Ющенко принес присягу народу

Вторник, 23 ноября 2004, 17:45
Віктор Ющенко присягнув на вірність українського народу. Це відбулось вже після того, як спікер закрив засідання парламенту.

Виступу Ющенка чекали довго. Навіть змінили регламентну послідовність. Під час виступу він звинуватив владу у порушенні всіх свобод громадян, зокрема свободи вибору.

"Україна стоїть сьогодні на порозі громадянського конфлікту. У цьому залі у мільйонах осель виникає одне запитання, хто є автор конфлікту, хто має нести відповідальність", - почав Ющенко.

"Я можу сказати свою версію, чому загинув капітан міліції, чому загинув Асланов, все це відноситься до виборчої кампанії, хіба це варто крові? Чому в нас гинуть люди на політичному полі, комусь це неприємно, комусь не подобається моє обличчя, але все обличчя України таке – я ще щасливий, що таким залишили", - сказав він.

Ющенко звинуватив президента Кучму. "Це перша людина, яка не виконала фукнкції гаранта, бо не захистив права виборців на вибір", - сказав.

"Друге - Янукович, який відповідає за все, від списку людей. Чому 3 мільйони 31 жовтня не знашли себе у списках, хто робив фокуси з явкою як Ігор Кіо, голосуванням на дому? Влада!", - сказав Ющенко.

"Хіба не соромно, що ми маємо територію, наприклад, Миколаївської області 35% голосувало на дому, а 60% відсотків за відкріпними талонами? Хіба не зрозуміло, що це фальсифікація?", - сказав він.

Він звернувся до депутатів, у яких по дві буханки хліба в руках, щоб у них говорила совість. Якщо це незаконна дія влади, Кучми, Януковича – наш обов’язок це зупинити, чого б нам це не коштувало, бо за нами стоять мільйони людей".

Ющенко навів як приклад злочину, що на 2 020 дільниць в Донецьку було 19 представників. "Це злочин і його зробив Янукович і його уряд, який не хотів чесних виборів і шельмував нацією, чинив адміністравний тиск", - додав він.

Ющенко також сказав про причетність до порушень і ЦВК. Зокрема він нагадав, що з 20 години вечора 21 листопада явка зросла 76,6 до 80,36. "Хто повинен відповідати? Ви ж давали присягу, ви ж комфортно живете, чому ви не виконали обов’язок?", - запитав він.

Він також нагадав про таємний сервер у Медведчука і Януковича.

Ющенко заявив, що коаліція "Сила народу" не визнає результатів голосування на дільницях в Донецькій, Луганській, Одеській, Сумській областях. Він назвав незаконним голосування 1,5 мільйона людей.

Він зазначив, що закликає Верховний Суд ухвалити рішення про негайне скасування на дільницях цих областей

"Я маю сказати слідуюче: є дві відповіді, або парламент дасть відповідь або її даватиме вулиця". Він закликав депутатів бути "сумлінними у своєму рішенні".

"І на закінчення я заявляю, що ділитиму відповідальність з народом, відповідальність за те, що відбувається у залі і на вулиці. Я клянусь перед усіма чесними людьми, ми з вами пермогли, і ми здійснимо вибір і я присягаю перед українським народом", - закінчив виступ Ющенко.

І повернувся на місце. Далі йшло два виступи - лідера НДП Валерія Пустовойтенка і віце-спікера адама Мартинюка. Перший закликав до діалогу і перемовин. Другий сказав, що КПУ відмежовується.

На самому кінці засідання на трибуну вийшов нашоукраїнець Ігор Юхновський. Він запросив Ющенка принести присягу на Біблії і Конституції.

Спікер Литвин попросив не "перетворювати це на цирк" і відключив мікрофон Юхновському.

Коли мікрофон знову включили, Юхновський закінчив свою фразу, а Литвин закрив засідання парламенту.

Після цього на трибуну вийшов Ющенко і зачитав присягу.

При цьому мікрофони були виключені. Також не велася трансляція Верховної Ради. У президії знаходився лише заступник спікера Олександр Зінченко, а в сесійній залі - депутати від "Нашої України", БЮТ, СПУ, а також частина фракції НДП-ПППУ.

Після закінчення присяги депутати почали скандувати "Ющенко!", а сам він підняв руки у переможному вітанні. Потім депутати заспівали гімн "Ще не вмерла Україна".

Після символічної присяги Віктора Ющенка у парламенті на вулиці почались неймовірні події.

Люди постійно скандують "Ющенко!". Депутати і журналісти у кулуарах парламенту відкрили вікна де вивісили юшенківські прапори і розтяжки, диригуючи скандуванням "Ющенко!".

Як зазначив Микола Томенко, планується, що після цього Ющенко виступить на мітингу на Майдені Незалежності, де ще раз складе присягу. Там також буде оголошено про створення Комітету національного порятунку.

Після закінчення засідання Верховної Ради у сесійній залі при відімкненому світлі відбувається нарада депутатів фракції Нашої України, БЮТ та СПУ. Протягом усього дня в Верховні Раді не працювали мобільні телефони.

Як повідомляє кореспондент УП наразі, станом на 17:35 люди прорвали огорожу перед Верховною Радою і підійшли до сходів парламенту. Вони зайняли площу безпосередньо перед парламентом. Прес-служба Ющенка спорстовує цю інформацію.

Водночас Литвин на прес-конференції для журналістів заявив, що присяга Ющенка є нелигітимною.

Але люди на Майдані незалежності вже чекають Ющенка як президента України.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде