"Озерка" - ринок ціною в мільйон доларів

Вторник, 31 мая 2005, 16:42
Нахабність сильніша там, де слабший захист
Катон, Марк Порцій



Ринок. Звідси починався шлях до ринкової економіки усіх постсоціалістичних країн, в тому числі України. Можливо, тому сучасна ринкова економіка і має присмак базарної. На початку 90-х ринки першими пережили прихід криміналу у бізнес. Звідси у масовий вжиток увійшли жаргонні терміни "рекет" та "криша".

На ринках, де оберталися значні капітали, відбувалися перші перерозподіли власності. Той етап розвитку, здавалося, давно відійшов у історію. Але історія, як відомо, має властивість повторюватися. Один із найбільших ринків України зараз став епіцентром кримінального інциденту - вже на міжнародному рівні.


Неринкова історія

Дніпропетровськ. Озерка. Так називається місцевий район і ринок. Йому 100 років. Це один із найстаріших і найбільших продуктових ринків України. 9 тисяч торгових місць, понад 6 гектарів площі у центрі міста з мільйонним населенням.

За оцінками зацікавлених сторін, у кращі часи Озерка могла щомісяця приносити 1 мільйон доларів чистого прибутку. Ласий шматочок.

До минулого року відвертих конфліктів тут не було. Але те, що почало відбуватися на Озерці рік тому і триває дотепер, перевершує всі уявлення про можливу ступінь беззаконня.

Рівень, на якому ведеться війна за Озерку, теж вражає. Бо йдеться про міжнародну злочинну організацію, до якої, судячи з усього, нещодавно долучилися і представники нової влади.

Початок 90-х. "Озерку" бере в оренду колективне підприємство, до якого входили штатні працівники ринку. Його очолив Григорій Єфименко.

Допомагала йому Вікторія Перебийнос, яку Єфименко після смерті її батьків виховав, як доньку. Понад десять років підприємці працюють нормально, ринок розвивається, його прибутки ростуть.

Проблеми починаються 27 лютого 2004 року. Раптом на ринку з'являється озброєний десант міліції.

Григорій Єфименко, директор КП "Центральний ринок", м. Дніпропетровськ
вони прийшли, всіх положили на пол, лєжать... цілий день нікого не пускали, даже в туалет..
.

Вікторія Перебийнос, зам голови правління КП "Центральний ринок"
виносили все, що було в приміщенні контори. Згрібали все, виносили. Підігнали 2 машини. Я перелікувала більше 60 працівників беркуту, обласний ОБЕП, машини ГАІ.


Григорій Єфименко
Я попав у лікарню, з лікарні мене забрали на одіялі в СІЗО...


Що сталося, власники ринку спочатку навіть не можуть збагнути – все відбулося без жодного натяку на порушення закону збоку керівництва "Озерки" збоку правоохоронців.

Після затримання, Дніпропетровське обласне управління по боротьбі з економічною злочинністю інкримінувало Єфименку несплату земельного податку. Вікторія Перебийнос намагається звільнити Єфименка з в'язниці у будь-який спосіб. І через суд, і через звертання у владні та напіввладні інстанції. Навіть пише дружині колишнього президента Леоніда Кучми Людмилі.

Вікторія Перебийнос
описала їй так, як може описати рідна людина за батька про злочин, який відбувається у Дніпропетровській області. Нарешті вона звернула увагу, у нас відбулася зустріч. Вона дала вказівку начальнику відділу, який організовував її роботу розібратися з цим питанням. Було запропоновано допомогти фонду дітям...


Фактично в адміністрації президента Кучми пропонують допомогу після перерахування певної суми у фонд, який курувала Людмила Кучма. Тобто, натякають на завуальований хабар. Проте справа далі натяків не пішла.
Натомість Вікторія сама стає об'єктом міліцейського переслідування.

Вікторія Перебийнос
Була виставлена наружка за мною. Стояли машини біля будівлі, де ми живемо, машини ОБЕПУ і машини ГАІ.


Довести вину Єфименка правоохоронцям так і не вдається, і через півроку його відпускають на волю. За цей час перебування у слідчому ізоляторі він схуд на 32 кілограми.

Проте уже незабаром стає зрозуміло, що збройне захоплення ринку пов'язане зовсім не з бажанням поповнити бюджет несплаченим земельним податком. У березні 2004-ого тодішній губернатор Дніпропетровщини Володимир Яцуба направляє в мінекономіки листа, який підтверджує зацікавленість влади в іншому.

ЦИТАТА

Пропонуємо міністерству економіки створити державне підприємство "Центральний ринок", передати до його складу цілісний майновий комплекс, затвердити статут цього підприємства та призначити керівником Валенюка Є. В.

22 березня 2004

Голова облдержадміністрації В. Яцуба


Колектив розуміє, що ринок у них відбирають. Працівники "Озерки" влаштовують протести, стверджують, що за роки управління в реконструкцію ринка були вкладені більше 20 мільйонів гривень і що він по праву належить їм.

Але їхні аргументи до уваги не беруться. Незабаром стає очевидно, що створення державного підприємства – лише перший хід у багатоходовій комбінації з передачі ринку новим власникам, в якій губернатор був лише другорядною дійовою особою, представником державної влади, яка піклувалася про бізнес наближених до неї осіб.

За роки незалежності в Україні з'явилася народна прикмета: коли прибутковий об'єкт забирають у державну власність – чекай нової приватизації. І в цьому не було би нічого поганого, якби чиновники послуговувалися при цьому державними інтересами. А не приватними. Або – ще гірше – інтересами криміналітету. А в історії з Озеркою ці інтереси, окрім, звісно, державних - співпали.

Наближаються вибори президента. Ринок терміново готують до приватизації. Виявляється, що прибутковим об'єктом зацікавилося чимало структур. Документи на приватизаційний конкурс у Дніпропетровське відділення Фонду державного майна подало близько 10 підприємств та підприємців.

За очевидною логікою, чим більше конкурсантів, тим більша між ними конкуренція і, зрозуміло, тим дорожче вдасться продати державний об'єкт. Проте ця логіка не стосувалася керівника регіонального відділення фонду держмайна Володимира Будикіна. Він встановив додаткові умови на проведення конкурсу, якими фактично відмовив усім покупцям.

Валентина Семенюк, нинішній голова Фонду держмайна, тоді очолювала парламентську комісію з питань приватизації і особисто приїжджала в Дніпропетровськ розібратися з ситуацією.

Валентина СЕМЕНЮК, голова ФДМУ
Додаткові умови на ринки не пишуться. В результаті додаткових умов держава втратила 79 млн. грн. Ті, хто прийшов купити на відкритих торгах, не були допущені до конкурсу...


Додаткові умови вимагали від покупця досвіду керування подібними об'єктами, хоча ринок не є високотехнологічним підприємством, до якого потрібен спеціальний підхід. Оскільки "Озерка" ринок в Україні унікальний, то під ці умови жодна з конкуруючих фірм не підійшла. Очевидно, що умови виписувалися спеціально, під конкретного покупця. І цей покупець навряд чи був з України.

Очевидно, за мільйон доларів щомісяця варто поборотися. За одним із конкурентів, як кажуть у Дніпропетровську, стояла фінансово-олігархічна група ПРИВАТ. Доволі впливова сила. За іншою – кримінально-політичне угрупування, про яке йтиметься далі.

Коли продаж ринку новим власникам стає очевидним, у справу втручаються народні депутати. Під їхнім тиском тодішній голова Фонду держмайна Михайло Чечетов забороняє приватизацію "Озерки".

Проведення конкурсу з дискримінаційними умовами забороняється і рішеннями одразу кількох судів. Проте тодішній губернатор Дніпропетровщини Яцуба і керівник регіонального відділення фонду Будикін уже не звертають увагу на законність продажу ринку. Як свідчать подальші події, справа вже стосується життя і смерті.

Попри всі рішення, увечері 12 жовтня 2004-ого в приміщенні Дніпропетровського фонду державного майна починається засідання приватизаційної комісії. Особливість його полягає в тому, що членів комісії утримують силою. Нам вдалося знайти одного із членів комісії, який був на засіданні. Ця людина досі побоюється за своє життя, тому попросила закрити їй лице.

Працівник фонду держмайна
Это происходило в конце рабочего дня. Нас попросили остаться, потому что в течении дня шли споры - проводить конкурс или нет…

Где-то часов в 9 началась работа. Ну как работа. Люди отказывались подписывать документы. На этаже выключили свет. Этаж был закрыт на ключ и выйти было невозможно. С внутренней стороны милиция стояла, а в коридорах стояли люди, которые оказывали воздействие… физически удерживали на месте… В туалет пробивались с боем…


Люди, які утримували працівників фонду, мали кримінальну зовнішність і були озброєні. Керівники правоохоронних органів, зі слів прибулих на місце події народних депутатів, знали, що відбувається і радили не втручатися. Голова регіонального фонду держмайна Будикін цілу ніч курсував від приймальні губернатора Володимира Яцуби до місця проведення конкурсу.

Працівник фонду держмайна
Люди отказывались до часа ночи. Кто-то плакал, кто-то переживал, кто-то звонил, требовал, чтобы его выпустили. Но потом пришел руководитель и сказал, что мы должны принять решение. Потому что если мы не примем решение, в живых никто не выйдет до утра из фонда.


Під загрозою фізичного знищення рішення таки було прийняте. "Озерку" за 50 мільйонів віддали фірмі "РегіонОптСервіс", створеній напередодні конкурсу, і яка, зрозуміло, не могла мати досвіду керування великими ринками. Хоча інші покупці пропонували 127 мільйонів гривень.

Генадій Москаль, заступник міністра внутрішніх справ
Явно тут була створена фірма, йому підконтрольна, яка цим займається...


Чиї інтереси так активно відстоювала влада, нариваючись на кримінальну відповідальність? Кому підпорядковувалися бандити, які фактично захопили Дніпропетровське відділення фонду держмайна, що з ними була безсила впоратися міліція?

Це стає зрозуміло дещо згодом, коли відкриває своє лице новий власник "Озерки".

Його ім'я – Максим Курочкін. Громадянин Росії. Московський "бізнесмен". Починав із московських ринків ЦСКА та Лужники. Належить до так званої "лужниківської" групи. Окрім прізвища, його, як заведено у певних колах, ще називають Макс Бєшенний. Персона, наближена до колишнього вищого українського керівництва.


 
На фото Максим Курочкин, Степан Гавриш, Володимир Медведчук и Глеб Павловский
 
В Україні Макс Курочкін з'являється орієнтовно у 2000 році, якраз у розпал касетного скандалу, коли українська влада почала потрапляти у залежність від російської, і коли в Росії до влади прийшов Володимир Путін.

Протягом 2000-го – 2004-го років у власність Курочкіна у спосіб, подібний до приватизації "Озерки", відійшли кілька цікавих об'єктів. Зокрема Курочкіна пов'язують із Харківським ринком "Барабашово", у Києві йому вдалося прихопити приватний готель "Прем'єр-палас" і державний "Дніпро".

За даними правоохоронних органів, Курочкіну також передано заповідні землі і готель у Криму, поблизу Ялти. Як вдавалося москвичу за безцінь отримувати всі ці об'єкти, стане відомо після помаранчевої революції. Новий заступник міністра внутрішніх справ Генадій Москаль заявив, що Максим Курочкін злочинець і оголосив його у міжнародний розшук.

Генадій Москаль
Дах був в АП. І в мене як у заступника міністра, як у простої людини, одне питання – за які заслуги людині віддавали все... з землею в Криму, і з готелем Дніпро, і з ринком дніпропетровським... це обикновенний кримінальний авторитет. Який нажив майно кримінальною діяльністю, відомий ГУ в Москві і МВС РФ.


Заслуги Курочкіна перед Україною зрозуміти важко. Але він товаришував з керівником Державного управління справами Ігорем Бакаєм, був вхожий до адміністрації президента. Міністерство внутрішніх справ за часів керівництва Білоконя, надавало Курочкіну охорону – з ним ходили працівники "Титану".

Генадій Москаль
Він у нас тут, по Богомольця 10 в шортах ходив, полуголий, всі йому честь давали. Це якась загадка, феномен український. Я не думаю, щоб якийсь босяк український по АП і по міністерству ВС РФ так ходив і йому керівництво роздавало санаторії в Сочі чи готелі в Москві, чи землі в Краснодарському краї...

Якщо у нього були зв'язки у нас в АП, якщо його приймав президент, Медведчук, я бачив фото в Інтернеті, російський клуб, якщо він до цих пір є почесним президентом, якщо один із – Шубаєв, здається, - до мене приходили кілька оперативників, казали, що на мене вже збирає компромат...


Російський клуб. Організований в Україні незадовго до президентських виборів нібито для об'єднання вихідців з Росії в Україні та налагодження дружніх взаємовідносин між країнами.

Насправді ця організація служила ширмою для російських політтехнологів, які підтримували одного з кандидатів у президенти України – Віктора Януковича. Також для діяльності Максима Курочкіна, який фінансував діяльність клубу. Таким чином, його заслуги перед української владою стають зрозумілими.

Ми спробували зв'язатися з Максимом Курочкіним. Він від інтерв'ю відмовився. Але два місяці тому він дав ексклюзивне інтерв'ю телеканалу "Інтер".

Максим КУРОЧКІН
Меня раздражает, когда меня называют криминальным авторитетом… На каком основании?


Володимир Євдокимов, начальник УМВС в Дніпропетровській області
Если посмотреть, кто такой Курочкин, кто стоит над ним, в каком преступном международном сообществе он состоит, это на нашем языке, то те, кто с кем он, если в Москву поехать, там такие люди, такие связи коррумпированные, что они уже как бы и не бандиты. С миллионами, миллиардами. но прихватывать такие вещи надо было уже имея подкормленные связи с руководством страны. Можно посмотреть те ж съемки по открытию российского дома…


Утім, з Дніпропетровським ринком у Курочкіна виходить осічка. Виявляється, за 50 мільйонів гривень Курочкіну продали не "Озерку", а "повітря". Бо за 12 днів до конкурсу, 1 жовтня 2004 року, державна комісія з цінних паперів анулювала акції ВАТ "Дніпропетровський центральний ринок". Очевидно, добре підготувалися противники перепродажу "Озерки".

ЦИТАТА

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку
Розпорядження №207с

На підставі рішення Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області
ПОСТАНОВЛЯЄ

1 Визнати недійсним свідоцтво про реєстрацію випуску акцій від 21.08.2004, що було видане ВАТ "Дніпропетровський центральний ринок".
Уповноважена особа Андрій Борисенко

1 жовтня 2004 року


Щоправда інша сторона здаватися теж не хоче. Згодом з'являється документ Міністерства юстиції, відділу примусового виконання рішень, яким нібито згідно з рішенням суду вимагає поновити реєстрацію акцій. Але, судячи з усього, цей документ, підроблений. Відрізняються навіть бланки Міністерства юстиції – справжній – і той, на якому міститься документ.

Генадій Москаль
Явно, що Курочкін не хоче втрачати, бо він за то заплатив гроші... я не знаю, не доказано, але називаються суми хабаря мільйони доларів...


Григорій Єфименко
Я думаю, саме зло було від Яцуби, губернатора. Він це організував, рішив. Його доля була в акціях. І акції допоміг і викупити. Під його наглядом це було, опікою... мене він посадив. Десь п'яний у сворі бесідував, каже, з Гришою я розправлюсь тільки так – або вбить його, або посадить.


Користуючись плутаниною, яка виникла під час помаранчевої революції і зміни влади, за надприбутковий базарний бізнес розгорілася війна, яка подекуди переростала у збройний конфлікт. Колективне підприємство, апелюючи до судових рішень, заявляє, що ринок – його власність. Акціонерне товариство, яке належить Курочкіну, і заплатило гроші – теж.

У грудні минулого року на Григорія Єфименка вчиняють замах.

Григорій Єфименко
Відслідили, біля двору двома машинами, чоловік 9, в руках палки, ножі, побили, порізали охрану. Охрана 2 місяці в лікарні була...


Автомобілі з людьми, кримінальної зовнішності, перепинили шлях авто Єфименка і кинулися на нього з ножами. Після того, як охорона відкрила вогонь з травматичної зброї, нападники зникли. Міліція порушила кримінальну справу за статтею... хуліганство.

Після цього родини Григорія Єфименко і Вікторії Перебийнос жодного кроку не роблять без охорони. Вікторія навіть під час операції на апендицит перебувала під наглядом автоматника. Діти ходять у школу з охоронцями.

Замах вчиняють і на Максима Курочкіна. Восени, у районі метро площа Льва Толстого вибухнув автомобіль Фольксваген. Також постраждали лише охоронці.

Максим КУРОЧКІН
Есть заявления правоохранительных органов, что я плохой, не подкрепленные фактами. А есть факты – что я чудом выжил в Украине.


Далі події розгортаються з карколомною швидкістю, вже після зміни влади в Україні. Спочатку виконавча служба поновлює на посаді директора ринку Григорія Єфименка і з боєм повертає у приміщення колективне підприємство.

А у травні ринок захоплюють люди, які представляються його новими власниками. Володимир Воробйов заявляє, що йому належать 80% акцій ВАТ "Дніпропетровський ринок".

Воробйов Володимир – претендент на власника ринку "Озерка"
Никаких московских бандитов, как утверждают некоторые, никакого отношения они не имеют… а то что произошло утром, все было в рамках закона…


За даними правоохоронців, Володимир Воробйов добре знайомий з Курочкіним. Є свідчення, що він його близький бізнес-партнер. Йому Курочкін продав ринок.

Максим КУРОЧКІН
Мне пришлось все это продать. На даний момент в Украине я не владею ничем.


Люди, які всередині травня захопили "Озерку", посилаються на рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області.

Генадій Москаль
Тут є проблема судової системи. Суди сьогодні стали виконувати політичні, економічні замовлення. Якийсь галицький суд Івано-Франківської області буде розбиратися, що відбувається в Дніпропетровську. Це не абсурд? Повний абсурд.


Охоронці колективного підприємства і нових претендентів на господарів "Озерки" стояли один навпроти одного. Коли прибули судові виконавці, щоб зачитати рішення на користь колективного підприємства, охорона представників Воробйова не зреагувала на це.

Судячи із операції, яку провели претенденти на "Озерку", і поведінки їхньої охорони, ці маловідомі люди достатньо впливові і відчувають підтримку. Нова влада Дніпропетровщини дивним чином усунулася від протистояння, хоча воно погрожувало вилитися у кровопролиття. Більше того, приватна охоронна структура ігнорувала команди міліції.

При цьому і міліція діяла доволі пасивно. Команди виконати судове рішення бійці так і не отримали.

Голова фонду державного майна Валентина Семенюк має намір заспокоїти ситуацію - через судові позови взагалі повернути "Озерку" до державної власності.

Валентина СЕМЕНЮК
Як тільки починається судовий процес, зі сторони тих, хто придбав цей об'єкт, починаються подібні дії... я думаю, що всі ці напади від безсилля в правовому полі. Треба використовувати силові методи, бо може вдасться ще щось вирвати. Я думаю буде не просто повернення, а швидке повернення, бо там все шито білими нитками... тут не треба стояти ні на сторону Курочкіна, ні на сторону "Привата"...


Поки триває конфлікт, люди, які торгують на "Озерці" перестраховуються. Через роботу в екстремальних умовах і невпевненості у завтрашньому дні піднімають ціни на продукти. М'ясо там коштує 40 гривень за кілограм.

Історія з "Озеркою" триває. Те, що у війні за ринок виник новий оберт, може свідчити про дві речі – або нова влада ще слабка, щоб захищати закон, або її представники вже домовилися з тими, хто протягом року знущався над законодавством України. Інакше загарбники "Озерки" тепер не вели б себе настільки впевнено.

Взагалі, корпоративні конфлікти – не є чимось дивним для цивілізованого світу. Інша справа, там держава якщо і втручається, то тільки на боці закону. Україна про такий підхід може тільки мріяти.

Щоб стати країною з ринковою, а не базарною економікою, новій українській владі потрібно навчитися не усуватися від таких конфліктів і не приймати одну зі сторін, тим більше, якщо там замішані інтереси груп з кримінальним відтінком. Бо інакше рецидиву явища, яке в народі називають "кучмізмом", уникнути буде неможливо.


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде