Почему академик Юхновский против князя Владимира?

Вторник, 22 июля 2008, 13:56

Важко повірити, але в Українському інституті національної пам’яті, який очолює академік Ігор Юхновський, вважають святого князя Володимира Великого постаттю конфліктною та такою, що ображає релігійні почуття віруючих.

Фахівці цього інституту чомусь вирішили, що за жодних умов в Україні не можна встановлювати офіційним святом День святого князя Володимира – Хрещенням Київської Руси. І це вердикт структури, яка претендує на монопольне право говорити від пам’яті цілої української нації!

Байдуже, що з відповідним клопотанням про запровадження нового державного свята звертаються до держави майже всі традиційні українські християнські конфесії.

Представники Інституту пам’яті навіть оформили свої міркування в окремому листі, який без сумніву заслуговує на громадську увагу, адже він претендує на те, що б на його основі приймалися державні рішення.

У документі, відправленому на адресу Кабінету Міністрів сказано: "Надання Дню пам’яті Святого рівноапостольного великого Київського князя Володимира статусу державного національного свята України ображатиме релігійні почуття представників інших конфесій".

Це без жартів. Тепер уже багатьом співгромадянам стало цікаво, кого це може ображати вшанування засновника української державності, просвітителя та першого євроінтегратора?

Узагалі документ підписаний академіком Юхновським надзвичайно цікавий, приміром, в ньому сказано: "… Перетворення церковного свята на державне, на наш погляд, є лише ознакою політизації релігійного життя, продовженням традиції одержавлення церкви, притаманної московському православ’ю, починаючи з кінця XVII століття".

Як у приказці: у городі бузина, а в Києві дядько. Невже, у Грузії, Греції, Польщі й інших європейських країнах, де держава уклала з Церквою конкордат і активно співпрацює, продовжують московську традицію?

Далі науковці посилаються на конституційне відокремлення церкви від держави та називають звернення окремих конфесій до державної влади такими, що суперечать Основному Закону країни.

"Крім того, вважаємо, що пропозиція Української православної церкви (московського патріархату) будується лише на прагненні мати нове спільне українсько-російське свято, яке не стане символом національного примирення і може внести розбрат у суспільство" – виносять остаточний вердикт святу на честь великого київського князя Володимира представники Інституту національної пам’яті.

За такою логікою, Інститут пам’яті скоро запропонує українцям відмінити Новий рік, бо у Москві його також кожного року відзначають 31 грудня! Така логіка може ґрунтуватися лише на величезному комплексі меншовартості.

До речі, Українська православна церква Київського патріархату на своєму помісному соборі ухвалила спеціальне звернення до керівництва держави, де також просить встановити День святого князя Володимира – День Хрещення Київської Руси, державним святом.

"Помісний собор підтримує висловлену раніше церковну і громадську ініціативу і просить Вас і уряд сприяти встановленню в день пам’яті рівноапостольного великого князя київського Володимира (28 липня) державного свята – День Хрещення Київської Руси, – йдеться у зверненні на ім’я прем’єр-міністра.

За таких умов логічним видається нещодавнє звернення до керівництва країни священного синоду Української православної церкви Московського патріархату з приводу висновку Інституту національної пам’яті.

"Зауважимо, що подібна аргументація є штучною та безпідставною, оскільки жодна з релігійних громад України не виступила з критикою ідеї святкування на державному рівні дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Більше того, ця пропозиція нашої Церкви була підтримана найбільшими християнськими конфесіями України та суспільно-політичними лідерами".

Варто нагадати слова Михайла Грушевського, який свого часу писав: "Часи Володимира Святого, або Великого були кульмінаційною точкою процесу будівництва, завершення, так би мовити, механічної еволюції процесу створення стародавньої Руської, Київської держави".

А сучасна Україна вважає себе спадкоємицею державницьких традицій Київської Руси. Принаймні всі три всенародно обрані президенти України про це одноголосно заявляли.

Бо за логікою фахівців із інституту пам’яті, з метою консолідації української нації, необхідно терміново зняти образ великого київського князя з українських грошей. Байдуже, що саме цей князь почав вперше карбувати монети...

Крім цього, необхідно зрівняти Володимирську гірку, перейменувати Володимирську вулицю та знести пам’ятник Хрестителю у Києві. Що б це нікого не ображало.

Юрій Дорошенко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде