Фоторепортаж с Банковой

Среда, 24 ноября 2004, 00:13
Чому не було штурму адміністрації президента?

Тому що справді могло закінчитися масовим кровопролиттям. Кореспонденту "Української правди" вдалося провести весь час пікетування Банкової всередині цієї вулиці – між кордонів спец підрозділів міліції. Серед інших журналістів там були тільки "Рейтер" і німецька ДПА.

Відразу після заклику Юлії Тимошенко іти до адміністрації президента у дворах АП та житлових будинків почалася мобіліцізація силових спецпідрозділів. Усередині двору на Лютеранській у автобусах і біотуалетах останні три дні живе кримський беркут, який не приховує ненависті до Ющенка. "Они хотят бойни? Они ее, бл*, получат", - обговорюють ситуацію два бійці, натягуючи шлеми і розхитуючись у розминці.

Стає чути перші скандування "Ю-щен-ко!" Із двору АП вибігає кілька сотень бійців, які заблоковують вхід на Банкову з боку Інститутської. Переміщення супроводжується грюкотом щитів і кийків. Поступово із двору підтягуються інші бійці.

Отже, зустрічав натовп кордон "беркуту". П'ять рядів. За ними стояв ще один подвійний кордон, а за ними – величезне число беркутівців. Якщо точно – десять рядів. За ними ще кордон санитарів-бійців, а потім подвійний кордону "барсу".

Далі ще цікавіше – прямо під входом до АП стали люди в чорному – так звана варта президента. Кожен із цих невисоких на зріст людей має автомат. Один із них поставив на асфальт ручний кулемет. За словами Тимошенко, вони мають команду відстрілювати людей. Генерал Савченко, який керував операцією, сказав, що на них він не має впливу. А "його" люди озброєні по-мінімуму - лише кийками і газовою зброєю. Тим часом Зінченко зазначив, що серед бійців-охоронців адміністрації президента є громадяни "інших країн".

Дещо менше бійців було на Банковій з боку Лютеранської. Загальне ж число бійців під офісом Кучми у цей вечір можна оцінити в 1500-2000 осіб.

Десь через годину після початку мітингу учасники підняли Юлію Тимошенко і перенесли через огорожу. Беркут не заважав. Пізніше пройшли на Банкову депутати Олександр Зінченко, Оксана Білозір, Лілія Григорович, Олег Тягнибок і Володимир Яворівський. Прямо на вулиці вони переговорили із Савченком, пізніше – з командуючим внутрішніми військами Пучкович і заступником міністра МВС Міленіним.

Після Зінченко сказав, що у вівторок мітингуючи і беркут не будуть доводити ситуацію до протистояння.

Про події біля адміністрації президента читайте тут

у Фоторепортажі використані фото AP, Reuters, AFP

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде