Полигон для отстрела голосов Ющенко

Среда, 17 ноября 2004, 17:46
Львівщина, яка попри усі зусилля соратників Віктора Януковича так і не змогла "розродитися" на більше, ніж 5,8% голосів за кандидата від влади, як наслідок, у другому турі виборів має стати одним з основних полігонів не для накопичення голосів за Януковича, а для максимального відбирання їх у Віктора Ющенка.

Адже у обласному штабі Януковича практично визнають, що рейтинг діючого прем'єра на Галичині вже не зросте. Отож, за логікою, діяльність працівників штабу кандидата від влади на Львівщині та їх соратників, тобто представників влади, зараз зводиться не до агітації, а до більш дієвих механізмів збільшення відсотків за Януковича. Тобто зменшення голосів за Ющенка.

На запитання, чи ще можна сподіватися, що Янукович врешті-решт завітає на Львівщину, де не був жодного разу за час виборчої кампанії, і як би цей приїзд вплинув на його рейтинг, керівник його обласного виборчого штабу Олексій Радзієвський сказав, що факт приїзду "йому рейтингу в регіоні не піднесе".

Аргументував це ментальністю галичан, які, за його словами, завжди голосують проти влади. Водночас, керівник штабу намагався заспокоїти всіх тим, що колись таки Янукович тут отримає максимальну підтримку - щонайменше 80% голосів, але станеться це вже у 2009 році.

Радзієвський при цьому пригадав, що за Леоніда Кучму у 1999 році проголосувало понад 80% виборців Львівщини, хоча у 1994 році Галичина його не підтримала. Хоча тоді це й відбулося через страх галичан перед "червоної загрозою", тобто Петром Симоненком, Радзієвський вважає, що за роки свого президентства Янукович доведе свою дієздатність і, відповідно, здобуде загальнонародну підтримку.

Отож, розуміючи свою теперішню безперспективність на Львівщині, Віктор Янукович сюди так і не завітав жодного разу за усю виборчу кампанію. Хоча раніше керівник обласного штабу постійно заявляв, що "Віктор Федорович обов'язково приїде, коли це буде потрібно для його перемоги".

Так само, як і обіцяв, що набере він тут не менше 15% голосів. Водночас, на Львівщині, яку Янукович публічно не відвідував уже рік і чотири місяці, схильні коментувати факт ігнорування ним центру Галичини коротко "Тому що боягуз". Адже останні надії щодо його приїзду зникли після пригоди з прем'єром в Івано-Франківську.

Отож, нарощувати відсотки за кандидата від влади можна способом зменшення відсотків його опонента.

Так, у штабі Януковича прогнозують, що їхній кандидат на Львівщині може розраховувати у другому турі до 10% голосів. Такого результату, на їх думку, вдасться насамперед добитися пильним відстежуванням чесності виборів, тобто не допустити, щоб за Ющенка тут сфальсифікували голоси.

Бо, на думку соратників Януковича, це частково було зроблено у першому турі, зокрема люди голосували кількома паспортами, а саме за своїх родичів, які перебувають за кордоном на заробітках.

Тому ще у першому турі виборів пророблявся варіант визнання виборів на окремих дільницях Львівщини недійсними, що в результаті, очевидно, виявилося репетицією до другого туру.

Схоже на те, що її завданням було створити ілюзію, що найбільше порушують виборче законодавство саме на Галичині, тобто там, де голосують масово за Ющенка. Штаб Януковича у день виборів постійно наголошував на фактах масових порушень на західній Україні. Після першого туру виборів львівський обласний штаб почав "завалювати " суди скаргами.

Хоча при цьому керівник штабу Януковича Олексій Радзієвський сам визнав, що завдяки цим скаргам навряд чи вдасться визнати вибори недійсними на певних дільницях. Він пояснив свої дії намаганням дати повчальний урок членам виборчих комісій, щоб вони більше закони не порушували.

Цікаво, що представники Комітету виборців України масових порушень, про які говорили соратники Януковича, на Львівщині не зафіксували. Отож, як і очікувалися, суди почали усі скарги відхиляти.

Попередивши, хоч і не дуже ефективно, таким чином членів виборчих комісій про неприпустимість порушувати закон, штаб Януковича вирішив убезпечитись від фальсифікацій на користь Ющенка і іншим чином.

Радзієвський заявляє, що у них на руках є списки усіх людей, які зараз перебувають за кордоном на роботі і вони проконтролюють, щоб за них не проголосували, що вже нібито частково було зроблено у першому турі. На питання, скільки голосів таким чином було сфальсифіковано, Радзієвський відповісти не зміг, бо загалом не рахував.

Коли ж у нього запитали, яким чином вони перевірили, що за цих осіб проголосували, і звідки вони взяли списки людей, які є на заробітках, керівник обласного штабу заявив: "Це питання належить до розряду наших технологій - це достовірно встановлені факти. Як ми це робили - це наша справа. Ми й надалі це будемо робити".

Керівник штабу сказав, що дав вказівку усім своїм спостерігачам "обов'язково перед початком голосування 21 листопада вийти на середину кімнати, де засідає дільнична комісія, і оголосити список виборців, яких нема на території цієї дільниці. "Цим їх попередити про кримінальну відповідальність, якщо хтось із цих людей знову виявиться серед тих, хто проголосував", - додав Радзієвський.

Однак цікаво, що в цьому випадку робити людям, які напередодні виборів справді повернуться в Україну (тим паче, що на Михайла багато заробітчан приїжджає у відпуску)? Адже, якщо вони підуть голосувати, то виходить, що штаб Януковича домагатиметься визнання їхніх голосів недійсними, а членів дільничних комісій звинувачуватиме в порушенні закону.

Окрім того, як коментують юристи, інформація про перебування за кордоном тієї чи іншої особи є персональною і належить, згідно з роз'ясненнями Конституційного суду, до категорії конфіденційної. А оприлюднення таких даних є порушенням закону України "Про інформацію" і передбачає кримінальну відповідальність.

Відповідно, особа, яка потрапить у список заробітчан штабу Януковича може оскаржувати це як втручання у її приватне життя.

Однак, на зауваження, що збирати і оприлюднювати інформацію про місцеперебуванням громадян України є певним порушенням їх конституційних прав, керівник обласного штабу Олексій Радзієвський додав: "А ми так хочемо! Ми так придумали, ми так захотіли і ми склали ці списки! Ми готові до сприйняття таких зауважень і звинувачень, оскільки стоїмо на позиціях права".

Водночас, як інформує "Німецька хвиля ", народний депутат, чільний "есдек " Ігор Шурма отримав ці списки від "доброзичливців " у правоохоронних та митних органах.

У центрі громадських зв'язків УМВСУ у Львівській області автору цього матеріалу підтвердили, що дійсно правоохоронцями збиралися списки осіб, які зараз знаходять за кордоном на роботі чи на навчанні і на день виборів їх не буде в Україні. Щоб дізнатися цю інформацію, дільничні інспектори ходили по квартирах і розпитували їхніх мешканців.

Водночас, як коментує речник Комітету виборців України Олександр Черненко, міліція не має жодного права з'ясовувати місцеперебування тої чи іншої людини. "Виборці мають повне право не надавати цю інформацію. Міліція тільки може запитати, чи проживає тут дана людина, а де вона зараз чи за кордоном, чи дома, чи в гостях - це вже особиста справа людини", - каже Черненко.

Більше того, як уточнив у коментарі "Поступу" начальник УМВСУ у Львівській області Олег Сало, ця формація збирається для уточнення списків виборців, а саме цих людей будуть викреслювати зі списків.

Як зауважують у КВУ, по-перше, міліція, згідно закону, не уповноважена допомагати уточнювати списки виборців, а, по друге, ніхто немає права викреслювати осіб, якщо вони живі, дієздатні і прописані на даній дільниці. Тим паче, гарантій, що вони можуть не приїхати до виборів в Україну, немає.

Що більше, Олег Сало сказав, що збором інформації щодо заробітчан міліціонери займаються згідно розпорядження Кабміну, МВС та особисто голови ЦВК Сергія Ківалова. Однак член ЦВК Андрій Мегера заявив, що ЦВК не могла давати таких вказівок, бо вони є антизаконними та "й Кабмін навряд чи себе би так підставляв ".

Опозиціонери не відкидають і того, що ці списки заробітчан соратники Януковича збирають насправді для того, щоб самим кинути за них бюлетені за свого кандидата. Або ж вкинути їх за Ющенка, щоб потім, представивши перелік осіб, які на цей момент є за кордом, довести, що насправді вони не голосували, а тобто на цій чи іншій дільниці вибори були сфальсифіковані.

Очевидно, штаб Януковича дійсно планує оприлюднити величезну кількість порушень на Львівщині у другому турі (у першому, за словами Радзієвського, в області ними було зафіксовано близько чотирьох тисяч порушень). Це при тому, що у штабі не задоволені роботою своїх спостерігачів, які за їх словами, не всі порушення фіксували, або ж неправильно заповнювали акти.

Хоча члени КВУ наводять факти, коли донецькі спостерігачі навіть перепрацьовували, намагаючись встановити рекорди із кількості зафіксованих порушень. Так, на одній з дільниць Львівщини, коли вранці її освятив місцевий священик, у відповідь на ці благі наміри священнослужителя було складено акт про порушення.

Щоб підняти рівень спостереження за виборами на Львівщині, штаб Януковича провів для місцевих спостерігачів тренінги. Окрім того, знову очікується масовий приїзд на Львівщину спостерігачів з східної України, найбільше – з Донбасу. Минулого разу їх було близько чотирьох тисяч, які добиралися чотирма спецпотягами, і, за інформацією "нашоукраїнців ", жили у вагонах в ДЕПО.

На запитання, скільки цього разу їх приїде, Олексій Радзієвський повідомив, що близько 12,5 тисяч. Потім у приватній розмові сказав, що він дещо пожартував, бо згідно із законом на одній дільниці не може перебувати більше двох спостерігачів від одного кандидата. Однак, як повідомила довірена особа Віктора Ющенка по 120-ому виборчому окрузі Лариса Федорів, у цій ТВК лежить подання на 722 офіційних спостерігачів від Партії регіонів, при тому, що там лише 89 дільниць.

Щоб покращити якість роботи приїжджих спостерігачів, обласний штаб Януковича усіх їх попередить, щоб вони "обережно ставилися до гостинності галичан"(!).

"Ми їх попередимо, що якщо хтось з них піде з виборчої дільниці на віддаль 500 метрів оглядати охайне подвір'я галичанина і його прекрасні, чистенькі свинки і його хату, а тим більше їсти його вареники із бульбою та з салом, і при цьому, зрозуміло, входити в той, неслужбовий контакт з господарем, то він буде притягнутий до відповідальності ", — заявив керівник штабу Олексій Радзієвський.

За його словами, таке застереження зумовлено тим, що замість виконання своїх обов'язків, тобто спостерігати на дільницях, донецькі гості можуть витрачати час на знайомство із місцевим колоритом та населенням. Радзієвський навів приклад, коли у першому турі виборів на одній з дільниць, де було два спостерігачі від Януковича зі сходу, не було жодного голосу за їхнього кандидата.

Тобто у штабі припускають, що ці спостерігачі, догулялися з місцевими до такої міри, що навіть забули проголосувати за кандидата від влади. "Тому ніхто їх в кінці дня голосування не буде водити під руки і донецькі з місцевими не будуть співати пісню з кінофільму "Весна на зарєчной улице" разом біля виборчої дільниці ", - категорично сказав пан Радзієвський.

Цікаво, що якщо ж такі випадки будуть траплятися, то у штабі Януковича це трактуватимуть як чорні технології опонентів, які нібито цієї гостинністю намагатимуться зірвати роботу спостерігачів кандидата від влади.

До речі, як розповів депутат облради Роман Гайдучок у коментарі "Поступу", коли у першому турі виборів одного зі донецьких спостерігачів запрошували на частунок, він сказав, що його попередили, що галичани донецьких гостей можуть отруїти.

Вслід за темою спекуляцій над заробітчанам, у Львові активно заговорили про ще більш масові і безпрецедентні порушення виборчого законодавства, метою яких є також максимально зменшити кількість голосів за Ющенка.

Протягом кількох днів до редакції "Поступу" телефонували люди, які бояться називати свої імена, і скаржилися, що їх або членів їх родин змушують брати відкріпні талони та здавати в одні руки. Або ж, що на роботі їхнє керівництво вимагає здати паспорти, які обіцяють повернути наступного понеділка, тобто після виборів.

Місцеві "нашоукраїнці " заявляють, що зараз керівництво Львівської облдержадміністрації, податкової служби, міліції, МРЕВ, митниці, автоперевізників, залізниці, лісових господарств, соціальної сфери вимагає від своїх підлеглих та їх родичів взяти на своїх дільницях відкріпні талони та здати начальству.

Також у деяких із цих структур вимагають здати паспорти або їх копії. Це, як впевнені нашоукраїнці, роблять для того, щоб унеможливити голосування працівників цих відомств.

Адже, якщо людина бере відкріпний талон, то її автоматично викреслюють у списку виборців, а оскільки талони у людей забирають, вони не зможуть взагалі проголосувати.

Теж саме і з паспортами - без пред'явлення цього документа виборцю просто не видадуть бюлетеня. "Нашоукранці" припускають, що таким чином влада намагається позбавити участі у виборах близько вісімдесяти тисяч мешканців Львівщини.

Соратники Ющенка впевнені, що за планом мінімум, ці талони просто знищать, а за планом максимум – їх разом з копіями паспортів перешлють на деякі дільниці східних областей України, де за цих людей проголосують, поставивши галочку навпроти провладного кандидата Віктора Януковича.

Підтвердили публічно інформацію, оприлюднену "нашоукраїнцями", кілька співробітників Миколаївської районної податкової інспекції. Вони, прийшовши на прес-конференцію у обласний штаб Ющенка, розповіли, що їхній начальник, майор податкової міліції Володимир Янишин дав чітку вказівку кожному працівникові принести і здати по п'ять відкріпних посвідчень (власних, а також членів своєї родини).

Їх попередили, що невиконання цього завдання може мати негативні наслідки не тільки для працівників ДПІ, але для їх родин, і навіть прозвучала погроза про фізичні наслідки. Окрім того, кожному з працівників було дано завдання знайти одного офіційного спостерігача для Партії регіонів.

Співробітники Миколаївської податкової висловили впевненість, що після цих заяв їх одразу звільнять із роботи. "Але ми не могли вчинити інакше, бо мова тут йде про погрози нашим родинам", - кажуть вони. Нашоукраїнці пообіцяли, що після звільнення допомагатимуть їм матеріально, а також потурбуються про їхню безпеку, як і про безпеку ще трьохсот осіб, які, за словами Олійника, написали заяви схожого змісту. Всі вони співробітники вищеназваних структур.

Очікується, що схожу публічну заяву 17 листопада зроблять декілька міліціонерів. "Нашоукраїнці", до речі, уже оприлюднили одну анонімку від працівників обласного УМВСУ, в якій йшлося про вказівки, дані їм керівництвом обласного УМВСУ.

"Кожним начальником райвідділу має бути складений список осіб, що поїхали на заробітки за кордон з метою перевірити чи голосували 31.10. 04р. і щоб використати їх у другому турі, тобто кинути за них бюлетені на користь Януковича; скласти список розшукуваних і за них проголосувати на користь Януковича (по Україні близько 50 тис. осіб); кожному працівнику міліції підібрати по 2-3 спостерігачі, які повинні підкидувати бюлетені від імені Ющенка, яких мають затримати з метою визнання виборів на цих дільницях не дійсними; максимально вивчити членів комісій від "НУ". Останніх піддати адміністративному тиску, погрозам і т.д.; за кожною дільницею закріпити керівників, які по команді зверху повинні організувати провокації з метою зриву виборів на закріплених дільницях; реагувати на заяви тільки Януковича, НУ ігнорувати; 3-5 листопада до Львова прибув Донецький десант, який займається моделюванням провокацій і повністю дестабілізував роботу ДАІ та інших міліцейських колективів, які змушені їх охороняти, супроводжувати".

Відповідно, "нашоукраїнці" одразу після виборів планують подавати до суду на керівників силових відомств Львівщини після виборів планує обласний штаб кандидата у президенти Віктора Ющенка незалежно від того, хто стане президентом.

Зокрема, притягнути до кримінальної відповідальності "нашоукраїнці" прагнуть начальників обласного УМВСУ Олега Сала, обласної податкової адміністрації Мирослава Хом'яка, начальника Західної реґіональної митниці Тараса Козака та інших, хто, за їхніми словами, грубо порушує закон про вибори президента.

"Їм світить тюрма!", - сказав керівник обласного штабу Віктора Ющенка Петро Олійник, процитувавши статті Кримінального кодексу України, де за перешкоджання волевиявлення громадян порушникам закону загрожує "від трьох до п'яти років позбавлення волі".

P.S.: На одній з прес-конференцій керівника обласного штабу Януковича Олексія Радзієвського попросили розповісти щось більше про Януковича як людину, оскільки всі тільки те і знають, що він "зек". Той виправив журналіста, що прем'єра називають не зеком, а бандитом. А потім, виправдовуючи свого шефа, додав: "Кожного з нас хтось колись називав бандитом".

Сам Радзієвський у цьому контексті відзначився, будучи кілька років тому мером Дрогобича, коли національно-патріотичні сили заявляли, що саме він сприяв незаконному вивезенню з міста і з країни історичної та мистецької цінності - фресок Бруно Шульца.

Керівник громадської приймальної Віктора Януковича у Львівській області, заступник голови ЛОО "Трудова Україна" Володимир Клюс, кілька місяців тому, коли "трудовики" мріяли про висувнаня Сергія Тигіпка, у коментарі автору цієї статті у відповідь на запитання, чим йому не подобається Янукович як претендент на посаду президента, сказав приблизно таке: "Нам він не імпонує через його кримінальне минуле, а також через те, що як наслідок Львівщина перетвориться на Донєцкую губєрнію".

Читайте також:

"Здійснити вивчення політичної позиції суб'єктів господарювання з метою можливості зміни цієї позиції на бік Януковича"...

Витік матеріалів. План Януковича на другий тур: теща, Фрадков і рух проти Ющенка

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде