Серіал "Династія" на виборах-2006

Пятница, 24 марта 2006, 20:37
Після цієї передвиборчої кампанії в Україні можуть з'явитися династії політиків. Оскільки свято демократії до рад усіх рівнів вперше відбувається за партійними списками, це і дозволило відомим діячам безбоязно вставити своїх родичів до рідних партій та блоків.

У деяких випадках немає нічого дивного – діти слідом за батьками справді займаються політикою. Але в деяких випадках можна говорити про непряме зловживання державною посадою – якщо би брат/сестра не обіймав високе крісло у органах влади, навряд би і його родич зміг потрапити в прохідну частину списку.

Нам не вдалося опрацювати всі списки з кандидатами хоча б тому, що більшість територіальних виборчих комісій не вивішують їх в інтернеті. Але те, що ми побачили, дозволяє упевнено говорити про тенденцію переходу в політику цілими родинами.

"Наша Україна"

До Харківської облради четвертим номером "Нашої України" балотується племінник президента, заступник губернатора Ярослав Ющенко. Він же під 99 номером в списку "Нашої України" іде до Верховної Ради.

До Львівської облради балотується брат Івана Васюника Ігор. Він має 39 місце в списку "Нашої України". Перший заступник глави секретаріату президента наприкінці минулого року влаштував свого родича на місце заступника керівника "Нафтогазу".

22 номер "Нашої України" до Закарпатської облради – Іван Балога, голова правління ТОВ "Барва". При цьому очолює цей список Віктор Балога, засновник "Барв" і міністр надзвичайних ситуацій.

Непоодинокі випадки, коли родичі обирають конкуруючі політичні сили. Наприклад, син Володимира Яворівського Святослав на 46 місці в списку "Нашої України" до Львівської облради. При тому, що його батько балотується до парламенту за рядах БЮТ.

В Київраду за списками нашої України ідуть:

Леонід Ємець (22 місце) – син загиблого депутата Олександра Ємця,

Ярослав Биструшкін (30 місце) – син начальника головного управління культури Київської міської держадміністрації,

Філя Жебровська (34 місце) – сестра Павла Жебрівського, екс–губернатора Житомирщини,

Анатолій Коваленко (41 місце) – син глави Печерської районної адміністрації, який, між іншим, на виборах до Київради очолив список блоку Литвина.

70 місце в списку "Нашої України" до Київради посів Володимир Король. З огляду на однакове "по–батькові" Миколайович, він може бути братом депутата Віктора Короля.

Ну і, звичайно, за списками "Нашої України" до парламенту знову іде син мера Олександра Омельченка (61 місце).

Партія "Реформи і порядок"

До Закарпатської обласної ради першим номером списку ПРП висунуто губернатора області Олега Гаваші, а його син Дмитро іде до Мукачівської міської ради як п’ятий номер списку цієї ж партії.

Також за списком "Реформ і порядок" до Львівської обласної ради іде Юрій Гринів – брат Ігоря Гриніва, дев'ятого номеру списку Пора–ПРП на виборах в парламент.

Партія регіонів

На цих виборах діти донецьких лідерів вирішили закріпитися у столиці, ставши депутатами міської представницького органу влади. Отже, за списками Партії регіонів до Київради ідуть:

Олександр Богатирьов (9 місце) – син Раїси Богатирьової, лідера фракції "Регіони України",

Олександр Рибак (10 місце) – син Володимира Рибака, керівника виконкому Партії регіонів,

Михайло Табачник (15 місце) – брат Дмитра Табачника, віце–прем'єра в уряді Януковича, який на цих виборах балотується до Верховної Ради Криму,

Віктор Бондік (35 місце) – брат екс–члена Центрвиборчкому Валерія Бондіка, який балотується до парламенту в складі партії Януковича.

Брат і донька Євгена Кушнарьова і ідуть до Харківської міської ради за списком Партії регіонів.

До Одеської міськради за списком Партії регіонів іде дочка Сергія Ківалова (15 місце). Сам він, як відомо, балотується до парламенту в рядах цієї ж структури.

Депутатом Днiпропетровської мiської ради від Партії регіонів намагається стати Іван Анатолійович Царьов (14 номер списку). До парламенту ж за списками Януковича 35 номером списку іде Олег Анатолійович Царьов.

Крім того, до парламенту в списку Партії регіонів – брати Клюєви (Андрій – 14 місце, Сергій – 62 місце), Януковичи батько і син (1 і 90 місця списку), син екс–заступника генпрокурора Артем Пшонка (128 місце) та син екс–губернатора Сумщини Артем Шербань (140 місце).

Але найбільш цинічно виглядає, як розмістив кадри Василь Горбаль, керівник столичного осередку Партії регіонів. Він очолив список до Київради, а свою дружину Галину зробив другим номером на виборах до Київської обласної ради.

Яка до того ж значиться не більше не менше як "зірка української естради" у партійному виданні януковичів "Київщина регіональна".

БЮТ

Ще одним прикладом неперебірливості є історія доньки Степана Гавриша. Тетяна іде до Харківської міськради за списком БЮТ (4 номер), тоді як батько входить до проклятого Тимошенко блоку "Не так" (7 номер списку)

Крім того, за списками блоку Юлії Тимошенко до Київської міськради ідуть:

– Андрій Павловський (5 номер) – син померлого депутата Михайла Павловського, перший заступник керівника київського осередку "Батьківщини"

– Євген Корнійчук (8 номер) – зять Василя Онопенка, який є одним із засновників Блоку Юлії Тимошенко

– Володимир Семинога (16 номер) – брат депутата Анатолія Семиноги, керівника київського осередку "Батьківщини"

– Петро Онопенко (34 номер) – брат Василя Онопенка

Крім того, є підозри, що до Днiпропетровської мiської ради за списком БЮТ іде син соратниці Тимошенко по ЄЕСУ та в’язницям Ігор Сокольченко (16 місце), але з огляду на непублічність цієї особи підтвердження цього знайти складно.

І всім відомо, що журналіст Андрій Шевченко має 5 місце в списку БЮТ, тоді як його батько, голова Нацради з телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко є 28 в списку блоку Костенка–Плюща.

Соцпартія

До Київської міської ради як 7 номер списку СПУ балотується Костянтин Симоненко – син голови Рахункової палати Валентина Симоненка, з яким у соціалістів непогані відносини.

"Не так!"

Як учасник блоку "Не так!" намагається отримати мандат депутата Київради Сергій Медведчук (6 місце).

Крім того, до Одеської міськради в блоці "Не так!" балотується Максим Кауфман (7 номер). Його брат, крупний одеський підприємець, власник концерну "Оверлайн" Борис Кауфман іде до парламенту в списку Блоку Литвина (29 місце).

Блок Литвина

Тим часом сват спікера Олександр Крейнін як 10 номер списку Литвина балотується до Днiпропетровської мiської ради.

Крім того, Блок Литвина до Київради веде

– Ігоря Богатирьова (11 номер) – ще одного сина Раїси Богатирьової. 27 місце в списку у Миколи.

– Микола Вощевський (27 номер) – брат Валерія Вощевського, який є лідером Української селянсько–демократичної партії, співзасновниці Блоку Литвина на виборах до Верховної Ради. Щоправда, там він посідає непрохідне 70 місце.

Блок Лазаренка

Брат Павла Лазаренка Іван балотується за списками Блоку Лазаренка до парламенту (2 місце) та Дніпропетровської облради (4 місце).

Блок Київ–Європейська столиця

Стати депутатом Київради намагається зять Анатолія Кінаха Олександр Ковалко, який став 5 номером списку "Європейської столиці".

Блок Черновецького

До Київради цей блок веде сина Леоніда Чернівецького Степана (8 місце). Але, крім того, 3 номером списку є Олесь Довгий – син депутата Станіслава Довгого, який зараз є членом списку Нашої України на виборах до парламенту.

Олесь Довгий є тим самим другом Андрія Ющенка, який подарував йому легендарний телефон "Vertu".

Блок НДП

Ця структура веде на парламентські вибори екс–прем'єра Валерія Пустовойтенка (2 номер до Верховної Ради та 1 до Київради), а також його син В’ячеслав – 15 номер парламентського списку.

Вірус засовування родичів у місцеві списки торкнувся і маргінальних партій. Так, у блоці "Патріоти України" на київських виборах донька їх лідера Олега Соскіна, у блоці "Сонце" – син Олександра Ржавського, а в списку Партії соціального захисту Світлана Толстоухова – дружина екс–міністра Кабінету міністрів Анатолій Толстоухова. Сам він іде до парламенту як 11 номер партії "Еко + 25%".

Крім родичів, вирішили перестрахуватися і деякі провідні політики, вирушивши на вибори до місцевих рад. Найбільш відомі випадки паралельного балотування:

– Анатолій Кінах балотується за списком "Нашої України" до Верховної Ради, а за списком своєї Партії промисловців і підприємців – до Луганської обласної ради.

– Нестор Шуфрич з блоку "Не так!" крім парламенту балотується в депутати Донецької облради та Одеської міськради.

– Юрій Луценко балотується до Рівненської облради та Київської міськради.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде