Помаранчева коаліція – спроба номер 3

Пятница, 16 июня 2006, 13:54

16 червня після тижневої сварки помаранчеві сили здійснили третю спробу домовитися про коаліцію.

О 9.30 у Верховній Раді відбувся черговий раунд переговорів у рамках трійки "Наша Україна", БЮТ та СПУ.

Зустріч почалася о 9:30 і тривала майже 2 години.

Формат зустрічі був традиційним - від "Нашої України" Роман Безсмертний і Юрій Єхануров, від СПУ – Олександр Мороз, Йосип Вінський та Василь Цушко, від БЮТ - Юлія Тимошенко та Олександр Турчинов.

Під час наради Мороз вийшов з кімнати для нарад на кілька хвилин.

На питання журналістів, яка атмосфера панує на зустрічі, він відповів коротко: "Хороша".

Ще один учасник переговорів соціаліст Василь Цушко запевнив, що "є великі шанси" для створення помаранчевої коаліції.

Водночас об 11:15 Безсмертний і Єхануров залишили переговори. Безсмертний відмовився коментувати, а Єхануров сказав, що за коментарями краще звертатися до інших перемовників.

"Вони – політики, Юлія Володимирівна вам все розкаже, ми домовилися домовлятися", - зазначив прем’єр.

Лідер СПУ Олександр Мороз вважає, що у помаранчевих сил є шанс домовитися про формування коаліції.

"Ми просунулися частково, але сказати, що все вирішено, не можна. І чи вирішено взагалі, в принципі, - теж не можна", - зазначив він.

За словами Мороза, переговори продовжаться в суботу.

Він також сказав, що його пропозиція, висловлена на сесії, залишається в силі – "або, як пропонує президент, розподіл посад іде за підсумками виборів, або ми користуємося політичними домовленостями".

Мороз також сказав, що "Наша Україна" повідомила їм про ведення консультацій "з іншими силами".

"Може, вони найдуть там більш компромісний для них варіант", - зазначив лідер Соцпартії.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що вони отримали пропозицію від "Нашої України" створити коаліцію між трьома помаранчевими силами та Партією Регіонів.

"Єхануров і Безсмертний запропонували увійти в широку коаліцію з Партією регоінів. За їх словами, між нашими чотирма силами немає ніяких концептуальних розбіжностей", - розповіла Тимошенко в п’ятницю журналістам після переговорів у форматі трійки.

"Ми категорично не згодні, ми вважаємо Партію Регіонів кланом, який Кучма залишив в спадок Україні", - наголосила Тимошенко.

"Саме тому ми офіційно заявили Єханурову і Безсмертному, що ні за яких умов не будемо брати участь в такій коаліції", - сказала вона.

Натомість керівник інформдепартаменту "Нашої України" Тетяна Мокріді зазначила, що Тимошенко, "як завжди, у гарячності перекрутила суть слів Романа Безсмертного".

Вона підкреслила, що Роман Безсмертний у ході сьогоднішньої зустрічі "Нашої України", БЮТ і СПУ поінформував про консультації з "Регіонами".

"Роман Безсмертний сказав про те, що сьогодні переговори в рамках "трійки" і консультації в рамках "двійки" свідчать про те, що програми всіх чотирьох політичних сил збігаються", - сказала вона.



За її словами, розбіжності знайдені тільки в трьох пунктах, зокрема, в тих, в яких йдеться про надання російській мови статусу другої державної, вступ України до НАТО і ЄЕП.

"Такі збіги наводять на думку про теоретичну можливість широкої коаліції, як у Німеччині", - сказала Мокріді.

Правда, слід сказати, що "Наша Україна" і Партія регіонів – теж свого роду "німецька коаліція". Особливо, якщо згадати сказане ними ще два роки тому на адресу один одного.

P.S. По обіді представники "Нашої України" Петро Прошенко та Роман Зварич вже приїхали до Партії Регіонів для проведення консультацій.

Всі фото сайту razom.org.ua

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде