Півдня заглядання у вікна до президента Ющенка

Среда, 19 января 2005, 20:09
Спостережний пост №1 у цій державі – це офіс Ющенка на Подолі. Від того, хто, скільки разів і коли сюди входить, можна прочитати карту його політичного майбутнього. У середу вдень кореспондент "Української правди" провів під штаб-квартирою Ющенка три години, протягом яких він побачив багато різних борців за своє місце у новій владі.

Близько 11 години до Ющенка стали з'їжджатися соратники: лідер Народного Руху Тарасюк на "Опелі", лідер Конгресу націоналістів Івченко на "Мерседесі", піарник Гринів на "Лексусі", лідер Української народної партії Костенко на "Тойоті" та кума-співачка Білозір на "Шкоді". Як виявилося, усередині уже був лідер партії "Наша Україна" (екс-партія "Реформи і порядок") Пинзеник.

Порошенко прибув на новому "Мерседесі". "Ого, Петро Олексійовичу, та у вас нова машина!", - натякаю на те, що в "Українській правді" ми "смакували" старий автомобіль шоколадного мільйонера. "Так. Читаю статті... От костюм собі новий купив", - засміявся Порошенко.

Потім приїхав Зінченко. Поки на машині Верховної Ради – хоча, найпевніше, через тиждень він уже буде їздити на автомобілі з номерами Кабміну. Зінченко станом на поточний момент – головний кандидат в прем'єр-міністри. А враховуючи, що ця версія тримається уже кілька днів, у нього дійсно високі шанси опинитися в указі Ющенка, яким він внесе на затвердження парламенту кандидатуру прем'єра.

Але найцікавіший гість до офісу Ющенка приїхав у перемішку з усіма іншими – хоча явно він мав свою окрему місію і брати участь у нараді політичних лідерів не збирався.

Близько 11-30 там з'явився генпрокурор Піскун. У руках у нього була папка, на обличчі – засмага, а позаду – "Мерседес" S-500 ціною під сто тисяч євро і джип охорони. Чого ще можна бажати від життя?

Але всередині офісу Ющенка трапилося щось непередбачене для Піскуна. Очевидно, що він потрапив у чергу – чекав, поки відбудеться нарада за участю десятка активістів фракції Ющенка.

І, напевно, тільки-но він зняв дублянку, як прийомні години закінчилися. Раптом на вулицю почали виходити охоронці Ющенка. Вони вигнали з гаража машину Ющенка, потім з будинку висипали президент з апостолами. У авто до Ющенка сів Порошенко, до Зінченка – Івченко.

Заблимали блимавки, і всі учасники наради, які півгодини тому зібралися у офісі, поїхали до ополонки з нагоди дня Водохрещі. Будинок на Боричевому Току спорожнів.

І тільки Піскун не виходив на вулицю. Минуло 15 хвилин, потім 30... Навколо офісу крутилися лише два активісти азербайджанської опозиційної партії "Мусават". У них були червоні від холоду обличчя і помаранчевий шарфик один на двох:

"Мы прыэхали, чтобы тэпэр органызовать у нас оранжэвую рэволюцию. У нас вэдь парламэнтские выборы в актябрэ этого года. Поэтому мы ждем втрэчи с Вэрой Ивановной. Она пока занята, поэтому нас попросыли полчаса погулять".

Віра Ульянченко, яка контролює доступ до приймальні Ющенка, є керівником апарату фракції "Наша Україна", а не польовим командиром. Але з Баку відніше...

Десь через годину, як Ющенко поїхав, офіс нарешті залишив Піскун. Що він робив всередині весь цей час, невідомо. З живих людей в приміщенні залишалися лише охорона і та сама Віра Іванівна, яка мала посвятити азербайджанських друзів у тонкощі революційного процесу.

 
 
Можливо, Піскун годину чекав на повернення Ющенка, потім зрозумів, що це набуває непристойних форм, і поїхав. Може, причаровував знову ж таки Віру Іванівну. Але зрозуміло одне – Піскун проводив свій робочий час явно не на робочому місці. І не на слідчих діях. Він дуже хоче і далі залишатися генпрокурором.

"Святославе Михайловичу, уже розслідували справу з отруєння Ющенка?", - запитав, коли він нарешті з'явився у дверях.

"Е-е-е, ну ти облиш таке питати! Це дуже складна справа!".

Піскун поїхав, причому не дуже засмучений. Він не знав, що з самого ранку Ющенко проводив зустріч з Левком Лук'яненком. Просвітлений патріарх опозиції сяяв, коли виходив з Боричевого Току.

"Оце трохи поспілкувався сьогодні з президентом...", - каже Лук'яненко. "Він дуже мудра людина, дуже... Зараз він вибудовує піраміду нової влади. Я дуже задоволений! Бо тепер я переконаний, що вся кучміна влада буде усунута!", - додав Лук'яненко. Він, як відомо, є одним із тих, хто вимагає повальної люстрації.

"Що, ви думаєте, Піскун не залишиться генпрокурором?"

"Та що ви таке говорите!", - закінчив розмову Лук'яненко.


Не образити Юлю і заспокоїти Петра...

Кадрова інтрига навколо Ющенка поступово починає заспокоюватися. Зінченко як прем'єр поки не є остаточною версією, але має всі шанси ним стати. Тому що часу до моменту інавгурації залишається все менше.

Схоже, Ющенко знайшов спосіб не сварити Тимошенко і Порошенка. Якщо заплановане відбудеться, Зінченко не стане прем'єром у звичному розумінні слова. Скоріше, це буде менеджер з організації роботи уряду. В той час як реальне управління процесам відбуватиметься руками Ющенка.

Існують також версії набору нових віце-прем'єрів. Так, за однією з них, посаду першого заступника глави уряду пропонують Порошенку. Але не факт, що він погодиться.

За інформацією "Української правди", віце-прем'єром з соціальних питань (пенсії, стипендії, зарплати) може стати соціаліст Йосип Вінський. Віце-прем'єром з гуманітарних питань – Микола Томенко.

Ну і ще віце з євроінтеграції – Олег Рибачук.

Серед інших членів уряду найбільша ясність існує щодо міністрів юстиції (Роман Зварич, "Наша Україна") та освіти (Станіслав Ніколаєнко, Соцпартія).

Міністра промисловості пропонують Анатолію Кінаху. Якщо Порошенко буде першим віце, то Міністерство фінансів може очолити Віктор Пинзеник. Міністерство транспорту і зв'язку можуть розчленити, і тоді, можливо, одну з частин отримає соціаліст Юрій Луценко.

Водночас кажуть, що також отримати це крісло (або його транспортну частину) прагне Євген Червоненко (координатор охорони Ющенка) та Олександр Єдін (один із перших "помаранчевих трансвеститів", фракція "Єдина Україна").

Є цікава версія міністра надзвичайних ситуацій – Віктор Балога з "Нашої України". Однак наскільки це остаточне рішення, судити важко. Бо ті ж люди, які робили такий прогноз, говорили, що генпрокурором може стати... Микола Катеринчук. У вірогідність другого віриться ще менше, ніж першого.

Цікава інтрига з силовим блоком. Ющенко, за інформацією одних джерел, збирається поставити там цивільних керівників. Зокрема, це лише версія, але міністром оборони може стати Анатолій Гриценко (заступник керівника виборчої кампанії Ющенка), а міністром внутрішніх справ... Анатолій Матвієнко.

Якщо це правда, то Ющенко, очевидно, думав у цей момент про Європу, де Міністерство внутрішніх справ не є синонімом міліції – це лише одна з частин органу влади.

Незрозуміла доля керівництва СБУ. З одного боку, Ющенко переконаний, що його отруїли на вечері, в якій у тому числі брав участь нинішній глава спецслужби Смєшко. З іншого боку, "Нью Йорк Таймс" стверджує, що Смєшко під час революції запобіг силовому варіанту і за це навіть отримав від Ющенка в подарунок картину.

Серед альтернатив Смєшку за часів Ющенка час від часу можна почути прізвище його заступника Ігоря Дріжчаного.

З інформації джерел "Української правди" зовсім не видно, які посади обійматимуть люди Юлії Тимошенко. (Окрім неї самої, якій пророкують місце секретаря Ради нацбезпеки.) Тому не виключено, що всі названі вище варіанти ще можуть бути перероблені.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде