Віктор Янукович: Я вже маю графік відвідування Генеральної прокуратури

Пятница, 13 мая 2005, 11:02
Віктор Янукович в інтерв'ю Бі-Бі-Сі назвав головною помилкою влади політичні переслідування своїх опонентів. Він заявив, що ці переслідування торкнулися і його особисто.


Бі-Бі-Сі: Як ви почуваєтеся в опозиції?

Янукович: Незвично. Бо я ніколи у своєму житті не був опозиціонером. Тому це своєрідне навчання. Але я вважаю, що той дуже короткий період невизначеності вже закінчився, прийшов час діяти. Відбувся внутрішній процес формування нашої ідеологічної бази, ставлення до діючої влади і так далі.

Дуже багато питань було на початку, бо ми не зрозуміли, як діятиме влада. Тепер, коли минув певний час, ми побачили дії влади, і сьогодні вже можемо твердо сказати, що рішення Партії регіонів, ухвалене на початку березня, підтверджується життям.

Ми працюємо в реальних умовах як опозиція і ми дійсно сьогодні вже маємо по багатьох напрямках дій влади альтернативну думку. І вважаю, що у суспільстві є реальна підтримка опозиції, на яку ми можемо розраховувати на парламентських виборах.


Бі-Бі-Сі: Якщо вести мову про парламентські вибори. Чи створюватиметься виборчий блок опозиційних партій?

Опозиційний блок може постати у червні

На мій погляд, той процес, який триває, більше вказує на те, що блок буде створений. Якою буде його конфігурація, я не хочу забігати наперед, переговорний процес триває. Але радше за все, такий опозиційний блок буде створений вже у червні.

Бі-Бі-Сі: Чи не виникнуть проблеми із лідерством у цьому блоці? Його має очолити один політик чи ви допускаєте, що це буде лідерство на паритетних засадах?

Янукович: Ви знаєте, мені особисто дуже важко про це говорити. Але сьогодні мова йде про те, що буде один лідер. Блок очолюватиме політик, який має найвищий рейтинг.

Бі-Бі-Сі: Останнім часом журналісти помічали, що СДПУ (о) не надто велику активність виявляє у спробах створити такий блок. Ви бачите цьому пояснення? Чи може так статися, що СДПУ (о) не увійде до блоку?

Янукович: Переговори тривають з усіма партіями, які зараз перебувають в опозиції, у тому числі і з СДПУ (о).

Бі-Бі-Сі: Наскільки часто ви зустрічаєтеся із лідером СДПУ(о) Віктором Медведчуком, чи ведете переговори із ним?

Янукович: Ми мали короткі зустрічі, їх було небагато за ці п'ять місяців до і після виборів.

Бі-Бі-Сі: Але ви бачите Віктора Медведчука серед учасників блоку?
Янукович: Я не виключаю. Все залежатиме від того, як пройдуть переговори, на яких умовах створюватиметься блок, хто в ньому яку частку матиме. Ви ж добре розумієте, що у такій справі умови – це головне.

Бі-Бі-Сі: Ходять чутки, що Ринат Ахметов на парламентських виборах "поставить" на такий політичний проект, як "Трудова Украина", яку очолив донечанин Валерій Коновалюк, а не на вашу Партію регіонів. Ви про це знаєте?

Янукович: Я не можу ані підтвердити, ані спростувати цього. З Ахметовим ми давно вже не зустрічалися.

"Політичні переслідування не додадуть позитиву владі"

Бі-Бі-Сі: Що ви бачите негативного і позитивного за 100 днів, що минули після приходу нової влади?

Янукович: На мій погляд, найбільший негатив – влада почала займатися політичними переслідуваннями чи політичними репресіями. Сьогодні людей безпідставно звільняють з роботи, відкриваються кримінальні справи. У тому числі і мені, як кажуть, не дають спокою. Я впевнений, що це не додасть владі позитиву.

Шукати у своїй країні ворога – це ніколи не буде об"єднувати суспільство. Я вважаю, що це помилковий крок. М"яко кажучи. Якщо сказати відверто, то я обурений тими діями, які чинить влада стосовно своїх громадян.

Бі-Бі-Сі: Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко запевняє, що правоохоронні органи перевіряють не окремі регіони чи особи, а певні галузі, де встановлюються порушення і зловживання..

Янукович: ...Це неправда. Міністр каже неправду. Хай він мені покаже чи суспільству нехай вони покажуть, де та інша частина людей, крім тієї, яку сьогодні вони переслідують? Де вона? Чому у карних справах фігурантами є лише ті люди, які підтримували Януковича?

Бі-Бі-Сі: Чи будете ви і опозиція загалом якось цьому протистояти?

Янукович: Ви знаєте, відповідь вони отримають на парламентських виборах. Суспільство зреагує. Нестабільність, яка зараз є у країні, і політична, і економічна не задовольняє сьогодні людей. Якщо вести мову про економіку – то цим треба сьогодні займатися владі, професійно і цілодобово. Треба працювати на людей. На жаль, це питання у нової влади є на останньому чи передостанньому місці.

Бі-Бі-Сі: Що саме в економічній політиці вас не задовольняє, що ви вважаєте прорахунками влади?

"Економіка – це така дуже-дуже чутлива жінка"

Янукович: Безсистемний підхід у вирішенні багатьох проблем. Я би навіть сказав так – авантюрний підхід. Економіка – це така дуже-дуже чутлива жінка, до якої треба підходити обережно і з великою любов"ю. Тоді вона буде схильна давати позитив. А так, якщо хапати її з усіх сторін, принижувати її гідність – вона ніколи не дасть позитив.

Тому ми маємо зараз у багатьох напрямках такий безсистемний підхід, нефаховий. Але він і не може бути фаховим, тому що те, що зробили з кадрами у цьому році... Той, хто консультував цю владу у кадрових питаннях – він зробив веплику шкоду.

Це люди, які нашкодили і урядові, і президенту. Ми знаємо, як і кого призначають на всіх рівнях. Людей, далеких від реалій цього життя, які не мають достатнього досвіду. Я не кажу, що вони погані люди. Але є об"єктивні процеси становлення того чи іншого посадовця. А з позицій політичної доцільності призначати того чи іншого – це помилковий шлях, я у цьому впевнений.

Бі-Бі-Сі: Я все ж таки повернуся до економіки. У соціальній та іншій сферах – що вам не подобається у діях влади?

Янукович: У соціальній сфері фактично продовжується той самий курс розбудови соціальної держави, який започаткував мій уряд – підвищення пенсій, зарплат, соціальних допомог. Це дуже добре. Хоча нова влада раніше мене за ці ж кроки критикувала. Але дуже погано те, що на цьому фоні робляться невиважені кроки.

Наприклад, підняття тарифів та інше, що призводить до інфляції і найголовніше – до знецінення доходів громадян, їхніх заощаджень. Влада зробила всіх біднішими, ніж вони були. Це головний негатив, який зараз є.

"Я вже маю графік відвідування Генеральної прокуратури"

Бі-Бі-Сі: Вас вже викликала генеральна прокуратура як свідка у кількох справах. Поділіться враженнями від спілкування зі слідчими.

Янукович: Мене викликали як свідка у справі Бориса Колесникова. Це стосувалося роботи фонду Золотий скіф" і взагалі моєї роботи разом із Борисом Колесниковим у ті роки, коли я працював керівником Донецької облдержадміністрації. Я відповів на усі питання у справі фонду. Я також мав очну ставку із Костянтином Воробйовим, виконавчим директором "Золотого скіфа".

Бі-Бі-Сі: Мені також відомо, що ведеться розслідування справи у зв"язку із виділенням урядом, який ви очолювали, грошових премій спортсменам, які перемогли на літній Олімпіаді. У чому суть цієї справи?

Янукович: Я вже маю графік відвідування Генеральної прокуратури, можу вам показати. Це знову до питання про політичні переслідування. Я вважаю, що це надумана справа, знову політичне замовлення. Слідство цікавиться, чому і як спортсменам виділалися кошти.

Але ж це були кошти із бюджету, і неможливо було передбачити, скільки буде завойовано медалей. Головне – було ухвалене рішення і виділено кошти. Якщо їх не вистачало, кошти виділялися також із резервного фонду Кабінету Міністрів.

Ну, наприклад, ніхто не міг передбачити, що збірна України із гандболу завоює золоті медалі. А це - 20 спортсменів і кілька тренерів. Це вплинуло на суму грошових винагород. Кошти виділялися на підставі відповідних рішень і перераховувалися на особисті рахунки спортсменів і тренерів. Щось вишукувати у цій справі – це не прикрашає владу.

Бі-Бі-Сі: За якими справами вас іще викликають?
Янукович: Слава Богу, лише за цими, що я назвав. Хоча я вже нічому не дивуюся, тому що усе, що робиться, робиться тільки під замовлення. Якщо будуть замовляти, шукатимуть причини. Була б, як кажуть людина, а завжди можна знайти причину.

Чи відбудеться зустріч двох Вікторів?

Бі-Бі-Сі: Були повідомлення про те, що ви хотіли б зустрітися із Віктором Ющенком. Він, у свою чергу, також сказав, що не проти. Що ви хочете обговорити із президентом?

Янукович: Ви знаєте, час вже давно настав подивитися один одному у вічі. Я неодноразово виходив на зв"язок через приймальню, через помічників із різних приводів. Один із них – підготовка до зимових Олімпійських ігор у Турині. Час минає, а треба створювати державну комісію, призначати голову.

Далі. Немає виплат державних стипендій спортсменам, у тому числі олімпійських стипеній. Це що стосується спорту. Ну, і щодо політичних репресій. Я би хотів запитати президента, чи він знає про це особисто, чи його це цікавить, чи для цього це неочікувано.

Я зробив кілька двінків, був написаний лист від Національного олімпійського комітету. Поки що ми не отримали відповіді, і я не знаю, коли це може відбутися. Не від мене залежить.

Бі-Бі-Сі: А з Леонідом Кучмою після виборів ви спілкувалися

Янукович: Ні, я не спілкувався, я не мав жодної розмови і жодної зустрічі з ним. І бажання такого не маю.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде