Кримський електричний скат

Вторник, 12 сентября 2006, 15:11

Крим все частіше стає джерелом "гарячих точок" на українській політичній мапі.

Крім традиційних для інших українських регіонів проблем, Криму притаманна ще одна – проблема інтеграції кримських татар в українське суспільство.

До слова, українського в суспільстві АРК досі залишається доволі мало. Яскраво виражена діяльність проросійських політичних сил та своєрідна стабільна кримська нестабільність перетворюють цей регіон у полігон сприятливий для реалізації вибухонебезпечних сценаріїв.

Регіональні події загальноукраїнського значення

Протягом 2005 року центральна влада приділяла політичним процесам в автономії не надто багато уваги, але ситуація змінилася в період виборчої кампанії, коли почалася активна передвиборна діяльність тоді ще опозиційних сил, які сьогодні представляють кримську партію влади – Партію регіонів.

Про АРК в центрі артикульовано пригадали тоді, коли Кримський виборчий блок "За Януковича", до складу якого входять ПРУ, Руський блок і Російська громада Криму, ініціював проведення загальнокримського консультативного референдуму про статус російської мови в АРК (жовтень 2005). Референдум не відбувся, натомість президент видав ряд указів з кримського питання.

Зокрема, указ президента про рішення Ради національної безпеки і оборони від 8 лютого 2006 року "Про суспільну ситуацію в Автономній Республіці Крим" містив низку положень, які б теоретично змогли налагодити взаємодію місцевої та центральної влади у міжнаціональних взаєминах, в земельному питанні, тощо.

Утім, ні попередній, ні нинішній уряд так і не спромоглися створити механізм взаємодії с кримською владою. Крім мовно-референдумних проблем, антинатовських істерій, в Криму жорстко загострилося земельне питання. Про його відгук – події у Бахчисараї – повідомляли чи не всі українські ЗМІ.

"Незважаючи на прагнення окремих політиків і політичних сил загострити кримські проблеми у власних цілях, керівництво Криму контролює суспільно-політичну і соціально-економічну ситуацію в автономії і не допустить її використання як фактора загрози інтересам національної безпеки України, серед яких – конфлікт навколо Бахчисарайського ринку ", – обіцяв голова кримського парламенту Гриценко.

Натомість представник президента в АРК Москаль відзначав, що кримська влада – і місцевий парламент, і Рада міністрів Криму і Бахчисарайська міськрада самоусунулася від урегулювання конфлікту, який виник навколо "ринкового протистояння". Москаль припустив, що власті Бахчисараю "мають теплі відносини" з дирекцією ринку, тому ринок продовжує працювати.

12 серпня, під час виїзного засідання Меджлісу в Бахчисараї сталася бійка між торговцями і кримськими татарами.

Татари вважають, що зіткнення ініціювали торговці, керовані представниками Руської громади Бахчисарая і депутатом ВР АРК від блоку "За Януковича!", лідером Кримської організації партії "Руський блок" Олегом Радивиловим. Під час зворушень в Бахчисараї розповсюджувалися листівки з антикримськотатарськими салоганами.

Симптоматично, що напередодні цих подій відбулася зустріч голови Меджлісу Джемілєва з головою українського уряду Януковичем. За результатами зустрічі було підписано протокол, в якому містився пункт про закриття ринку.

Нагадаємо, що керівництво кримського уряду є фактично однопартійним з нинішнім урядовим керівництвом. Тож кримські регіонали мали б бути зацікавленими в проводженні своєрідної "процентральної політики в регіоні", а приводів "філіалу" конфліктувати з центром начебто не мало б бути.

Утім політичні керівники АРК відмовилися приєднатися до підписантів. Анатолій Гриценко заявив, що не підписуватиме протокол, адже той не передбачає будівництва нового ринку.

Його приклад надихнув і силовиків – головного кримського міліціонера Хоменка, начальника кримського управління СБУ Кожелянка. Голова Радміну Плакіда теж утримався від підписання протоколу.

"Кримські власті підставили Януковича так, як не підставили б його ніякі опозиціонери і політичні недруги", – прокоментував їхню відмову нардеп Чубаров.

Під час свого серпневого візиту в АРК, Янукович обіцяв встановити систему жорсткого контролю за роботою органів місцевої влади стосовно землі. "Я поставив це завдання. Ми готові взяти активну участь, стати партнерами кримської влади в цьому питанні, але ми хочемо, щоб і влада належним чином підійшла до цього питання".

Та чи поспішає місцева влада виконувати завдання свого високоповажного однопартійця?

Сьогодні земельне питання в автономії досягло критичної точки і може привести до громадського протистояння і дестабілізації на півострові, вважає представник президента Москаль.

В 2006 році відбуло зафіксовано майже 8,2 тисяч протестних акцій, пов'язаних із земельними питаннями. Це в кілька разів більше ніж, наприклад, у 2005 році. Тоді їх нарахували близько двох з половиною тисяч.

За інформацією ЗМІ, лише в Сімферополі зареєстровано 6 тисяч 536 заяв кримських татар, які хочуть одержати землю під будівництво індивідуального житла. За даними представництва президента в АРК, в автономії налічується 78 земельних пікетів, так званих "полян протесту". Причому виділити землю вимагають і кримські татари, і слов'янське населення Криму.

На думку експертів, до постійних зловживань і спекуляцій навколо земельного питання приводить відсутність перевіреної інформації про забезпечення землею кримчан і списків тих, хто справді має право на безплатне отримання землі.

Дійсно, ситуація складається, як мінімум, дивна, адже сьогодні кримська влада, керівництво якої фактично представлено ПРУ, теоретично мала б взаємодіяти з центром. Утім "взаємодія" поки що концентрується в царині приватизаційних процесів.

"Не пройшло й місяця з дня призначення Януковича, а донецький бізнес вже примножив власність в Криму, купуючи долі в статутному фонді Керченського стрілочного заводу та відтепер контролює керівний орган підприємства...", – відмічає кримська ділова преса.

Сьогодні немає жодної гарантії, що ситуація подібна до бахчисарайської, не виникне в іншому районі АРК.

Якою є кількість подібних можливих конфліктних точок сьогодні не береться прогнозувати ніхто. А приводи та виклики можуть бути різними, розпочинаючи від земельних питань, завершуючи питаннями міжнаціональних відносин.

До речі, один з лідерів партії "Руський блок", що входив до виборчого блоку "За Януковича!" Свистунов заявив, що представники цієї політичної сили вийдуть з блоку з ПРУ, якщо хтось з кримських татар стане радником Януковича.

Анастасія Смагіна, аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, для УП

Скорочена версія. Повну версію статті читайте тут

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде