Володимир Бондаренко: Дехто з керівників Києва стільки вживає алкоголю, що уже кілька разів поміняв собі печінку

Среда, 16 ноября 2005, 08:50

Найближчим часом інтрига щодо балотування Віталія Кличка на мера Києва має завершитися. У середу чемпіон світу з боксу прилітає до столиці, де й оголосить про своє рішення. Найпевніше, він таки покличе на виборчий ринг Олександра Омельченка. Принаймні, такий висновок можна зробити з інтерв’ю "Українській правді" нардепа Володимира Бондаренка, якого називають одним із ідеологів висунення Кличка на мера столиці.

– Скажіть, все ж таки, за вашою інформацією, чи буде Віталій Кличко балотуватися в мери Києва?

– Я регулярно спілкувався з Віталієм Кличком і мав летіти на цей бокс з Рахманом. У мене навіть були квитки до Лос–Анджелеса, але, на жаль, їх довелося здати...

Я думаю, що Віталій готовий до такого кроку, щоб балотуватися на мера Києва. Більш того, сьогодні це виглядатиме логічно, адже закінчивши одну велику роботу, він може приступити до іншої.

Тому мені здається, що він збирається іти на вибори. Я з ним мав досить серйозні бесіди. І я йому одразу відверто сказав, що не абсолютизую свою особисту роль у займанні якоїсь посади у місті. Мене цікавить зміна ситуації у Києві, керівництва міста. Корумпованість, яка сьогодні у місті існує, уже просто зашкалює!

– Наскільки висока вірогідність того, що він піде на мера?

– Думаю, 90%, що він буде балотуватися. Але це буде залежати не тільки від його особистого рішення, а також від підтримки певних політичних сил.

– Президент Ющенко "за" висунення Кличка на столичних виборах?

– Президент, мені здається, підтримує усіх.

– А Тимошенко?

– Юлія Володимирівна діє більш вибірково. Там є певні складнощі, оскільки дехто штучно підтримує рейтинг деяких інших людей...

– Кого, Томенка?

– Можливо, й Томенка. Але в такому розпорошенні, появі багатьох рівних учасників на виборах є зацікавленість тільки в однієї людини – у пана Омельченка.

– Наскільки серйозною піар-допомогою може бути ця підтримка з боку Литвина, Тимошенко чи Ющенка?

– На мій погляд, це несуттєво відіб'ється на фактичному голосуванні. Київська соціологія, яка проводилась не один раз, говорить, що будь–які умовляння зі сторони того чи іншого політичного лідера не мають ніякого значення для киян.

– Ну, в Тимошенко перше місце за підтримкою у Києві...

– Я згоден, що Тимошенко має велику підтримку в Києві. І політичні сили, які будуть гуртуватися навколо неї, матимуть у столиці перше місце на виборах до Верховної Ради. Але подивіться, як обирали кияни минулої осені! Омельченко, який хотів погратись у велику політику, пішов не на свій поверх, не в свою вагову категорію – він вирішив позмагатися за посаду президента. І за нього проголосувало менше людей, ніж були членами його партії "Єдність"!

– А Литвин, на вашу думку, буде підтримувати Омельченка?

– Сьогодні важко сказати, чи буде Литвин взагалі когось підтримувати. Бо це буде означати накликати на себе й негатив кандидата в мери.

Наскільки я знаю Олександра Олександровича (Омельченка), з ним не можна ні про що домовлятись, він буде все ламати. Але він поставив собі на меті знайти контакт з усіма політичними силами і бути чимось середнім між ними, щоб влаштувати кожного.

В Олександра Олександровича непроста ситуація, він чомусь думає, що від слова президента чи Юлії Володимирівни залежить його майбутнє. Але я думаю, що Омельченко повинен був змінити формат своїх стосунків з киянами. Він для мене сьогодні як колобок, що прокотився навіть повз рудого лиса.

Тому, як на мене, Омельченко піде на вибори за будь–яких обставин. Система, у якій сьогодні керує Омельченко, не передбачає прижиттєву зміну мера. Бо інакше залишок життя доведеться проводити в інших місцях.

"ПОДЄЛЬНІК" ВАСІ ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ПЕРЕХВАЧУЄ ВЕСЬ КИЇВ У ДВА ХОДИ

– Уявімо, що одночасно у виборах братимуть участь Омельченко і Кличко. Наскільки високі шанси у Віталія?

– Ця столична влада вже себе зжила. Як і ця візантійська схема, яку сьогодні втілює Омельченко, розкладаючи свої яйця у різні корзини. Усі заступники Омельченка розписані по різних партіях: Борисов – це "Народний Союз Наша Україна", Лисов хоче потрапити до Зінченка, Пилипишин – в Народній партії, Георгієвський – у Кінаха.

Таким чином, розписавши усіх своїх заступників по різним партіям, Омельченко хоче потім зібрати в складі Київради той самий склад. І ще чотири роки робити те, що робиться зараз.

Сьогодні кожен із заступників Омельченка веде шматок корупційної схеми у місті Києві. Наприклад, Лисов – це фірма "Ліка Холдинг", яка забудовує депо. У місті познімали трамваї нібито для того, щоб на вулицях було тихіше. Хоча насправді система знищення трамваїв пов'язана з системою корупційної забудови територій депо в центрі міста: на вулиці Горького, на вулиці Красіна, на Лук'янівці...

На Лісова порушено чотири чи п'ять кримінальних справ. Сьогодні ми отримали деяку інформацію з цього приводу, будемо розбиратися.

...Інші бюджет "дерибанять", треті – майно, Присяжнюк хоче забрати іподром – це 110 гектарів! Борисов – це "Підземшляхбуд". Минулого року через цю фірму було перекручено 70 мільйонів з міського бюджету – він же сам підряди розподіляє! А цього року понад 100 мільйонів!

Є проект рішення Київради, який сьогодні крутиться на погодженні, щоб на зливову каналізацію використати 350 мільйонів гривень із запозичених за кордоном коштів. А, розумієте, зливова каналізація спеціалізовано виконується тільки структурами "Підземшляхбуд".

Медициною відає інший заступник Омельченка – Бідний. Нещодавно прозвучало повідомлення про перенесення "Охматдит" на Троєщину. Ви думаєте, просто хтось хоче зробити кращі умови для киян? Ні! І взагалі мені відома схема, в яку входять 18 клінік в центрі міста, які мають потрапити під таке переселення з однією метою – забудувати їхні місця житлом. Подивіться, як сьогодні, як шагренева шкіра, зменшується територія "Жовтневої лікарні"!

Надійшла вказівка будувати два Центри серця для Бідного. А їх уже п'ять у Києві! Оснащення у всіх них нікудишнє! То давайте ще два побудуємо, бо є хтось, хто розуміється на будівництві.

І так по кожному. Заступник Омельченка Іван Андрійович Фоменко одночасно є головою наглядової ради "Київенерго", "Київводоканалу"...

– Зараз цими структурами займається співвласник "Запоріжсталі" Андрій Іванов...

– Так, "подєльник" Васі Хмельницького (іншого співвласника "Запоріжсталі")...

– Ви не боїтеся, що він подасть на вас до суду за слова "подєльник"?

– Ні, ну "дєло" ж у них спільне! Це правда!

Андрій Іванов грає у Києві по–крупному. Він уже борошномельну промисловість перекачав на свою користь: 42 структурні одиниці. Зараз він намітив енергетичне господарство, водоканал.

Робиться це шляхом подвійного кроку. На першому етапі водоканал повинен упасти збанкрутілим – сьогодні його борги складають понад 200 мільйонів. Це через те, що "Київенерго" не платить йому за воду, яку використовують для підігріву. Просто узяли 200 з лишнім бойлерів і не платять!

Водоканал упаде, його підніме той же Іванов або ще хто–небудь, обтрусить і скаже: "Я беру цю нікому непотрібну річ". Візьме, потім перекриє його борги, а потім в регресному порядку відсудить у "Київенерго" те, що той не доплатив, і забере об'єктами "Київенерго", тобто забере ТЕЦи і все інше.

Таким чином, у два ходи усе місто буде перехвачено цими хлопцями.

– До речі, ще одне питання про гроші. Яких розмірів може сягнути бюджет для виборів мера Києва?

– На попередні змагання з Омельченком в 1999 році Григорій Михайлович Суркіс витратився дуже багато. Думаю, це було більше десяти мільйонів доларів.

Я був керівником виборчого штабу Віктора Ющенка в Києві в 2004 році та приблизно знаю, які потрібні витрати.

Давайте виходити з того, що повинно бути 10 районних штабів. У місті Києві вибори забезпечують 958 комісій, туди треба направити по декілька людей. Слід забезпечити пресу, розклейку...

Але якщо на виборах буде серйозна боротьба, це піднімає планку витрат. У середньому, на мій погляд, для реалізації цієї ідеї треба не менше 5 мільйонів доларів. І далі до безкінечності.

...Але, до речі, я підготував законопроект, який зараз підпишуть ще багато фракцій, щоб вибори мерів в Україні проходили у два тури. Інакше ми будемо мати дуже складну ситуацію у стосунках між позапартійними мерами і депутатами місцевих рад, які відтепер обиратимуться по новій, вже пропорційній схемі.

Бо виникає конфлікт: партійні депутати всередині місцевої ради можуть одразу не сприйняти позапартійного мера. Адже і президента України обирають у два тури, для підвищення рівня легітимності – бо перед другим голосуванням об'єднуються кілька політичних сил, створюється коаліція.

Так і тут ми повинні підняти рівень легітимності мера. Бо зараз в мери можна навіть проскочити з результатом у 10% при тому, що дев'ять інших кандидатів наберуть по 9%. Ви уявляєте, що в Україні багато мерів обрані на рівні підтримки на виборах нижче 30%!

Мій законопроект може бути вигідний всім партійним групам у Верховній Раді, всім! Шановні, перший тур виборів мера пройшов, і починається з'ясовування стосунків, хто кого підтримав. На цьому етапі партіям дуже зручно вийти на домовленості по розподілу кадрів. А то сьогодні населення міст обирає "царьків", які стають абсолютно недоступними, недоторканними, самодержавними управлінцями.

ІГОР ГРИНІВ МОЖЕ ВІДІГРАТИ ВИДАТНУ РОЛЬ

– Якою ви бачите свою роль у разі, якщо Віталій вирішить балотуватися?

Я вважаю, що сьогодні повинен іти не просто Віталій, а команда людей, яка буде відповідати за кожну ділянку міського господарства. І ця команда має бути оголошена ще до виборів, не повинно бути кота у мішку.

– Хто, крім вас, може увійти у цю команду?

– Це було б не правильно, якби я вам назвав усі задумки. Це буде цікава кампанія, в ній будуть брати участь багато людей.

– Як ви загалом зійшлися з Віталієм Кличком, який, вважалося, був у дружніх стосунках з Омельченком?

– Ми з Кличком у Києві розпочали здійснення кількох програм. Одна з них стосується діяльності такої жахливої онкологічної установи як "хоспис". Ми ще в минулому році були в "хосписі" з частиною людей, які близькі до Віталія. Приїздила тоді й Ірина Хакамада, був і Віктор Андрійович Ющенко. Ми про вибори як про доконаний факт тоді взагалі не говорили.

Ми приїхали у "хоспис", були в дитячому відділенні, там зробили деякі подарунки: кондиціонери, холодильники... І на цьому хотіли закінчити візит, але потім поїхали ще в декілька установ: у Центр збереження сім'ї, у дитячий садок для діток, хворих на целебральний параліч...

– Яка роль Кличка у цьому всьому?

– Він бере участь у фінансуванні усіх цих програм. Це дорогі проекти...

– Він багато вкладає?

– Ну, ви даєте – таке питаєте! Це - комерційні проблеми, і вони не повинні висвітлюватись. Потрібно достатньо багато грошей для того, щоб організувати нормальну роботу, але разом з нами, бо це не посильно для однієї людини.

Треба сказати, що річна програма фінансування "хоспису", включаючи обладнання, сягає кількох мільйонів доларів. Активно працює Єлизавета Петрівна Глінка, громадянка СШ. "Хоспис" визнано кращим у світі уже два роки підряд.

...Після цього ми з Віталієм подивилися ще будинок–інтернат сімейного типу. І на цьому візит закінчили. Після чого була дуже різка, абсолютно неадекватна реакція Олександра Олександровича (Омельченка). Він дуже болісно реагував, були дзвінки місцевим керівникам: "Що ви таке дозволяєте, чому вони їздять?".

А потім другий раз ми з'явились з Кличком на відкритті після реконструкції колишнього стадіону авіаційного заводу в Святошині. Прекрасний стадіон з прекрасним полем!

Просто у нас трошки інші погляди на проблеми молоді, ніж у Омельченка – який споює пивом і давить цигарками на Хрещатику цих молодих людей. І потім там залишається величезний шар недопалків і пляшок.

Такі наші робочі контакти вивели на усвідомлення, що у Києві треба щось міняти. Я впевнений, що у Віталія достатньо інтелекту і можливостей, щоб отримати підтримку киян.

– Його опоненти кажуть, що бокс просто так для здоров'я не проходить. І кожен бій – це струс мозку...

– Розумієте, кожна випита пляшка алкоголю також відбирає шматок печінки. Дехто, хто керує нами у Києві, мені здається, давно уже поміняв кілька раз цей орган!

– Чи правда, що Ігор Гринів активно розробляє піар–кампанію Віталія Кличка на виборах мера?

– Ігор Гринів – народний депутат України, наш друг і товариш. Ігор може відіграти видатну роль – він дуже розумна людина. Але ніхто ще нічим активно не займається.

Аби активно займались Кличком, то це б давно усюди звучало. Активно собою займається "ГАК" – "Громадський актив Києва", списаний з Санкт–Петербургу. Активно займається собою Сан Санич, розкладаючи яйця у всі корзини. Активно займається собою Льоня Черновецький, це помітно – газета приходить у кожний ящик. Віталій нічого активно не робив.

– А яка можлива роль у виборах Кличка Ігоря Діденка?

– Діденка? Можливо, він братиме участь у цих виборах у якості модератора якогось сектора. Я не можу сказати. Я з Діденком мало знайомий.

– Те, що його судили в Німеччині в справі "Градобанку", може відіграти негативну роль для Кличка?

– Я не знаю про роль Діденка. Я сказав вам про Ігоря Гриніва.

– І останнє запитання. Минулого тижня у нас в "Українській правді" було інтерв’ю з Омельченком, де він закликав вас пройти разом з ним медкомісію. Бо ви йому закидали поганий стан здоров'я…

– Та ну ви що?! У нього прекрасне, просто воляче здоров'я: стільки років пити і залишатися при владі!

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде