5 ДЕНЬ СОПРОТИВЛЕНИЯ. Кабмину сорвали работу. Прошли переговоры Ющенко и Кучмы

Четверг, 25 ноября 2004, 23:00
1:06 Харківський губернатор отримав доручення створити Східно-Південну автономну Республіку

Уся повнота влади в Харківській області перейшла до голови обласної державної адміністрації Євгена Кушнарьова.

Увечері 26 листопада надзвичайна сесія облради обрала головою ради губернатора Євгена Кушнарьова.

Сесія доручила йому терміново провести обговорення ідеї створення в Україні Східно-Південної автономної Республіки.

Сесія ухвалила рішення:

"Доручити голові обласної ради, голові виконкому обласної ради Євгену Кушнарьову координацію спільних дій по стабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні з Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Донецькою, Дніпропетровською, Запорізькою, Луганською, Одеською, Херсонською, Миколаївською обласними радами, Севастопольською міською радою та термінове обговорення з керівництвом зазначених рад питання щодо створення на базі цих регіонів Східно-Південної Автономної Республіки".

23:30

У суботу зранку мітингуючі на Майдані Незалежності прихильники Віктора Ющенка підуть пікетувати Верховну Раду України.

Про це на Майдані Незалежності заявив депутат Микола Томенко.

"Завтра з 9 до 10 збираємося тут і формуємо колони до парламенту України. Всі депутати мають побачити мільйони людей", - сказав він.

"Ми маємо змусити приймати їх чесні рішення, ті рішення, які спрямують Україну до демократичного руху", - додав Томенко.

Він зазначив, що мітингуючи не відійдуть від парламенту, поки не побачать, що будуть прийняті рішення, необхідні для розвитку демократії.

"Ми дамо можливість депутатам війти в парламент, але точно не дамо можливості їм вийти, якщо рішення не будуть прийняті", - зазначив Томенко.

Разом з тим він сказав, що у разі неспроможності парламенту ухвалити рішення про висловлення недовіри Центральній виборчій комісії та заміну її складу, то до вимог опозиції додасться ще й вимога розпуску парламенту.

Депутат також зазначив, що завтра опозиціонери продовжать тримати облогу Кабінету Міністрів, адміністрації президента та ряду інших адміністративних будівель.

23:15

Віктор Ющенко вважає, що єдиним виходом із ситуації політичної кризи може бути повторне голосування на виборах президента.

Як заявив Ющенко на мітингу в Києві, повторні вибори мають відбутися 12 грудня.

При цьому має бути підписано закон про заборону відкріпних талонів, розпущено Центрвиборчком і сформовано новий ЦВК на паритетних засадах від Ющенка і Януковича.

Третьою умовою є рівний доступ кандидатів до ЗМІ, четвертою – відмова від використання адмінресурсу, п’ятою – "повний і жорсткий контроль за виборами з боку ОБСЄ".

За словами Ющенка, таку ідею "гаряче підтримав Квасневський".

Ющенко також сказав, що він не сприймає умови Януковича, висловлені під час переговорів.

За словами Ющенка, Янукович запропонував розглянути скарги по виборах, яких, за словами Ющенка, нараховується 11 тисяч. "Нам їх вистачить до пролісків розглядати!", - сказав Ющенко.

Також, розповів Ющенко, Янукович запропонував: "Я відвожу своїх людей з привокзального майдану – яких нараховується 5 тисяч – давайте дочекаємося, коли суди приймуть рішення, і тоді ставимо крапку".

"Ця умова неприйнятна!", - сказав Ющенко. "Прем’єр до цього часу не може почути людей і їх громадянську позицію щодо виборів. Він пропонує речі, які віддаляють нас від врегулювання кризи".

"Ніякі домовленості про формування уряду, розподіл портфелів, політичну реформу не вирішує питання політичної кризи", - додав Ющенко.

"Предметом переговорів може бути тільки проведення повторного голосування по виборам президента України. Це суть нашої відповіді на будь-які пропозиції, які будуть виходити від Кабінету міністрів і штабу Януковича".

Водночас, за словами Ющенка, у нього склалося враження, що сторона Януковича хоче затягнути переговорний процес.

"Якщо Янукович ставить за мету виколоти волю і затягнути час – ми відразу переходимо до активних дій".

"Якщо за один-два дні не знаходиться вирішення – це явна відповідь, що уряд Януковича вас не чує і маніпулює думкою виборців. І ми переходимо до активних дій", - сказав Ющенко.

Ющенко передав мітингу вітання від президента Польщі Александра Квасневського і переказав історію, яку він розповів на переговорах у Маріїнському палаці.

"Він нагадав, що у 1994 виграв 1 мільйон голосів у президента Валенси. І суд поставили під сумнів цю перемогу. Квасневський сказав: я готовий на переголосування. І він чесно показав, за ким громада".

За словами Ющенка, створена комісія з розв’язання політичної кризи, яку з боку Ющенка очолив Іван Плющ. До неї також увійшли Анатолій Кінах, Олександр Зінченко і Петро Порошенко.

***

Ющенко сказав, що "було б дуже корисно" на засіданні парламенту в четвер дати оцінку роботі ЦВК аж до її розпуску.

"Після того, як завтра відбудеться голосування, не виключено, що сюди прийде і Володимир Литвин. Щоб ця шановна людина інформувала вас, який дух і розклад сил в парламенті".

Ющенко також запросив на Майдан Незалежності приєднатися до мітингу прихильників Януковича, які знаходяться біля залізничного вокзалу.

"Мені прем’єр-міністр сказав, що сьогодні із Донецька на Київ іде 10 тисяч людей, і він готовий дати вказівку розвернутися… Я сказав: не робіть цього, хай ще везуть 10 тисяч, 20 тисяч... Вони будуть стояти біля стадіону, ми привеземо їм панчохи, рукавички, теплий одяг, а через півдня вони будуть нашими партнерами".

"З людей, які приїхали з Донецька, на привокзальній площі залишилися 5 тисяч, і ми запрошуємо їх на цю площу", - сказав Ющенко.

Ющенко учергове закликав людей боротися до перемоги: "Сприйміть це як наказ, прохання, молитву: без перемоги ніхто з цього майдану не повинен іти додому".

"Доки ми не отримаємо відповіді, я вас прошу, стою на колінах – ніхто нікуди не розходиться. Наші ряди мають стати ще більше! Ми стаємо свідками, як за три дні ліпиться нова нація".

За словами Ющенка, "така нагода трапляється один раз на століття".

Ющенко також сказав, що приємно здивований поведінкою каналу "Інтер". "Коли я подивився інформаційний блок "Інтеру" – я тричі перехрестився. Я не повірив, що "Інтер" таку правду може вести".

Ющенко навів ще один доказ, який свідчить, що "ми непереможні":

"Коли о 12 ночі я прихожу додому, ходять троє моїх дівчат і повторюють: "Нас багато – і нас не подолати!". Я, змучений цією політикою, зустрічаю малолітніх дітей, які вивчили той лозунг – це значить що ми непереможні. У нас ростуть діти з іншою мораллю і силою, які множать нашу силу".

22:30

Для мітингуючих Івано-Франківська оголошено "сухий" закон.

Таке рішення прийнято на засіданні Івано-Франківського міськвиконкому, яке оприлюднив перший заступник міського голови Івано-Франківська Богдан Ониськів.

За його словами, виконком прийняв рішення заборонити продаж алкогольних напоїв в торгових закладах, розташованих поблизу площі, де збираються мітингуючі.

У четвер в Івано-Франківську у мітингу проти фальсифікації виборів взяли участь понад 50 тисяч людей.

22:20

Депутати Київради та столичних райрад закликають своїх колег з Донецької області "замість агресивності та звинувачень в усіх негараздах колег з органів місцевого самоврядування інших регіонів України", "спокійно проаналізувати свої дії та прийняти зважені рішення".

Депутати столиці, звертаючись до колег з Донецької області, відзначають, що "не маючи повної і об'єктивної інформації про те, що відбувається у Києві, ніхто не має ні морального, ні юридичного права звинувачувати владу столиці у будь-яких протиправних діях".

…При цьому, народні обранці Києва запитують своїх колег: "Якщо ви дійсно так переймаєтеся громадянським миром і спокоєм у державі, то чому з Донецького регіону до Києва ідуть ешелони і колони автобусів, заповнені людьми, які настроєні далеко не миролюбно? Чому ці люди вчиняють п'яні погроми магазинів на залізничних станціях? Чому організатори поїздок дбають про те, щоб молоді люди мали з собою спиртне, але не подбали про теплий одяг та їжу для них?".

При цьому київські депутати підкреслюють, що "останнім їх досить часто забезпечують кияни та учасники мирної протестної акції у столиці".

 
 
22:01

В пятницу по всему Донецку были развешены биг-борды, лайт-боксы и наклейки с портретом Виктора Януковича, государственной символикой и словами "Янукович - президент Украины".

Кроме того, одна из местных газет "Огород-голос" на первом столбце под заголовком "Знакомьтесь: новый президент страны Виктор Федорович Янукович" поместила портрет Януковича, а рядом с портретом - копию постановления ЦИК об избрании его президентом.

***

Представители научной элиты Украины поддерживают действия Комитета национального спасения, которое возглавляет Виктор Ющенко.

Как сообщили в пресс-службе Института открытой политики, об этом говорится в обращении к гражданам Украины, которое было ухвалено на сборах действительных членов и членов-корреспондентов Национальной Академии Наук Украины.

В обращении отмечается, что "политические круги, которые в последние годы имели неограниченную власть в нашем государстве, завели Украину в состояние глубокого кризиса".

"Подготовка и проведение выборов президента Украины осуществлялись в атмосфере неслыханного административного давления и информационной блокады, результаты выборов являются фальсифицироваными", - говорится в документе.

"По сути в ходе и вследствие выборов властными кругами осуществлялся государственный переворот, который вел к установлению тотальной олигархической диктатуры с криминальной окраской. Украина оказалась перед угрозой полной потери свободы и национальной независимости".

Дальше авторы заявления указали, что "в эту критическую для нашей Отчизны минуту" они - на стороне народа, "могущественное движение которого сорвало планы заказчиков".

"Мы поддерживаем действия Комитета национального спасения, возглавляемого победителем избирательной гонки - Ющенко", - подчеркивается в заявлении, передает УНИАН.

21:45

410 працівників компанії "Утел" підтримують учасників мітингу на Майдані Незалежності, які захищають своє право на волевиявлення.

"В Україні склалася ситуація, коли діюча влада грубо порушує наші конституційні права шляхом брутальної фальсифікації результатів виборів Президента України. Таким злочинним шляхом нас позбавляють вибору жити в демократичній, вільній, цивілізованій країні, намагаються поставили нас на коліна", - говориться в їх заяві.

21:25

Рекламне агентство "Star" на знак підтримки акції протесту проти фальсифікації виборів розмістило в 30 містах України рекламні щити, що роз'яснюють громадянам їхні конституційні права.

На цих щитах написано: "Конституція України. Стаття 5. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є НАРОД".

У переданій УНІАН заяві колективу PА "Star" наголошується: "Враховуючи ситуацію в країні, кожен громадянин і патріот України повинен і зобов'язаний виступити на захист демократії.

Наш колектив із 25 листопада проводить акцію на 600 рекламних площинах у 30 містах України. Мета акції: захистити конституційне право нашого народу обирати Президента без чиєїсь допомоги, без фальсифікації таі підтасовувань".

"Ми сподіваємося, що демократія в країні переможе", - зазначає колектив РА "Star".

21:03

С каждой минутой растет число сторонников лидера "Нашей Украины" у здания Мариинского дворца в Киеве, где в пятницу вечером проходят многосторонние переговоры с участием руководства Украины, представителей Запада и России, а также претендентов на президентский пост Виктора Ющенко и Виктора Януковича.

Как передает корреспондент агентства "Интерфакс-Украина", на площади перед Верховной Радой и Мариинским дворцом уже собралось не менее 5 тыс. человек, и их число продолжает увеличиваться.

Некоторые люди уже давно у здания, другие - подходят с Майдана. Они скандируют "Ющенко - наш президент!", "Кучму - геть!".

Люди полностью перекрыла центральные ворота Мариинского дворца, куда до этого въехали автомобили с участниками переговоров.

Вместе с тем, уже в ходе переговоров два "Джипа" с затемненными стеклами беспрепятственно проехали в центральные ворота. Их пропустили.
Около 100 сторонников В.Ющенко находится с тыла здания дворца. Они скандируют "Нас много - нас не победить!".

21:00

Колонна сторонников лидера блока "Наша Украина" Виктора Ющенко выдвинулась с Майдана в сторону Мариинского дворца, где проходят многосторонние переговоры по разрешению конфликтной ситуации в Украине, сложившейся после президентских выборов.

К этому их призвал координатор акции гражданского неповиновения, народный депутат Юрий Луценко.

По его словам, колонна пройдет от Майдана по Крещатику к европейской площади, далее по ул. Грушевского мимо административных зданий к Верховной Раде и Мариинскому дворцу, после чего вернется на Майдан.

"Пусть уже бывший президент увидит сотни тысяч людей, которые ему в окна скажут "Банду геть!", - в свою очередь заявил доверенное лицо Ющенко Николай Томенко.

В то же время на Вокзальной площади продолжается митинг сторонников Виктора Януковича, здесь собралось около 2,5 тыс. людей.

У многих из них, как свидетельствует корреспондент агентства "Интерфакс-Украина", бело-голубые флажки и шарики привязаны к толстым деревянным палкам, напоминающим бейсбольные биты.

На площади присутствуют также около 1,5 тыс. сторонников Ющенко с оранжевой символикой. Конфликтов пока не отмечено.

20:50

Генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо факту блокування будівлі Кабміну. Про це в ефірі "Інтера" заявив начальник Управління внутрішніх справ України в місті Києві Олександр Міленін.

За його словами, на основі цієї порушеної справи київський гарнізон міліції буде робити процесуальні дії, які дозволять розблокувати дорогу для людей, що працюють в Кабміні.

***
В КПІ створено оперативну групу по розміщенню організованих груп студентів вузів України, які приїжджають підтримати страйк.

Студентів тимчасово будуть розміщувати в робочих кімнатах, ізоляторах студмістечка університету, студентському санаторії-профілакторії.

Телефони для довідок: Профспілковий комітет студентів КПІ - 241-68-49
Студентська соціальна служба КПІ - 241-68-29



 
 
20:25

Коллектив аэропорта "Борисполь" объявил о поддержке Виктора Ющенко.

В распространенном заявлении сообщается, что такое решение было принято на общем собрании профсоюзных организаций Государственного международного аэропорта "Борисполь".

В резолюции отмечается, что президент и правительство Украины не обеспечили выполнения требований Конституции, Закона Украины о выборах президента Украины во время проведения выборов.

Коллектив аэропорта принял решение высказать недоверие Центральной избирательной комиссии за допущение фальсификаций результатов выборов президента Украины.

Кроме этого, первичная профсоюзная организация Государственного международного аэропорта "Борисполь" признала президентом Украины Ющенко, - сообщается в заявлении.

Аэропорт продолжает работать в обычном режиме.

18:20

Прихильників Віктора Януковича з Запоріжжя починають відправляти з Києва додому.

Як передає кореспондент УНІАН, на привокзальній площі один з організаторів мітингу повідомив прибулим, що о 19 годині з вокзалу вирушить перший потяг на Запоріжжя, на якому прихильники Януковича будуть повертатись додому.

Він також повідомив, що у подальшому очікується прибуття до Києва ще ряду потягів, на яких прихильників Януковича з Запоріжжя буде відправлено додому.

<18:15/b>

Кілька сотень мітингуючих під Маріїнським палацом в Києві співають Гімн України і скандують "Схід і Захід разом!".

Як передає кореспондент УНІАН, кількість людей під Маріїнським палацом постійно зростає.

Вони також скандують "Кучму геть!" і "Ющенко!"

26 листопада, на 18.00 в Маріїнському палаці призначено засідання "круглого стола" за участю президента України Леоніда Кучми, Віктора Ющенка і Віктора Януковича, президентів Польщі Олександра Кваснєвського, Литви – Валдаса Адамкуса, міністр закордонних справ ЄС Хав'єра Солани, генерального секретаря ОБСЄ Януша Кубіша і глави Державної Думи Росії Бориса Гризлова.

17:50

Студенти 4 найбільших університетів Вінниці – медичного, педагогічного, технічного та аграрного - утворили із 5 тисяч студентів "живий ланцюг" навколо будівель Вінницької облдержадміністрації.

Ця акція проводиться на знак протесту проти дій голови облдержадміністрації Григорія Калетніка та його підлеглих, які засуджують участь молоді в масових акціях на вулицях Вінниці.

***
Одеський міський голова Руслан Боделан підписав розпорядження про заборону проведення будь-якої політичної агітації та спрямованих на неї заходів у навчальних закладах міста всіх рівнів незалежно, від форм власності".

Це розпорядження підписано "з метою недопущення масових безпорядків, враховуючи необхідність підтримання правопорядку, забезпечення безпеки членів територіальної громади Одеси керівникам навчальних закладів".

17:45

Жовтогарячий прапор прихильників Ющенка водрузили в п'ятницю на флагштоку будинку Львівської обласної ради. Прапор вивішений на кілька метрів нижче від державного прапора України.

****

Учасники акції громадського опору в Києві продовжують блокування будинку Кабінету міністрів.

Сам будинок виглядає порожнім – там світиться тільки чотири вікна. Одне - на рівні Міністерства фінансів, друге на рівні апарата Кабінету міністрів і третє - у приймальні прем'єр-міністра Януковича.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", двір перед Кабінетом міністрів теж порожній - на ньому немає жодної машини члена уряду, як це звичайно буває в робочі дні.

Охороняє територію Кабміну невелика кількість працівників правоохоронних органів.

У будинку уряду вже перебуває стаціонарний монітор, де люди дивляться трансляцію "5 каналу". Сюди ж підвозять гарячу їжу. На схилах Маріїнського парку, де раніше розміщалося наметове містечко прихильників Віктора Януковича, тепер стоять прихильники Віктора Ющенка.

Дуже багато людей ходять вулицями із прапорами. Руху транспорту в Кабміні немає. Будь-яких порушень громадського порядку також не спостерігається.

Так само триває пікетування будинку Верховної Ради.

 
Фото AP
 
***

Понад 2 тисячі учасників мітингу громадянської непокори у Херсоні взяли у мирну облогу будівлю обладміністрації

Як передає кореспондент УНІАН, мітингуючи оточили її кільцем і створили такий собі живий ланцюг, що рухається навколо адміністрації.

Відразу на площі посилилась присутність правоохоронців.

Зараз на площі охороняє будинок адміністрації близько 100 міліціонерів.
Мітингуючі скандують "Міліція з народом".

***
На привокзальному майданчику, де зібралося 5-7 тисяч людей, які підтримують Віктора Януковича нині спокійна обстановка. Люди, які підтримують Януковича та Ющенка вступають у дискусію між собою з приводу того, який кандидат краще.

Велика частина людей, які приїхали за Януковича вже на вечірніх потягах та автобусах увечері цього дня їдуть додому. Ніяких провокацій не відбувається, хоча, дуже багато людей з синіми стрічками перебувають в стані алкогольного сп`яніння.

Так корреспондент УП став свідком діалогу чоловіка керівника делегації та його підлеглого.

Керівник: - Ты где был, что уже водки нализался. Я тебя прибью, старикан.

Підлеглий: - Да все нормально. Мы немного согрелись…

Керівник: - Я же вам сказал, что бы здесь не пили, что все будет в поезде… Я тебя уволю…

Після закінчення митингу велика кількість мітингуючих з привокзальної площі направилися на територію залізничного вокзалу, а деякі, нечислені групи відбули в район майдану Незалежності. Закінчуючи мітинг на підтримку Януковича його ведучий сказав: "Вы сегодня хорошо поработали, теперь отдыхайте".

Також на майдані були помітні люди з помаранчевими стрічками, які пригощали прихильників Януковича пиріжками. Люди, які приїхали мітингувати на підтримку Януковича зазначають, що вони планують всі ніч стояти на привокзальній площе і не збираються йти на майдан Незалежності, де перебувають прихильники Віктора Ющенка.

17:12

"Весь трудовий колектив "Текно Україна" і "Агротех Україна" разом з дорослими і дітьми бере участь в акціях на Майдані Незалежності. Закликаємо весь небайдужий київський бізнес купувати ліки, теплі шкарпетки, взуття і відправляти все це на Крещатик".

З такою заявою виступило об'єднання підприємців "Нова формація".

В п’ятницю надійшло повідомлення, що ТОВ "Старком Лтд." приєднується до політичного страйку і також припиняє свою діяльність.

Крім того, менеджер компанії "Оріфлейм" в Україні, Білорусії й Молдові повідомив, що сервісний центр "Оріфлейму" в столиці на ніч переобладнується в "нічліжку".

"Не 5 зірок, але є тепло, мед, варення, медикаменти і наші автобуси перевозять людей з майдану в Оріфлейм і назад, йдеться у повідомленні.

350 співробітників і консультанти приносять теплі речі, продукти.

17:11

На майдані Свободи у Харкові близько 70 тис. прихильників Віктора Ющенка виконали гімн України.

Як передає кореспондент УНІАН, разом із ними співав Олександр Пономарьов. Українські співаки Юлія Коржинська і Пономарьов подякували харків'янам за підтримку Ющенка. Вони передали вітання київських артистів і їхнє захоплення жителями Харкова, які сьогодні на майдані зібралися для підтримки Ющенка.

Перед учасниками мітингу виступили народні депутати України, які прибули з Києва, а також міліціонери, які заявили, що вони перейшли на бік народу.

17:05

Ніч у наметових містечках на площі Свободи в Харкові минула спокійно. Чутки про очікувані провокації не підтвердилися.

Зараз у таборі прихильників Ющенка - 12 наметів і до півсотні людей. Щоб зігрітися на морозі, хлопці п'ють гарячий чай, грають у футбол і пригощають перехожих мандаринами.

Кажуть, що вночі практично не спали - холодно. Тому грали у волейбол, грілися біля багаття. Перед наметовим містечком натягнули екран, на якому жителі наметового містечка дивляться ТРК "Еру".

Харків'яни подарували "жовтогарячим" телевізор, до обіду пообіцяли принести ще один акумулятор. До обіду, як розповіли прихильники Ющенка, кількість наметів у пам'ятника Леніну має збільшитися.

У ці хвилини в Харкові на площі Свободи проходить черговий мітинг проти фальсифікації виборів, повідомляє медіа-группа "Об'єктив".

У провладному таборі на протилежному боці площі - до сотні зібравшихся. Люди стоять біля наметів організованими групами, координатори роблять перекличку, перевіряючи списки тих, що прийшли.

17:05

У п’ятницю президент Польщі Олександр Кваснєвський привіз 30 тисяч примірників спеціального випуску найбільш авторитетного щоденного видання "Газети Виборчої" для наших співвітчизників. Випуск присвячений, як пише видання, Українській Революції.

На першій сторінці – звернення колективу "Газети" українською мовою: "Дорогі браття, Ви зворушили наші серця. Завдяки Вашій Помаранчевій революції Польща згадала свою революцію "Солідарности".

""Газета Виборча", що народилася завдяки тій революції, кожного дня розповідає про Вашу мирну боротьбу за гідність, демократію, свободу і чесну державу. Боротьбу проти брудних маніпуляцій, вдаючися до яких влада намагається відібрати Вікторові Ющенку перемогу у президентських виборах", - говориться в статті.

"Наші кореспонденти і фоторепортери кожного дня чергують з Вами на Майдані Незалежности. Хочемо передати Вам ще один знак нашої солідарности. Ми вибрали з "Газети Виборчої" найцікавіші тексти останніх днів... Просимо – прийміть це видання як символ, що у ці гарячі дні – ми з Вами.Тримаємо за Вас пальці!", - зазначають автори статті, повідомляє прес-служба партії "Реформи і порядок".

16:45

Голова Центрального виборчого штабу Віктора Януковича Сергій Тігіпко закликав прихильників Януковича, що сьогодні зібралися на Привокзальній площі в Києві, прийти завтра об 11.00 на це саме місце.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, "завтра нас буде вдвічі більше".

Тігіпко також закликав не піддаватись на провокації.

Навколо демонстрантів за Януковича стоїть багато прихильників Віктора ЮЩЕНКА. Поведінка з обох сторін мирна, ніяких сутичок немає.

Зараз мітинг на Привокзальній вже закінчується, але частина мітингуючих як зі сторони від Ющенка, так і з боку Януковича, не розходиться.

Прихильники Ющенка скандують "Луганськ і Донбас - поверніться до нас!"
Прихильники Януковича стоять мовчки. Частина з них чекають на їжу, а також на автобуси, які мають відвезти деяких з них назад додому, згідно з рішенням організаторів мітингу.

16:40

Капітан команди КВК Харківського авіаційного інституту Андрій Чивурін заявив, що команда підтримує Віктора Ющенка.

Виступаючи в п'ятницю в ефірі 5 каналу, капітан харківських Квкашників зауважив, що виборці у Харкові не знали інформацію про програму кандидата Ющенка.

"Жителі Харкова один раз прокинулися ранком і довідалися, що вони - за Януковича", - сказав він.

***
Страхова компанія "Київ-Енерго-Поліс" готова в період проведення в Україні акцій протесту цілодобово надавати безкоштовну консультативну й організаційну допомогу з питань медичного характеру їхнім учасникам.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у компанії, за телефоном 201-07-07 цілодобово бажаючі можуть оперативно проконсультуватися про дії в будь-якій ситуації, пов'язаній з погіршенням здоров'я й одержанням першої невідкладної медичної допомоги.

***

На другому поверсі в Будинку профспілок в Києві, у кімнаті 221, йде реєстрація офіцерів в Українську гвардію та Сили самооборони, які підтримуватимуть Віктора Ющенка.

Про це повідомив голова Всеукраїнської громадської організації "Товариство українських офіцерів" полковник Михайло Хабаров.

За його словами, відповідно до Декрету Ющенка, який було прийнято 25 листопада, розпочалася практична робота над створенням Української гвардії і Сил самооборони.

Як сказав полковник Хабаров, проводиться запис усіх бажаючих офіцерів, які мали відношення до всіх силових структур. За його словами, записатися можуть усі офіцери - як діючі, так і ті, що у запасі або у відставці. "Зараз йде запис і ми всіх приймаємо", - наголосив полковник.

***
На Луганщині створюється автономна республіка.

На сесії обласної Ради Депутатами прийняті рішення про створення автономної південно-східної Української республіки, а також звернення до Путіна з проханням про визнання її Росією.

Чекають приїзду мера Москви Лужкова. Рішенням сесії закриваються зовнішні кордони області, призупиняється робота банків.

Лідера фракції СДПУ(О) Леоніда Кравчука штаб Віктора Януковича уповноважив на ведення переговорів з опозицією.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив постійний представник Президента в парламенті Олександр Задорожный.

15:15

Глава Верховной Рады Украины Владимир Литвин не пойдет на площадь к народу, поскольку считает, что в государстве должны оставаться "хоть один человек, который стоит над стычкой".

Об этом он сказал в пятницу журналистам после заседания Согласительного совета руководителей фракций и групп парламента.

Он подтвердил, что в пятницу имел возможность пообщаться с народом, посмотреть на манифестации.

Он напомнил, что каждый день ходит с работы пешком. И потом "нет худа без добра", он увидел все собственными глазами и ему было очень приятно, что люди встретили его приветливо.

Вместе с тем он сказал, что остается "над стычкой". Поэтому он не пойдет на площадь, поскольку это будет означать, что он стал на чью-то сторону, сообщает УНІАН.

**
На флагштоке здания Львовского областного совета под государственным флагом Украины появилось оранжевое знамя избирательной кампании кандидата в президенты Виктора Ющенко.

В этот момент приблизительно 50 тысяч людей, которые собрались возле стен областного совета пели национальный гимн Украины и скандировали фамилию своего кандидата.

***

Самые численные и наиболее авторитетные объединения профессиональных участников рынка ценных бумаг Украины заявили о невозможности признания решения ЦИК относительно результатов выборов президента

Обращение к Украинскому Народу, Президенту, Правительству и Верховной Раде Украины подписали Первая Фондовая Торговая Система, Украинская Ассоциация Инвестиционного Бизнеса и Профессиональная Ассоциация Регистраторов и Депозитариев.

Обращение уже поддержаны компаниями и банками Киева, Винницы, Днепропетровска, Донецка, Харькова, Ивано-Франковска, Львова, Симферополя и Кременчуга, сообщает УНИАН.

15:25

Представники опозиції поки не йдуть на переговори з командою Віктора Януковича, повідомив у п'ятницю на мітингу на Привокзальній площі Києва керівник його виборчого штабу Сергій Тігіпко.

За його словами, зараз до Києва прибувають додаткові поїзди із прихильниками Януковича з Луганська й Запоріжжя, що, на його думку, допоможе побачити більше його прихильників у Києві.

Він закликав тих зібравшихся близько 15 тисяч осіб очікувати вирішення ситуації й нікуди не розходитися, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Також він повідомив, що зараз у Луганську й Донецьку виконавчі органи влади розглядають питання про політичну ситуацію, зокрема, пропонується припинити відпускати товари й провадити розрахунки з підприємствами західного регіону.

Разом з тим, він відзначив, що "це - не найкраще рішення в даній ситуації".
За його словами, протистояння повинне розв'язатися за столом переговорів.

"Створення Автономії у східних областях України не найкраще вирішення проблеми, яка існує сьогодні", - сказав також Тігіпко.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, зараз до Києва постійно продовжують прибувати нові поїзди з прихильниками Януковича із східних областей України – Донецької, Луганської, Запорізької.

Як зазначив Тігіпко, "ми готові йти на переговори, але протилежна сторона йти на переговори не хоче". Він закликав своїх прихильників до витримки і продовжувати лишатись на площі.

15:20

Біля приміщення Верховної Ради України перебуває нечисленна група прибічників ПСПУ, які стоять з символікою свої партії і Віктора Януковича.

Їх оточує велика кількість прибічників Ющенка, які скандують "Нас багато, нас не подолати". Як передає кореспондент УНІАН, відношення сил приблизно 1:50.

Представники Ющенка принесли людям з ПСПУ ящик печива, однак вони його викинули і розтоптали.

15:15На Привокзальній площі Києва зібралось близько 5-7 тис. прихильників Віктора Януковича.

Як передає кореспондент УНІАН, зараз проходить концерт співаків для прихильників, більшість з яких прибули з східних областей України.

Зараз перед присутніми буде виступати Сергій Тігіпко.

Біля Привокзальної площі стоїть довга черга автобусів із східних областей України.

Серед мітингуючих видно декілька прапорів з символікою Ющенка.

 
 
***

Над Закарпатской облгосадминистрацией поднят флаг "Так! Ющенко"

Это произошло во время митинга в Ужгороде. Под скандирование "Ющенко - наш Президент" над куполом ОГА рядом с государственным флагом установлен флаг "Так! Ющенко", сообщает пресс-служба штаба Ющенко.

Перед этим митингующие прошли мимо помещения Апелляционного Суда в Закарпатской области, участников колонны приветствовали судьи, держа в руках оранжевые ленты.

***

Более 600 животных и птиц, живущих в Ялтинском частном зоопарке «Сказка» присоединились к общеукраинской забастовке. Директор зоопарка Олег Зубков сообщил, что такое решение было принято всем коллективом зоопарка.

Завтра Зубков вместе с недавно родившимися здесь львятами, на шеях которых будут повязаны оранжевые ленточки, будут стоять у закрытых ворот популярного зоопарка и объяснять его посетителям причина его закрытия. Чтобы компенсировать потерю детей будут бесплатно фотографировать рядом с львятами.

Зубков говорит, что это акция против недемократичных выборов. Забастовка будет продолжаться, пока не будут отменены их результаты. Директор частного зоопарка сказал, что он понимает, что его шаг может поставить под угрозу его бизнес. Но коллектив пошел на это, чтобы продемонстрировать, что не весь Крым голосовал за Януковича.

13:58

27 работников прокуратуры Киева написали письмо к генпрокурору Васильєва, где спрашивают, почему он не прореагировал на "дерзкие, беспрецедентные и масштабные преступления по фальсификации выборов президента страны".

Письма зачитал в эфире "5 канала" Сергей Белый, старший следователь киевской прокуратуры.

Он также подтвердил, что "большинство работников аппарата и среднего звена поддерживают идею достоинства страны, которую провозгласил Ющенко".

Белый сказал, что работники киевской прокуратуры действительно выступили в поддержку Ющенко, хотя позднее Генпрокуратура распространила опровержение этого.

Против заявления выступили три человека, среди которых два бывших работника донецкой прокуратуры, добавил Белый. Вместе с тем заявление в поддержку Ющенко подписали более 40 работников прокуратуры Киева, в том числе руководители подразделений.

12:40

В Ужгороде начался многотысячный митинг в поддержку Виктора Ющенко.

Об этом УНИАН сообщили в пресс-службе Комитета Национального спасения в Закарпатской области.

Сейчас на площади перед Закарпатским областным музыкально-драматическим театром находится около 15 тысяч закарпатцев.

Тем не менее, как сообщил журналист закарпатской газеты „Старий Замок”, люди из разных уголков города подходят к площади. Причем немало бизнесменов закрывают офисы своих фирм и с символикой направляются на митинг.

13:02

Сторонники Виктора Ющенко заняли ключевые улицы на Печерске, сообщил на митинге на Майдане депутат Юрий Луценко.

"Весь Печерск от Бессарабки до Верховной Рады залит нашими людьми. Он полностью заблокирован от кучманоидов", - сказал Луценко. Он добавил, что на Печерске "ключевые трассы заблокированы нашими товарищами".

Луценко попросил участников митинга менять пикетчиков "в первую очередь возле Кабинета министров", поскольку люди стоят там с вечера.

Массовый митинг в Киеве продолжается. Определить его численность невозможно, поскольку весь Майдан занят людьми, а потом толпа уходит в разные стороны – к Украинскому дому, палаточному лагерю на Крещатике и улице Институтской.

В митинге принимают участие курсанты киевской академии МВД.

Также на митинге выступил актер театра имени Франко Богдан Бенюк. Он сообщил, что 27 ноября в 19.00 на сцене Майдана Независимости они сыграют спектакль "Швейк".

"Завтра здесь будут играть "Швейка" – ту пьесу, которую мы отказались играть в Минске", - сказал он.

Как сообщал УНИАН, 24 ноября группа актеров театра имени Ивана Франко отказалась давать спектакль в рамках Дней Украины в Беларуси, которые проходят в Минске с 21 по 29 ноября, в знак протеста против заявлений белорусского президента Александра Лукашенко, который поздравил с победой Виктора Януковича.

Бенюк заявил, что большинство ведущих актеров театра поддерживают Виктора Ющенко.

12:59

Из Донецкого аэропорта самолетами Як-42 массово отправляют студентов в Киев для поддержки Януковича.

Как сообщил в аэропорту один из студентов, всем им билеты выдаются бесплатно по студенческим билетам и паспортам. Кроме того, студентам, которые отправляются, обещают в Киеве выдавать по 100 грн. "суточных".

Каждая группа студентов сопровождается в аэропорту организатором, экипированным шарфиком "За Януковича!", который регулирует посадку молодежи на самолет. На вопрос о том, почему студенты, которые отлетают в Киев, так легко одеты (без перчаток и главных уборов), один из студентов ответил: "Так сложилось".

По словам кассира в аэропорту, в Киев из Донецка каждый день отправляется до десяти дополнительных рейсов.

Около 5-6 тысяч сторонников Виктора Януковича сейчас находятся на Центральном железнодорожном вокзале Киева.

Возле здания вокзала установили сцену, откуда народные депутаты от фракции "Регионы Украины" призывают людей идти к администрации президента и Кабинета Министров и защитить свой выбор, сообщает "Общественное радио".

Большинство людей приехали из восточного региона на спецпоездах. Преимущественно это шахтеры. Некоторые из них под хмельком. Возле вокзала также собрались сторонники Виктора Ющенко, которые скандируют "Донбасс с нами".

Автомобильное движение в районе железнодорожного вокзала перекрыто.

12:50

В свою очередь Ученый совет Национального университета Киево-Могилянская Академия лишила Леонида Кравчука звания почетного доктора НаУКМА. Решение было принято тайным голосованием. За 27 бюллетеней из 28, 1 – недействительный.

12:45

На Вокзальной площади Киева проходит митинг сторонников Виктора Януковича, в котором участвует около 10 тыс. человек, преимущественно мужчины.

Как объявили со сцены, устроенной около вокзала, сейчас к ним должен прибыть глава штаба кандидата Сергей Тигипко.

Участникам акции также сказали, что им звонил Янукович и просил дождаться команды.

Ведущий митинга предложил участникам встать в колонны и быть готовыми в любой момент выполнить распоряжения, которые должны "вот-вот поступить", чтобы "выйти и защитить президента Януковича".

На площади при этом находится около десяти флагов в поддержку Виктора Ющенко. Пока все проходит мирно, передает Интерфакс-Украина.

12:30

Закарпатские милиционеры отказались выполнять решение начальника УМВД и поддержали Ющенко. Об этом сообщает пресс-служба Комитета Национального спасения в Закарпатской области.

В Ужгороде продолжается митинг в поддержку народного президента Виктора Ющенко. Сейчас на площади перед Закарпатским облмуздрамтеатром находится свыше 25 тысяч человек.

Перед присутствующими выступил старший следователь главного управления УМВД Украины в Закарпатской области Николай Артимич, который заявил, что честные милиционеры вместе с народом.

Так, по его словам, отказались выполнять приказы начальника УМВД Украины в Закарпатской области сотрудники милиции из Ужгородского горотдела, Береговского районного отделения по борьбе с организованной преступностью, Иршавского райотдела внутренних дел.

11:45

Подъезды к Администрации Президента блокируют несколько кордонов манифестантов, которые протестуют против фальсификации выборов и поддерживают Виктора Ющенко.

Как передает корреспондент УНИАН, они расположились по периметру здания АП и никого не пропускают к ней.

Со стороны улицы Институтской кордоны манифестантов выставлены в несколько рядов на расстоянии 50-70 метров друг от друга.

Приверженцы Ющенко стоят, держась за руки, и никого не пропускают дальше автомобилей Краз, которыми три дня назад были блокированы подъезды к АП.

Вместе с тем, бойцы спецподразделений "Беркут" и "Барс" продолжают нести охрану здания Администрации. Они стоят в полной амуниции за бронированной изгородью. Сама изгородь украшена оранжевыми лентами, цветами и воздушными оранжевыми шариками.

На Банковую также поднялись курсанты милицейской академии, которые будут блокировать АП вместе с народом.

11:33

В пятницу с 10.30 Украинская ассоциация студенческого самоуправления, студенческие стачкомы КПИ, университета Шевченко и медицинского университета имени Богомольца берут в осаду дом Минтранса Украины по проспекту Победы в городе Киеве (возле Воздухофлотского моста).

Пикетчики будут требовать:

- восстановления нормальной работы междугородного пассажирского железнодорожного и автобусного транспорта Украины;

- прекращения на транспорте незаконной агитации за Виктора Януковича;

- прекращения паспортного контроля пассажиров на железнодорожном транспорте, как такового. Что противоречит Конституции Украины;

- восстановления обычного порядка пользования студенческими льготами при поездке на железнодорожных поездах;

- признания права на забастовку студенческих коллективов учебных заведений, подчиненных Минтрансу;

- запрета любого преследования студентов, подчиненных Минтрансу вузов, за участие в общественно-политических акциях протеста, которые осуществляются в соответствии с Конституцией и действующим законодательством Украины;

- признания автономии решений вузов относительно их работы и графика обучения.

11:18

Приверженцам Виктора Януковича раздают теплые куртки и свитеры.

Как передает корреспондент УНИАН, на ул. Липской в Киеве находится микроавтобус "Богдан", полностью загруженный теплыми вещами. Они все в упаковке и с бирками.

Выяснить, кто закупил эту партию теплых вещей, не удалось.

11:00

Как сообщил "5-й канал", утром заблокирован выезд на трасу с Конча Заспы, по которой Виктор Ющенко должен ехать в Киев.

В 8 утра фура "Рено" заблокировала выезд из Конча Заспы. Водитель убежал с места, милиция считает, что он намеренно оставил авто, чтобы заблокировать дорогу, по которой Ющенко должен был добираться в Киев, передает журналист с места события.

10:50

Участники акции гражданского неповиновения почти перекрыли улицу Институтскую на перекрестке с улицей Липской в центре Киева, также практически перекрыта улица Шелковичная при подъезде к Верховной Раде со стороны перекрестка Институтской и Шелковичной.

Как передает корреспондент агентства "Интерфакс-Украина", они также стоят на следующем перекрестке - Шелковичной и Грушевского, в общем до 100 человек на каждом перекрестке.

Под самым зданием парламента находятся небольшие группы приверженцев оппозиции, большая группа стоит на перекрестке Садовой и Грушевского, перекрыв въезд на Садовую, где находятся здания комитетов Верховной Рады.

По улице Грушевского, на которой стоит здание парламента, проезд свободный, трудно проехать по Институтской и улицам, выходящим на Грушевского.

В Верховной Раде в 11.00 должно начаться заседание согласительного совета, на котором будет рассматриваться вопрос о выходе из сформированной ситуации.

10:30

Кабинет Министров не смог в пятницу, 26 ноября, начать работу из-за того, что здание блокировали приверженцы лидера блока партий "Наша Украина" Виктора Ющенко, которые протестуют против фальсификаций на выборах президента.

Об этом Украинским Новостям сообщила пресс-секретарь премьер-министра Виктора Януковича Анна Герман.

"Не пустили людей. Оппозиция заблокировала входы", - сказала она.

На пятницу, по словам Герман, у Януковича была запланирована встреча с послами Европейского Союза, но, очевидно, встреча не состоится.

Кабмин, по словам Герман, начнет работу лишь в случае, если оппозиция допустит на рабочие места работников Кабмина.

Около 100 приверженцев Ющенко перегородили въезд на ул. Садовую со стороны ул. Институтская.

Кроме того, возле каждого подъезда Кабмина стоят группы людей приблизительно по 100 человек. Они преграждают входы в Кабмин.

Еще около 1 тыс. приверженцев Ющенко блокируют въезд в Кабмин со стороны ул. Грушевского.

Въезд на стоянку Кабмина со стороны улицы Грушевского заблокирован автобусами и микроавтобусами приверженцев Ющенко.

Непосредственно возле въезда стоят около 400 приверженцев Ющенко.

Еще около 300 приверженцев Ющенко находятся возле ворот во двор Кабмина.

Приверженцы Ющенко также перекрыли въезд в Музейный переулок.

С обеих сторон переулка стоят около 200 приверженцев Ющенко.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде