Череп проти партії регіонів, або таємниця 25 кадру

Среда, 22 марта 2006, 11:41
П'ятниця, ... 10

Вечір п'ятниці. Хоча і не 13, а всього-на-всього 10 березня. Саме в цей день на екрани вийшов "трилер" виробництва "Нашої України" про "страшну правду" Партії регіонів.

Відведені їй законом півгодини на політичну агітацію пропрезидентська партія пустила на викриття "темного" минулого окремих "регіоналів".

А в цей час у 25 областях представники Партії регіонів всілися перед своїми телевізорами із заздалегідь підготовленою технікою відеозапису. Зі слів Тараса Чорновола, фільм записували для подальшого аналізу на наявність у ньому "неправдивих і недостовірних даних у відношенні кандидатів у депутати від Партії регіонів".

Саме Чорновіл першим з Партії регіонів після ефіру заявив про використання "Нашою Україною" так званого 25 кадру із зображенням черепа. "Заборонений українським законодавством" прийом знайшли випадково. Як стверджує Чорновіл, на нього "наткнулися, коли зупинялися на розкадруванні".

Що таке "25 кадр"

Встановити, що ж таке "25 кадр", сьогодні досить важко. Довкола цього поняття існує більше міфів, ніж вичерпної інформації. Більш коректно було б говорити про "ефект 25 кадру". Під цим розуміють інформацію, яка "вшивається" в основний звуковідеоряд і є нижче за критичний поріг свідомого сприйняття даних.

Відомо, що частота кіноплівки становить 24 кадри на секунду. Це оптимальна кількість зміни "картинок" для людського сприйняття. Якби їх було менше, то глядач встигав би помічати зміну кадриків, якби ж їх було більше, то 25-ий і більше кадрів "свідомо" вже не зчитувалися б.

Тепер повернемося до телебачення і розкриємо "страшну" таємницю: частота кадрозміни на телебаченні - 25 кадрів на секунду! Причому в інших форматах, наприклад, NTSC вона становить навіть 30 кадрів на секунду.

Тобто, формально, "вшити" 25 кадр на ТБ елементарно. Питання тільки в тому, як часто треба це робити для отримання очікуваного ефекту.

До того ж стверджують, що "25 кадр" у відеоплощині є не настільки ефективним, як в аудіо, де його майже неможливо розпізнати...

Вихід Партії регіонів

Вже у вівторок зі звинуваченнями проти використання "Нашою Україною" "маніпулятивних технологій" виступив керівник передвиборчої кампанії Партії регіонів Євген Кушнарьов.

В інтерв'ю "Українській правді" пан Кушнарьов зізнався, що "й досі не розуміє, що таке "25 кадр", але, як йому пояснили, це те, що навіть при розкадровці побачити практично неможливо".

Тому Кушнарьов, на відміну від Чорновола, незрозумілими словами не розкидався, а звинуватив "Нашу Україну" у використанні "маніпулятивної технології", під якою штаб Партії регіонів розуміє "технологію використання без відома споживача скритої інформації".

"Якщо символ використовується для підсилення впливу на свідомість людини таємно, то це, на наш погляд, маніпулятивна технологія, це аморально", - пояснив Кушнарьов.

Про нюх та інтуїцію "регіоналів"

Вечір п'ятниці за технікою відеозапису зібрав не просто "регіоналів", а "штатних спеціалістів із департаменту комунікацій", прізвищ яких Кушнарьов не знає, бо "ніколи не цікавився".

"Нам інтуїція підказала, що, можливо, нам доведеться подивитися цей фільм уважніше... Знайти передбачали, Бог його знає, роги, копита, підкову перевернуту, чорта, диявола... Знайшли череп", - заявив Кушнарьов.

"Коли наші спеціалісти побачили ці спалахи, то вони, як спеціалісти, одразу зрозуміли, що за ними може щось ховатися", - додав представник Партії регіонів.

Сам же ж він, за його словами, зображення черепа у спалахах навіть не помічав, допоки їх не показали на стоп-кадрах. При вповільненому перегляді Кушнарьов вловлював лише контури черепа.

Експертиза "черепа"

Після перегляду "черепо-спалахів" на прес-конференції деякі журналісти-телевізійники зауважили, що "страшні" зображення могли вмонтувати самі "регіонали" вже після виходу фільму в ефір.

Але Кушнарьов був уже підкований проти таких зауважень: саме тому він вийшов на люди не в понеділок, а у вівторок. Як підкреслив сам представник "регіонів", він чекав документального підтвердження, що запис з ефіру, який Партія регіонів віддала на експертизу, є автентичним.

Таку довідку про те, що записи Партії регіонів "відповідають дійсності і зроблені при прямій трансляції телеефіру" дала організація "Моніторинг телебачення України".

Експертну оцінку щодо флеш-технології дала "Інформаційно-рекламна агенція "Стиль-С", заснована свого часу власниками каналу "Інтер".

Експертизою було встановлено, що у фільмі дійсно використовується "специфічний прийом відеомонтажу FLASH та звуковий сигнал клацання". Також в експертному висновку чітко зазначається, що зображення черепа з'являється разом зі спалахом тривалістю у три кадри...

Свідчення "Нашої України"

В "Нашій Україні" заперечувати факт флеш-технології не стали. Більше того, керівник інформаційного департаменту виборчого штабу "нашоукраїнців" Тетяна Мокріді підтвердила, що "у фільмі є флеш-кадр, в якому дійсно є череп". Проте, за її словами, це просто монтаж, "хід режисера".

"Двічі у фільмі, на "вихід в біле" накладається зображення черепа, довжиною у 2,5 кадри", розповіла представниця "Нашої України". Принаймні, Мокріді категорично заявила, що зображення самого черепа є не меншим за цю кількість кадрів.

У достовірності цієї заяви можна пересвідчитися безпосередньо на фото, яке зроблено з "монтажного столу" програми відеомонтажу Adobe Premier. А стосовно помітності чи непомітності зображення черепа під час спалахів усі охочі могли і можуть звернутися до офіційного сайту "Нашої України", де останні оприлюднили свій фільм.

Про суд та речдоки

На питання, де знаходиться "мастер" ("оригінал") фільму, Тетяна Мокріді заявила, що одна копія (яка йшла в ефір) лишилася на Першому Національному, а другу, згідно закону, передали до ЦВК.

"Першоджерело" має фігурувати в суді, якщо він буде. Проте спочатку Партія регіонів вирішила дочекатися висновку Генпрокуратури щодо порушення закону. Як заявляють "Регіони", всі матеріали вже передано не тільки в ГПУ, але і в ЦВК, і в Нацраду з телебачення та радіомовлення, в ПАРЄ, в ОБСЄ та інші міжнародні організації.

Однак майже через тиждень представник "Нашої України" Роман Зварич заявив, що, "за інформацією штабу НУ, ані до Центрвиборчкому, ані до Генпрокуратури не надійшло жодної скарги чи заяви від Партії регіонів з приводу незаконних методів агітації у фільмі "Загроза. Страшна правда".

Що ж було насправді?

Отже, встановлено - у фільмі "Загроза. Страшна правда" дійсно використовується зображення черепа тривалістю три кадри. Вони монтуються "встик" до символіки Партії регіонів за допомогою такого спецефекту, як спалах.

Звернемось до елементарної математики: враховуючи, що на телебаченні частота кадрозміни становить 25 кадрів на секунду, то 1 кадр на ТБ = 1/25 секунди. У той же час встановлено, що людина здатна свідомо сприймати зображення з частотою 1/24 секунди.

Тривалість черепа у фільмі становить 3/25 секунди, що очевидно більше за 1/24. А отже стає зрозумілим, що зображення черепа не є інформацією, що "зчитується" підсвідомо.

Хоча воно знаходиться на надзвичайно критичній межі. Згадаємо, сам Кушнарьов стверджує, що черепа при перегляді фільму не помічав.

Передвиборчий подарунок Партії регіонів "Нашій Україні"

Зрозуміло, що задачею режисера було створення певного образу Партії регіонів, зокрема такого, що викликав би страх, відразу чи хоча б протест. Проте для цього необов'язково вдаватися до заборонених законом технологій.

Тут дійсно достатньо самого монтажу, про велику роль якого ще років сімдесят назад писав російський всесвітньовідомий кінорежисер Сергій Ейзенштейн. За його словами, образ народжується не в самій картинці, а на стику двох кадрів. Що свідомо і ефективно зробили автори "страшної правди".

Чи впливав на когось череп підсвідомо, чи не впливав, але завдяки "піару" Партії регіонів цей фільм лише за одну добу із сайту "Нашої України" викачали понад тисячу осіб.

До того ж у багатьох із тих, хто навіть і не бачив фільму, але чув, утворилася стала асоціативна зв'язка "череп-Партія регіонів-череп".

Також на тему "25 кадр", яку підняли саме "Регіони", у пам'яті спливають "відкриття" ще минулорічної давнини, де вочевидь фігурують опоненти тодішнього кандидата у президенти Віктора Ющенка.

Зокрема, у листопаді 2004 року на "5 каналі" з'явилася новина про те, що у "кліпі" на пісню Йосифа Кобзона "Если не будет гражданской войны", було "вшито" один кадр із зображенням боєголовок. Враховуючи технологію телебачення, можна припустити, що то дійсно був 25 кадр.

На питання про боєголовки у ролику проти Ющенка, Кушнарьов у розмові з "Українською правдою", заявив: "Цей кліп йшов як офіційна реклама Януковича? Ні? А це різні речі". І взагалі, до штабу "регіонів" він прийшов лише у листопаді 2005, тому нічого, що було до нього, не знає.

Наостанок

У морі суперечок, балачок про те, чи є череп 25 кадром, чи не є, які технології використовували, хто це зробив, і хто помітив... слід зупинитися і поставити одне головне запитання:

Чи всі методи припустимі у боротьбі за владу?

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде