Мельниченко: "Березовський пропонував мені участь в розподілі мільярда $ за те, що відведе відповідальність від Кучми за справу Гонгадзе"

Четверг, 31 марта 2005, 16:28
"Українська правда" продовжує слідкувати за сперечанням Микола Мельниченка з Борисом Березовським. На цей раз Мельниченко, який нещодавно звернувся за допомогою до БАБ, звинувачує його у таємних планах і махінаціях. Публікуємо заяву повністю. Найближчим часом чекайте на реакцію оточення Березовського на заяву Мельниченка.




Голові Служби Безпеки України О.В.Турчинову
від Мельниченка Миколи Івановича


Заява


Доводжу до вашого відома, що останнім часом реалізується злочинний план міжнародної групи осіб під керівництвом Бориса Абрамовича Березовського.

Цей план передбачає махінації і маніпуляції навколо частини копій записів розмов Кучми, переданих мною голові тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України 3-го скликання Жиру на початку 2002 роки (Виноска №1).

Однією з головних цілей махінацій і маніпуляцій навколо "Копій Фрагментів Записів ТСК" є незаконний вплив Березовського на діючу українську владу для отримання особистої вигоди.

На початку березня 2005 року я знаходився у Варшаві, де працював над фільмом та книгою. Після надходження інформації про раптову загибель Юрія Кравченка – одного з організаторів вбивства Георгія Гонгадзе - я одержав інформацію про загрозу моєму життю.

Після того, як керівництво СБУ повідомило мене, що не може забезпечити моє безпечне перебування в Європі, а американські правоохоронні органи забезпечують мою безпеку тільки на території США, я скористався запропонованою мені допомогою Бориса Березовського в питаннях моєї безпеки в Європі. Також в Лондоні Березовський запропонував мені допомогу в координації роботи моїх адвокатів і висловив готовність профінансувати транспортні витрати, пов'язані з цим.

Проте 13 березня 2005 року Березовський несподівано для мене почав примушувати мене до незаконних дій.

Він повідомив мені, що нібито в його розпорядженні є "копії фрагментів записів ТСК", одержані ним від Жира через Швеця - колишнього офіційного представника Жира на території США.

За моєю інформацією, у Березовського, можливо, дійсно знаходяться якісь схожі копії записів на "копії фрагментів записів ТСК". Але я не можу підтвердити, що це дійсно "копії фрагментів записів ТСК" або їх копії, і що ці аудіоматеріали не були кимось змонтовувані, або що з ними не проводилися якісь маніпуляції.

Березовській настирливо вимагав від мене, щоб я легалізував передачу цих матеріалів від Жира структурам Березовського.

Березовський і його люди вимагали від мене дати письмове доручення Швецю передати "копії фрагментів записів ТСК" структурам Березовського.

Після моєї категоричної відмови, мені було сказано, що в цьому випадку людьми Березовського буде запущений механізм моєї публічної дискредитації. Зокрема, вони заявлятимуть, що придбали "копії фрагментів записів ТСК" у мене ще в 2002 році.

(До речі, СБУ мало у своєму розпорядженні докази про підготовку цієї провокації, і про намір Жира продати матеріали Березовському, і про плани по моїй дискредитації.)

Березовський та його люди шантажували мене тим, що з метою моєї дискредитації вони обнародуватимуть фінансові документи про надання мені фінансової допомоги в 2002 році та заявлятимуть, що ці кошти нібито були виділені для оплати за ті матеріали, які знаходяться у них в розпорядженні.

Офіційно заявляю, що я передавав "копії фрагментів записів ТСК" виключно Жиру. Ні Березовському, ні його людям, ніяким іншим особам я ніяких "копій фрагментів записів ТСК" не передавав.

Також Березовський стверджував, що за 500 000 доларів США викупить у Жира один з моїх (Виноска №2) записуючих пристроїв.

Цей записуючий пристрій в 2002 році був викрадений у мене Швецем - офіційним представником Жира у США. Про це я ще тоді офіційно повідомив як ФБР, так і голову слідчої комісії Верховної Ради України Григорія Омельченка. Проте у той час і до цього часу Жир заявляв, що цей записуючий пристрій і декілька чіпів (Виноска №3) знаходяться у нього.

Березовський і його люди вимагали від мене написати розписку про те, що я даю доручення Швецю передати цей записуючий пристрій і ці чіпи структурам Березовського.

Березовський пропонував мені пайову участь в розподілі мільярда доларів США, які Березовський нібито одержить від людей Кучми за те, що відведе відповідальність від Кучми за злочини, скоєні ним проти Георгія Гонгадзе та Олександра Єльяшкевича.

Крім того, Березовський стверджував, що у разі моєї згоди це дасть йому можливість впливати на нове керівництво України для вирішення економічних і політичних питань Березовського, і що у такому разі він вирішить з новим керівництвом України всі мої питання. Вищевикладене мною підтверджується задокументованими мною доказами, зокрема записаними розмовами між мною і Березовським і людьми з оточення Березовського.

На підставі вищевикладеного, у зв'язку з тим, що діяльність Березовського несе загрозу національній безпеки України прошу Вас:

1. Негайно присікти незаконну діяльність Березовського і його структур, дати правову оцінку діям Березовського і адекватно прореагувати на те, що відбувається.

2. Проінформувати президента України про незаконну діяльність Бориса Березовського і його оточення.

3. Провести інвентаризацію матеріалів, переданих мною свого часу Жиру. У разі підтвердження інформації, пов'язаної з отриманням Березовським цих матеріалів, порушити проти Жира кримінальну справа по ст. 328 і по ст.329 КК України.

Виноска №1.

Частина копій записів розмов Кучми була передана мною на початку 2002 роки Жиру - голові Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України третього скликання. Надалі в тексті моєї заяви дана частина копій записів розмов Кучми іменуватиметься терміном "копії фрагментів записів ТСК".

Виноска №2.

Вся решта записуючих пристроїв, якими я документував злочини Кучми, знаходиться під моїм контролем.

Виноска №3.

Вся решта чіпів, а їх біля ста, знаходиться під моїм контролем.



Микола Мельниченко
30 березня 2005 року

Відповідь Турчинова Мельниченку читайте тут:

Мельниченко знайшов вночі Турчинова з проханням зупинити Березовського

Найближчим часом читайте на сайті реакцію з боку Березовського.



Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде