яких можна в ньому зустріти. Науковець би сказав, що тут велике біорізноманіття.

"Головна обсерваторія" пропонує разом із її автором Дмитром Сімоновим та представниками ГО "Українська природоохоронна група" здійснити мандрівку до справжніх карпатських лісів.

На жаль, ми побачили там не лише незайману природу. Але й вирубані ділянки старовікового лісу. І ті, які лісівники збираються найближчим часом прорідити санітарними рубками, про що свідчать позначки на деревах. Потрібно це для того, щоб буцімто врятувати ліс від страшних хвороб. Залишається збагнути, як же він до цього не одну тисячу років виживав без людської турботи?

Парадоксально, але багато подібних речей робиться цілком законно. Один із героїв нашого подкасту, природоохоронець Єгор Гриник каже: найкраще, що людина може зробити для старовікового, тобто, справжнього природного лісу – залишити його в спокої. 

В цьому випуску "Головної обсерваторії" говоримо про те, що ліс – це не тільки дерева і про загрози, які нависли над природою Карпат.

Слухайте подкаст «Головна обсерваторія» на зручній платформі:

Реклама:

Головна обсерваторія

"Головна обсерваторія" – це науково-популярний подкаст. 

В ньому ми говоримо, про те, як влаштований наш світ: жива природа, зорі, матерія, давні суспільства тощо. 

Розповідаємо про те, яким чином люди дізнаються про те, як влаштований світ. Такі люди  – астрономи, генетики, екологи, археологи та інші є гостями нашої "обсерваторії" і нашими провідниками у світ науки.

Ми також говоримо про те, навіщо нам знати, як влаштований світ. 

Чесна відповідь на це питання полягає в тому, що це неймовірно цікаво – розбиратися, як "все це працює". Але іноді ще й дуже корисно, адже наука – це не лише пригода, але й велика сила. 

Автор та ведучий подкасту – Дмитро Сімонов. Він не біолог, не фізики, не хімік і не астроном. Він науковий журналіст, який разом із вами дуже хоче розібратися в тому, як же все це навкруги влаштовано, як його можна змінити або "полагодити", а коли краще просто спостерігати, але не чіпати руками.  

Реклама:
Канали
24.02: Реконструкція
5 епізодів
Головна обсерваторія
15 епізодів
Ранкова доза
86 епізодів
War-life balance
11 епізодів
Українські 90-ті
6 епізодів
Кавун та тютюн
9 епізодів
Подкаст "Кляті питання"
194 епізоди
Сафарі
13 епізодів
Cвіт не Sweet. Подкаст про міжнародку
38 епізодів
Хроніки економіки
45 епізодів
УП. Вголос
36 епізодів
(не)Безпечна Країна
29 епізодів
Євродонбас
4 епізоди
Я не встигаю!
20 епізодів
Культура всього
87 епізодів
Температура - нормальна!
72 епізоди
Чому вони крадуть?
6 епізодів
Один одному
23 епізоди
Життя бентежне
10 епізодів
Ок і шо?
78 епізодів
Україна після карантину
13 епізодів
У тіні
1 епізод
Онлайн[за]хист
3 епізоди
Медіабіль!
10 епізодів
До попкорну з Анною Паленчук
9 епізодів