Кінець головоломки?

Понедельник, 24 января 2005, 21:37
Віктор Ющенко визначився з кандидатурою на посаду прем'єр-міністра. Нею стала Юлія Тимошенко.

Таким чином, намітилася розв'язка найбільшої головоломки першого місяця Нового року.

Тепер справа за Верховною Радою.

Зібравши 9 днів тому прес-конференцію Тимошенко заявила, що оцінює свої шанси на підтримку парламентом у разі висунення її кандидатом у прем'єри як стовідсоткові.

Лідер БЮТ була переконана, що новий президент внесе на розгляд Верховної Ради саме її кандидатуру і підкріплювала це твердження тим, що цей пункт міститься в угоді про творення коаліції "Сила народу".

"Там чітко записано в коаліційній угоді все, що стосується посади прем'єра. Дивно, чому обговорюють кандидатів у прем’єри… Ми рухаємося до Європи, і я не знаю європейських країн, де порушують коаліційні угоди. Думаю, Ющенко, а я вірю, що він чесний і моральний політик, не почне з руйнації угод", - сказала Тимошенко.

Тимошенко була настільки впевнена в перемозі, що поки решта відпочивали після нового року, вона проводила зустрічі з послами і представниками міжнародних делегацій.

Окрім того їй організували народну підтримка. Минулого тижня в Україні пройшов не один мітинг на підтримку Тимошенко. Окрім того, обласні ради почали (кажуть не без допомоги Олександра Волкова) раптово писати Ющенку листи на підтримку Юлі- прем'єра.

Хоча напевно, це було зайвим. Тимошенко справді любить народ ( так само як частина його її боїться і ненавидить). Під час революції вона була популярніша на Майдані, ніж Ющенко. А новий піарник лідерки БЮТ Олександр Волков навіть висловив думку, що якби під час інавгурації на Майдані Ющенко запитав, хто має очолити Кабмін, то від українського народу також почув би прізвище Тимошенко.

Плюси і мінуси Тимошенко

1. Тимошенко – талановитий керівник й організатор. Це визнають навіть її ідеологічні опоненти.

"Вона стала ініціатором досить прозорої системи бюджетних відносин. У її активах і революція в паливно-енергетичному комплексі, коли була створена ефективна система взаємодії підприємств ПЕК", - оцінив Тимошенко небайдужий до неї есдек Нестор Шуфрич.

За його словами, Тимошенко "вміє ефективно працювати й творити. І, напевно, вона буде гарним прем'єром. Імовірно, нам важко буде критикувати її, хоча ми, звичайно, будемо це робити".

2. Тимошенко – розумна жінка. "Юлію Володимирівну можна любити чи не любити, поважати чи не поважати, поділяти її погляди чи не поділяти, але не можна сказати, що вона дурна жінка", - сказав про неї найбагатший чоловік України Ринат Ахметов.

3. Тимошенко – незламний боєць. "Вона сильний і сміливий публічний політик, усебічно грамотний спеціаліст, котрий має досвід як комерційної, так і державної роботи. Вона може бути дуже гарним організатором і не розуміє слова "неможливо". Немає завдання, яке змусило б Тимошенко здатися", - написала про неї Юлія Мостова.

4. Тимошенко – головний ворог українських олігархів. Саме з персоною Юлії Тимошенко більшість політологів пов'язують можливість політики радикальних змін і перетворень.

Свого часу в уряді Тимошенко ініціювала "безпрецедентні в історії незалежної України кроки з декриміналізації станового хребта вітчизняної економіки" - паливно-енергетичного комплексу.

У 2000 році уряд виплатив населенню додатково 18 млрд. грн. З них 9 млрд. грн. були отримані за рахунок вилучення коштів з тіньової сфери, заборони бартеру та запровадження конкурентних принципів на енергоринку.

Якщо Ющенку потрібно буде змести з карти України своїх головних опонентів, то Тимошенко – найкраща кандидатура для втілення цієї стратегії. Пінчуку вже не раз обіцяно забрати "Криворіжсталь" і не тільки. Ймовірно, те ж саме чекає оточення Медведчука.

5. Тимошенко – невтомна. "Вона спить по півтори години на добу, чоловіки, які поруч із нею, вмирають від виснаження", - вважають її виборці.

6. Тимошенко – блискучий оратор. Вона може справитися навіть з донецькими прихильниками Януковича в крайній стадії агресивності. Частково це підтверджує її 2,5 годинний марафон на ТРК "Україна"


З іншого боку,

1. Тимошенко – дуже амбітний політик. Вона завжди мріяла про президентство. А тому вона працюватиме не на Ющенка- 2006 і 2009, а Тимошенко – 2006 і 2009. Ющенку буде важко примусити Тимошенко рухатися в чітко визначеним ним фарватері.

2. Тимошенко – імпульсивна. Всі пам'ятають як Юлія Володимирівна в другий день помаранчевої революції повела народ брати штурмом Банкову. І лише потім зізналася, що трішки погарячкувала. За влучним висловом "Дзеркала тижня", Тимошенко – це атомна енергія, яка може обігрівати будинки, а може стати ядерною бомбою.

3. Тимошенко не Росія. Тимошенко може виявитися першим невиїзним прем'єром. Як відомо, російська військова прокуратура відкрила кримінальну справу і оголосила в міжнародний розшук.

У випадку появи Тимошенко на території третіх країн, з якими в Росії укладений договір про правову допомогу, її повинні затримати, а потім, за рішенням місцевого суду, доправити до Росії. Принаймні, так стверджує Російська Генпрокуратура.

Звичайно, справу можна закрити. Але є ще одне "але". Тимошенко не подобається Путіну. Він не раз натякав, що нехай Росія змириться з президентом Ющенком, але їй зовсім не хотілося б працювати з радикальними елементами в його команді.

За даними "Дзеркала тижня", про це ж говорив Путін Литвину на Різдво.

Навряд чи Путін повірив Тимошенко, коли вона виступила зі статтею в російських "Вєдомостях", де оголосила себе другом Росії і навіть пообіцяла іти в НАТО лише з північним сусідом.

4. Тимошенко не довіряють. Протягом останніх років у Тимошенко була другою-третьою в рейтингу найбільшої недовіри, конкуруючи з Кучмою й Медведчуком. Її бояться прості люди, які думають, що вона почне радикально компенсувати собі втрачене раніше.

Тимошенко боїться великий бізнес. А значить Ющенку важко буде домовитися з ним, не шкодити навмисно його ініціативам.

5. Тимошенко не люблять в оточенні Ющенка. І візуалізований конфлікт її й Порошенка - лише його частина. А тому Тимошенко може й забракнути голосів.

Сам Ющенко наголосив, що якщо прем’єр-міністр набере 220 голосів, він завжди буде "надавати перевагу прем’єр-міністру, який набере 250-270 голосів, або прем’єру, якого підтримуватимуть регіони".

Тоді ж Ющенко сказав, його фракція готова підтримати Тимошенко в разі, коли її кандидатуру винесуть на голосування.

Усе ж не виключено, що саме частина "Нашої України" в день голосування за Тимошенко опиниться у відрядженні чи на лікарняному. На думку політологів, сумнівно, що за Тимошенко проголосує вся "Наша Україна".

Проте, як сказав Володимир Литвин, рівень довіри до новообраного президента настільки великий, що парламент проголосує 250 голосами за будь-яку кандидатуру, внесену ним.

Лідер фракції "Єдина Україна" Богдан Губський заявив минулого тижня, що його фракція підтримає будь-яку кандидатуру на посаду прем'єр-міністра України, яку запропонує майбутній президент України Віктор Ющенко.

Колишній координатор парламентської більшості Степан Гавриш прогнозує підтримку Верховною Радою Тимошенко на посаду прем'єр-міністра.

Група "Союз" виявляла бажання працювати в більшості Ющенка, але щодо кандидатури Тимошенко засідання ще не проводила.

Імовірно, за Тимошенко доведеться голосувати СПУ, хоча Олександр Мороз останнім часом не раз нервово реагував у бік "зовні симпатичної жінки". А Юрій Луценко зазначав, що Ющенко може не виконувати зобов'язання перед Тимошенко, оскільки вона не забезпечила йому гідний результат у східних областях.

Позиція НАПУ Литвина як завжди буде "конструктивною", аби тільки Катерині Тимофіївні Ващук пообіцяли пільги на село.

Формально не буде приводів голосувати за Тимошенко в "Волі народу", створеної на базі ПППУ. Також у її резерві позафракційні та Центр

Таким чином, якщо рахувати увесь резерв цієї фракції, у Тимошенко є 229 голосів.

Регіони України вже задекларували, що не голосуватимуть за прем'єрів Ющенка.

Так само, більш ніж імовірно, вчинять СДПУ(о) і КПУ. Не виключено, що через не найкраще ставлення Віктора Пінчука до Тимошенко за неї не голосуватиме новоспечена "Демократична Україна" Шарова.

Як вчинять Трудова Україна-НДП та Демініціативи залежить від того, залежить від домовленостей. Можливо, за рахунок членів цих фракцій Тимошенко вдасться добрати голоси, а можливо й ні.

Правда, виникає питання, якщо Верховна Рада "спалить" українську Жанну д'Арк, то кого висуватиме тоді Ющенко, якщо Порошенко і Зінченко вже начебто заграні?


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде