Хто і як володіє "1+1"

Пятница, 16 июня 2006, 18:56

Олександр Роднянський
Вже більше року один з провідних українських каналів "1+1" перебуває в епіцентрі скандалу через бажання придбати його Ігорем Коломойським. Битва йде в суді.

А між тим, як виявив Інститут Медіа Права, Коломойський замість провідного каналу може відбити лише парчу від коробки з дорогоцінностями.

Більш того, заплутаною виявилась участь у власності каналу Рональда Лаудера, чия структура минулого року і заборонила його українським власникам продаж каналу.

Але перед тим невеличка передісторія.

Канал "1+1" засновано у серпні 1995 року. Через місяць він вийшов в ефір. З 1997 року "1+1" здійснює мовлення на Другому загальнонаціональному каналі українського телебачення згідно з ліцензією Нацради України з питань телебачення та радіомовлення.

Технічне покриття території України - 95%.

За інформацією ЗМІ, на сьогоднішній день "плюсами" володіють на 60% – фірма Central Media Enterprises Рональда Лаудера і на 40% - Борис Фуксман і Олександр Роднянський.

Слід зауважити, що за українським законодавством іноземний інвестор може володіти лише 30% медіа.

Втім стаття 117 Господарського кодексу України дозволяє іноземній компанії стати резидентом, якщо в статуті зареєстрованого в Україні підприємства є хоча б один відсоток акцій української юридичної чи фізичної особи.

В березні минулого року Олександр Роднянський та Борис Фуксман вели переговори про продаж своєї 40%-ої частки каналу співвласнику групи "Приват" Ігорю Коломойському за $100 млн.

Закриття угоди мало відбутися у вересні 2005 року.

Однак уже наприкінці серпня корпорація Media Enterprises Ltd. (CME), що контролює канал, заборонила співвласникам продавати свої частки "Привату".

Коломойський подав до суду позов з вимогою визнати його право власності на 70%-у частку в статутному фонді "Студії "1+1", яку нібито встиг продати йому Роднянський.

Виникає питання, чому власники, які володіють лише 40% акцій, продали аж 70%, і чому Коломойський не пішов купувати акції до головного акціонера каналу?

Відповідь на це можна знайти в дослідженні Інституту Медіа Права, який вирішив дослідити структуру власності українських засобів масової інформації.

Як з'ясував Інститут, ліцензією на телевізійне мовлення під логотипом "1+1" володіє Телерадіокомпанія у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Студія "1+1".

Інститут Медіа Права має офіційні дані Державного комітету статистики України, відповідно до яких, засновниками Телерадіокомпанії у формі ТОВ "Студія "1+1" є дві особи: Роднянський Олександр Юхимович, який володіє часткою у 70 % та Іноземне підприємство "ІНТЕР-МЕДІА", яке має частку 30 %.

Таким чином виявляється, що повідомлення багатьох засобів масової інформації про факт володіння Роднянським незначною часткою телеканалу не відповідають дійсності.

Роднянський одноосібно здійснює контроль за "Студією 1+1", оскільки його пакет у 70 % є контрольним.

Про другого учасника "Студії 1+1" відома така офіційна інформація: "Іноземне підприємство "ІНТЕР-МЕДІА" зареєстроване у Шевченківському районі міста Києва по вулиці Мельникова, 42.

Згідно з даними Державного комітету статистики України, отриманими інститутом, єдиним засновником "ІНТЕР-МЕДІА" є компанія "ІННОВА ФІЛЬМ ГМБХ", зареєстрована у Дюссельдорфі (Німеччина), за адресою Сан-Ремо Штрассе 15 40545 (дані станом на 1 грудня 2005 року).

Детальніша інформація про засновників компанії "ІННОВА ФІЛЬМ ГМБХ" в українських органах влади відсутня.

Тому можна лише припустити, що цю німецьку фірму контролює Борис Фуксман (Фуксмана у засобах масової інформації називають родичем Роднянського).

Цей факт підтверджує сам Фуксман: у своєму інтерв’ю для газети "Дзеркало Тижня" він говорить про те, що контролює 30 % каналу "1+1" та згадує при цьому "ІННОВА ФІЛЬМ".

А ось офіційних слідів американського мільярдера Рональда Лаудера та його медіа-корпорації Central Media Enterprises Ltd (CME) у структурі власності телеканалу "1+1" не виявлено взагалі.

Роналд Лаудер

І це при тому, що і "Телекритика", і "Дзеркало Тижня" та інші видання, наприклад "Контракти", регулярно пишуть, що саме Лаудеру належить контрольний пакет "плюсів".

Найчастіше чомусь звучить цифра у 60 %, але це не відповідає офіційним документам.

Участь Лаудера у плюсах теоретично можлива у двох формах. По-перше, він може мати частку разом із Фуксманом у компанії "ІННОВА ФІЛЬМ ГМБХ".

По-друге, що більш імовірно, він може контролювати інші компанії, які тісно пов’язані з компанією "1+1" і без яких телеканал не зможе функціонувати.

Це фірми, через які здійснюється більшість фінансових операцій: наприклад, продаж реклами, виробництво програм, придбання обладнання, оплата праці тощо.

За інформацією Інституту Медіа Права, особливість структури власності телеканалу "1+1" якраз і полягає у тому, що офіційна структура власності дуже прозора і чітка, однак насправді навколо "1+1" існує від декількох до кількох десятків інших фірм, без контролю за якими не можливо ефективно розпоряджатися телеканалом.

Саме з цих міркувань конфлікт між Коломойським і Роднянським щодо 70 % Студії "1+1" має вирішитися виключно мировою угодою, оскільки, навіть якщо Коломойський виграє позов і отримає частку Роднянського в "1+1", контролювати повністю телеканал він не зможе.

Є ще одна схема, за якою раніше приховували значну присутність закордонних інвестицій в умовах їх обмеження. В цьому випадку цілком можливо, що Роднянський насправді володіє незначною часткою. І просто є підставною особою, на яку записані акції закордонного інвестора.

Інститут Медіа Права вважає, що за простою на перший погляд офіційною схемою власності криється інша, прихована схема, в якій задіяна ціла низка юридичних осіб, що мають вплив на телеканал "1+1".

Зробити висновки щодо розподілу сил в межах всіх компаній неможливо, однак інститут вважає, що лідируючі позиції у будь-якому разі все ще має пан Роднянський.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде