Тимошенко пішла на Ющенка анекдотами

Четверг, 18 сентября 2008, 09:21

Якщо у вівторок Арсеній Яценюк просто оголосив про розпад коаліції, то у середу він перейшов від слів до справи. Спікер заявив про бажання залишити своє плюшеве крісло між Олександром Лавриновичем і Миколою Томенком.

– Сьогодні у нас день народження в депутата Володимира Сівковича. Для нього і для інших товаришів я приготував подарунок, – заінтригував похмурий Яценюк, відкриваючи засідання парламенту у вівторок.

Його пас у бік Сівковича мав просте пояснення – цей депутат входить до крила Андрія Клюєва в команді регіоналів, яке активно займається проектом створення коаліції з Тимошенко.

До теми "подарунку" Яценюк повернувся лише через 30 хвилин.

– Я хотів би декілька слів сказати про себе, – звернувся він до присутніх. – У владу треба заходити і виходити з неї гідно. Саме тому я оголошую про відставку як голова Верховної Ради.

Яценюк підняв перед очима депутатів свою заяву – він повідомив, що керуватиме на сесії рівно стільки, поки його звільнення не погодить регламентний комітет і депутати в залі.

– Так що давайте будемо чесні і перед собою, і перед людьми, які нас вибирали, – сказав він, не вдаючись у пояснення.

Насправді крок Яценюка був публічним викликом Тимошенко, яка відмовилася виконувати пункт 13.2 регламенту коаліції, де наслідком припинення її діяльності є "подання прем'єр–міністром та головою Верховної Ради заяв про відставку".

Для тих, хто вважає нинішню Верховну Раду приреченою на розпуск, цей вчинок Яценюка був красномовним підтвердженням їх очікувань.

Крім того, відставка Яценюка має багато інших причин.

По–перше, він зберігає обличчя принципового політика на старті свого окремого проекту. Без сумніву, в разі дострокових виборів вишукується черга з бажаючих інвестувати в 34–річного дебютанта великої гри, а в перших її рядах стоятимуть Ахметов, Пінчук і Гайдук.

По–друге, цей жест Яценюка з добровільною відставкою оцінить Віктор Ющенко, який рано чи пізно задумається про спадкоємця.

По–третє, вакансія спікера покликана пересварити претендентів на посаду. Або, навпаки, консолідувати навколо кандидатури Віктора Януковича, якому обіцяно це крісло в коаліції з Юлією Тимошенко.

Яценюк по–суті пропонує узаконити даний шлюб, в чому зацікавлені багато помаранчевих, які не приховують, що готові збирати уламки електорату, який відвалюватиметься від БЮТ.

І, по–четверте, якщо відставка Яценюка відбудеться, а на його місце не буде обраний хтось інший, це стане неприємним сюрпризом для ідеологів коаліції БЮТ і Партії регіонів, бо ламатиме плани з перерозподілу влади.

Пакет законів, ухвалених ними 2 вересня, чекає президентське вето, яке може бути накладене вже в цей четвер. БЮТ і регіони здатні його подолати – голосів вистачає.

У цьому разі, коли Ющенко повторно не підпише закони, вони набуватимуть сили з автографом спікера. Однак якщо ця вакансія не буде заповнена, то і ввести в дію політичні новації буде неможливо.

Крім цієї причини, існує безліч інших, які роблять проблемним створення коаліції БЮТ і регіонів.

Борис Колесніков, один з руйнівників гри БЮТ і оточення Януковича, озвучив такі умови, які роблять цей союз наперед провальним – призначення лідера Партії регіонів прем’єр-міністром замість Тимошенко.

– І ви знову запропонуєте Януковича? – нависли журналісти на Колеснікова.

– Скоріше за все, так, – не до кінця впевнено сказав він. – Ми – найбільша фракція, і відповідальність за рішення цієї гіпотетичної коаліції буде лягати на нас.

– Ви вже ведете переговори з блоком Тимошенко?

– Переговорів немає, є консультації. Але це нічого не означає, – попередив Колесніков і вдався до несподіваної аналогії. – Консультуватися можна навіть у аптеці хоч і щодня, якщо у когось є така потреба.

Чутки про наближення розпуску парламенту почали знаходити своє матеріальне втілення. За словами депутатів як від Блоку Тимошенко, так і Партії регіонів, їх штаби вирішили бронювати рекламні білл–борди на вулицях і проспектах столиці.

Союзники Ющенка натомість взялися осідлати тему коаліції БЮТ і Партії регіонів. Цей образ став частиною контр–агітації проти Тимошенко в рамках майбутніх виборів. На кінець тижня "Єдиний центр" запланував акцію "Ні – зраді" зі збором підписів та відсиланням телеграм у Кабінет міністрів.

Цій же меті присвячено й оприлюднення списку начебто майбутнього уряду Тимошенко–Януковича. У числі вірогідних міністрів перераховані всі одіозні діячі часів Майдану – і Ківалов, і брати Клюєви, і Чечетов, і Табачник. Офіційно перелік озвучив депутат від НУНС Андрій Парубій, який ще нещодавно значився заступником Олега Тягнибока в партії "Свобода", а під час помаранчевої революції був комендантом "Українського дому".

– Цей розподіл посад є попереднім документом. Але він свідчить, що в український уряд можуть потрапити україно–ненависники! Такі, як Дмитро Табачник, які не сприймають українських ідей, – заявив журналістам Парубій, якого спеціально підвели до мікрофону працівники секретаріату НУНС.

У блоці Тимошенко названий депутатом перелік назвали дурницею.

– Якщо у нас виникає новина в переговорах з Партією регіонів, то ми відразу біжимо до Парубія, – іронізував Андрій Портнов. – Адже він є дуже впливовим політиком, який може зв’язати дві найбільші політичні сили.

Сама Тимошенко на прес–конференції робила вигляд, що вперше чує про переговори стосовно нового уряду.

– Мене поінформували, що хтось з команди Балоги надрукував якісь потенційні склади уряду коаліції БЮТ з Партією регіонів. Це вони папери переплутали! Це вони зі столу Балоги взяли проекти урядів, коли він вів переговори з Партією регіонів про створення коаліції, – сказала Тимошенко.

Насправді заявлений Парубієм список може частково збігатися з претендентами на посади, але не може бути чистою правдою – адже серед кандидатів на посади немає жодної людини Ахметова, який контролює щонайменше третину фракції регіонів.

Обравши об’єктом критики БЮТ, сама "Наша Україна" опинилася в дивній ситуації. Вся логіка їх майбутньої виборчої кампанії буде побудована на засудженні дій Тимошенко, яка "зрадила" з Януковичем. Хоча почесний голова "Нашої України" Віктор Ющенко намагався зробити те ж саме.

Темі "зради" будуть присвячені усі виступи нашоукраїнців перед людьми. Відповідно, вони будуть змушені відкидати навіть теоретичну можливість коаліції з Януковичем у новому парламенті. Але тоді виникає питання – з ким буде блок Ющенка утворювати коаліцію після обрання?

Капкан, в який себе заганятимуть нашоукраїнці, стає очевидним.

– Слухай, а що ви будете казати людям під час виборів? – знущаючись, звернувся Нестор Шуфрич до Владислава Каськіва у кулуарах парламенту.

– Я взагалі не знаю, в якому списку піду на виборах, – знизав плечима Каськів.

– Я спеціально приїду, коли ти будеш в Ужгороді, – попередив його Шуфрич, – щоб запитати: "А в яку коаліцію ви підете?"

– Та в парламент балотуються не для того, щоб створювати коаліцію, а щоб відстоювати свою позицію, – спробував з'їхати з теми Каськів.

– Тоді скажи: чому, якщо Тимошенко з нами об’єднується – то це "зрада"? А якщо ви з Партією регіонів – то це "нормально"?

– Бо Тимошенко все по-барабану, для неї є тільки одна мета – бути прем’єром. Ну і ще прийняти нову Конституцію. А для нас важливі наші принципи.

– А ми що – лохи, по-твоєму? – спалахнув Шуфрич. – Але я тебе обрадую – ми з Тимошенко не об’єднуємося, а розгортаємо виборчі штаби.

Сама Тимошенко з'явилася на засіданні Кабміну вперше з моменту офіційного розпаду коаліції. Однак ні міністри від НУНС, ні прем'єр не подавали жодного виду, що тепер вони чужі один одному люди, а не союзники, об'єднані коаліційною угодою.

Після закінчення засідання уряду Тимошенко постала перед журналістами – пригнічене обличчя видавало її емоції.

Відповідаючи на питання, вона заявила, що відмовляється виконувати пункт коаліційної угоди, який передбачає подання нею заяви про відставку.

– Я хочу зазначити, що коаліція не розпалася, а з неї в односторонньому порядку вийшов президент з частиною команди, яка зрадила демократичну коаліцію, – заявила Тимошенко.

Проблема для прем’єра в тому, що тексті самої коаліційної угоди немає різниці між цими поняттями. Там сказано, що діяльність коаліції припиняється у разі входження до її складу менше 226 депутатів.

Що і сталося. Після того, як НУНС ухвалив рішення залишити це об'єднання, в складі коаліції залишилося 156 депутатів БЮТ.

Апеляції Тимошенко, що коаліцію залишила тільки "частина" фракції НУНС, напряму суперечать її власним заявам двомісячної давнини. Тоді прем’єр доводила, що з коаліції не можуть виходити окремі депутати, а лише вся фракція. Власне, це і було зроблено НУНС в ніч з 2 на 3 вересня.

Натомість Тимошенко повідомила, що шлюбний контракт БЮТ і НУНС більше нічого не вартий.

– Після виходу президента і його команди коаліційна угода перестала діяти, – заявила Тимошенко. – Уряд і я – ми не відносимося до стаї баранів, де, якщо один баран скакнув у прірву, то всі інші теж скачуть.

Ігнорування підписаних угод з боку Тимошенко надсилає не дуже обнадійливий сигнал переговірникам з Партії регіонів, які розписали вже сценарій свого спільного майбутнього. Виявилося, що в потрібний момент прем’єр уміє "забувати" не тільки про усні, а навіть про письмові свої зобов’язання.

Тим часом Тимошенко продовжувала наступ на Ющенка, що було зайвим свідченням розпочатої нею передвиборчої кампанії.

– На жаль, ця людина – президент – залишає від себе в історії тільки черепки – від помаранчевих обіцянок, демократичних коаліцій, своїх власних команд, своїх найближчих друзів та й свого рейтингу, – пустила в бій Тимошенко домашню заготовку. – Думаю, нащадкам буде що викопати – черепків він залишив достатньо.

Тимошенко також переклала відповідальність на Ющенка за підвищення цін на газ та запровадження санкцій для українських товарів.

– Якщо президент так багато говорить про руку Москви, то нехай спробує з цієї руки отримати газ за поміркованими цінами, – запропонувала прем’єр. – За все, що буде відбуватися поганого в стосунках між Україною та Росією, персональну відповідальність несе Віктор Ющенко.

На відміну від прес–конференції дев'ятиденної давності, коли дострокові вибори Тимошенко називала катастрофою, зараз вона була значно стриманішою в оцінках.

– Дострокові вибори – це для нашої команди один з найлегших виходів, – сказала Тимошенко, яка змінила думку під впливом позитивних результатів закритих соцопитувань, проведених БЮТ. – Наша команда не боїться дострокових виборів, у нас немає жодних застережень. Ми з великим задоволенням завжди ходили на вибори.

Другий варіант – коаліцію з Партією регіонів – вона навіть не озвучила вголос, щоб у разі розпуску парламенту не створювати зайвих приводів для звинувачень у зраді.

– Після шокового розвалу демократичної коаліції весь політикум перебуває в такому стані, що потрібно хоча б декілька днів, щоб оправитись від удару і зрозуміти, які консультації треба проводити, – поскаржилася Тимошенко на понесені душевні травми.

Крапкою мала стати гумореска, яку розповіла Тимошенко.

– ...Нещодавно я читала дуже цікавий жарт. Там була описана ситуація, коли Балога дає Ющенку інформацію: "Віктор Андрійович, сьогодні в світі починають випробування адронного коллайдера. І світ може зникнути". На що Ющенко запитує: "А Тимошенко теж зникне?". "Ну безумовно так", – відповів йому Балога. "Ну, тоді нехай випробовують", – сказав Ющенко.

У цей момент кореспондент "Української правди" звернув увагу на аркуш, який протягом прес–конференції лежав перед Тимошенко. На ньому були надруковані... анекдоти про Ющенка, відібрані для прем’єр–міністра.

Журналістам вона зачитала перший згори. Не найкращий вибір, бо більше відповідав би ситуації інший:

– Чули, Тимошенко викликали в прокуратуру по справі отруєння Ющенка.

– А я думав, її викликали по справі травлі Тимошенко.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде