Футбольная тайна Януковича на 100 тысяч

Пятница, 27 октября 2006, 19:11

Здається, давня мрія Януковича стати президентом таки здійснилася. І сталося це майже рік тому, коли Віктор Федорович бачив у снах вже зовсім інше – прем’єрське – крісло.

Ще в січні 2006 року лідер Партії регіонів якось тихо й непомітно отримав атрибут, який швидше пасує до джентльменського набору олігарха – Янукович став почесним президентом маловідомого досі футбольного клубу "Севастополь", який грає у другій лізі Чемпіонату України.

Більше того, Янукович, який, судячи з декларації, мав би отримувати субсидію на комунальні послуги, не шкодує фінансів на розвиток цілої футбольної команди.

Хоча підпільним фанатом ФК "Севастополь" Янукович став уже давно, проте сенсаційна новина з’явилася на шпальтах газет лише цієї п’ятниці.

"Українська правда" вирішила перевірити цю інформацію. Виявилося, що її джерелом є офіційний сайт клубу, де в рубриці "Візитівка", навпроти назви посади "почесний президент" скромно значилося ім’я "Віктор Янукович".

Не повіривши своїм очам, ми вирішили з’ясувати, хто автор такого жарту. Проте, перші ж результати пошуків відкинули будь-які сумніви.

У відділі в справах молоді та спорту Севастопольської міськадміністрації нам підтвердили: "Почесним президентом ФК "Севастополь" є Віктор Федорович Янукович". І коли на стадіоні оголошують склади команд під час футбольного матчу, диктор не забуває повідомити козирне прізвище свого патрона.

Останні сумніви, що Януковича нагородили почесним званням без його відома, розвіялися в результаті розмови з президентом самого клубу Олександром Красильниковим.

Янукович тепер матиме власну форму
Янукович тепер матиме власну форму

Він розповів, що хоча на матчах своїх підопічних Янукович не буває, але "цікавиться, відправляє вітальні телеграми".

Більш того, Віктор Федорович особисто прибув на церемонію "посвячення" у почесні президенти. Тоді йому вручили посвідчення і форму клубу.

Красильников каже, що Янукович давно цікавився футболом. А з його слів випливає, що Віктор Федорович вирішив подарувати свою опіку клубу і в якості подяки: "Януковичу подобається Севастополь. Ви ж знаєте, що місто підтримало його на президентських виборах. Йому запропонували, і він прийняв таку пропозицію".

Роль зв’язківця між командою і Януковичем виконував депутат-"регіонал", заступник голови Севастопольського осередку Партії регіонів Вадим Колесниченко.

Як розповів він сам, футбольна історія розпочалася ще під час першого прем’єрства Януковича.

"Коли Віктор Федорович був перший раз прем'єр-міністром і балотувався на посаду президента, він допомагав нам у Севастополі з розв’язанням проблем наших стадіонів", – сказав він.

'Януковичу
Януковича "посвячують" у почесні президенти клубу. І вручають посвідчення

З усіма спортивними питаннями Колесниченко звертався безпосередньо до Януковича, який був тоді частим гостем приморського міста.

Але головними ініціаторами почесного президентства Януковича, за словами Колесниченка, були самі футболісти.

"Члени команди мені сказали: "Це шанована людина, багато нам допомагала, і хоча Янукович із Донецька, інтереси Севастополя він підтримав. Ми були б раді і щасливі, якби він погодився стати нашим почесним президентом. Можеш з цим звернутися?".

Я кажу: "Ви вирішіть, а я з Віктором Федоровичем зустрінуся. Якщо він дасть згоду, тоді ми до нього звернемося і на Федерації футболу його оберемо почесним президентом", – розповів він.

Так усе й сталося. На початку січня 2006 року у місцевому театрі імені Луначарського Віктору Федоровичу видали офіційне посвідчення.

Наступного разу, згадує Колесниченко, почесний президент ФК "Севастополь" у місті з’явився напередодні нових виборів, у березні 2006, "і жваво цікавився проблемами команди".

'Януковичу
Януковичу і Ахметов на футболі вболівають за "Шахтар"

"Коли команда виступає, Віктор Федорович запитує й передає їм привітання. Коли ми вийшли у 1/4 кубку України, йому відразу це стало відомо. У той же день він доручив мені передати найкращі привітання команді", – розповів соратник Януковича.

Але на вітальних телеграмах, як виявилося, підтримка почесного президента не закінчилася. Разом з відомим ім’ям футболістам пощастило отримати ще й фінанси.

Колесниченко зізнався, що тоді ж, у березні 2006, Янукович зробив широкий жест – надав матеріальну допомогу футбольному клубу у розмірі близько ста тисяч гривень.

Така новина не могла не зацікавити. Адже, згідно з офіційною декларацією Януковича, у 2005 році він був буквально голий і босий!

Тоді ще лідер Партії регіонів заробляв трохи більше трьох тисяч гривень на місяць. Його річний прибуток склав у 2,5 рази менше суми, яку він пожертвував футболістам – усього 38 тисяч.

У декларації також було вказано, що Янукович не має ні цінних паперів, ані внесків до статутних фондів підприємств, ні навіть рахунків у банках.

Прес-секретар прем’єра Денис Іванеско підтвердив "Українській правді" те, що Віктор Федорович є почесним президентом ФК "Севастополь". Проте він не зміг відповісти на питання, звідки в прем’єра з’явилася кругленька сума для підтримки клубу, і як це впливає на його політичну незалежність. Речник Януковича пообіцяв з’ясувати це питання у прем’єра.

А між тим із приходом Януковича футбольному клубу різко почало щастити.

Можна припустити, що якщо така фінансова підтримка з боку прем’єра продовжуватиметься й надалі, футболісти "Севастополя" робитимуть ще більші успіхи. Днями цей клуб другої ліги переміг донецький "Металург" і вийшов до чвертьфіналу кубку України.

Цікаво, що власником "Металургу" є акціонери "Індустріального союзу Донбасу", представники якого перейшли на службу до Ющенка. Таким чином, цей матч мав і політичне підґрунтя, а переміг в ньому клуб Януковича.

Отже, севастопольським футболістам пощастило з патроном. "Тоді, коли він став президентом клубу, слабко вірилося, що Янукович стане прем'єром, ця тема навіть не обговорювалася! Але тут так склалося... Напевно, свого часу ми зробили правильний вчинок", - пожартував Колесниченко.

Поталанило і самому Януковичу. Нарешті його можна поставити в один ряд із Рінатом Ахметовим, Ігорем Коломойським, братами Суркісами, Сергієм Тарутою та іншими олігархами, які за сумісництвом є власниками футбольних клубів.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде