Будущая власть окажется фантомом

Среда, 22 октября 2008, 16:03

Сьогодні стає очевидним, що Україна опинилася на краю політичної прірви. Якщо ми перейдемо межу, країну чекає суспільний хаос, а сама держава опиниться на грані дезінтеграції і розпаду.

Вже давно рейдерство, кримінальні розбори і вбивство, відсутність елементарної захищеності життя і майна людини стали нормою в нашій країні.

Страх за сьогодення і майбутнє уже нині породжує масові настрої на втечу з України.

Виходів з політичного тупика у нас по великому рахунку два.

Президент України запропонував дочасні вибори. І це вже сьогодні проклало зовсім нову лінію політичного водорозділу. Політики поділилися на тих, хто вже прийняв рішення для себе іти на вибори, кидаючи країну в хаос і беззаконня, і тих, хто прагне знайти конструктивний вихід із ситуації і втримати стабільність.

Очевидно, що проведення виборів в теперішніх кризових умовах означає перекласти відповідальність з політичної еліти на суспільство.

При цьому, зрозуміло, що президент керувався далеко не національними інтересами, а своїми персональними бажаннями, в першу чергу – протистоянням з прем’єр-міністром.

Тому цей крок глави держави вважаю безвідповідальним по відношенню і до держави, і до людей.

Виборча кампанія, у разі її проведення, стане війною всіх проти всіх, а територія України буде перетворена у велике побоїще. Вона знизить рівень довіри суспільства до всіх без винятку учасників виборів.

Вибори і далі руйнуватимуть політичний простір в  Україні, розщеплюватимуть суспільні зв’язки і далі розриватимуть державу на шматки. Їх наслідком стане перетворення України на територію, яку треба взяти під контроль або просто завоювати.

Україна уже заплатила високу ціну за політичне протистояння еліт.

Зупинилась її інтеграція в європейські структури (країну наче двієчника залишили на другий рік в питанні підписання угоди про асоціацію), практично зірвано приєднання України до ПДЧ щодо НАТО.

Наступна ціна – перетворення країни в сіру зону між ЄС та Росією.

Хочу нагадати активістам дочасних виборів (в першу чергу ПР): на фоні розколу помаранчевих ви маєте ілюзію взяти владу, розділивши прагнення своїх лідерів з намірами президента. Насправді, майбутня влада виявиться фантомом. Вона буде зруйнована цим протистоянням, світовою економічною кризою і новою ціною на газ.

Хочу звернутись також до тих своїх друзів, хто слідує у фарватері політики президента. Не завжди дії  президента та інтереси України співпадають. В цьому випадку вони не співпадають точно.

Не треба перекидати чвари і протистояння серед політиків на народ. Український народ важко спровокувати на протистояння, але коли це, не дай боже,  станеться владні амбіції і капітали багатьох можуть перетворитися на порох.

Треба  піднятися над власними амбіціями, симпатіями і антипатіями, над партійними поділами і почати діяти за прецедентом.

Вважаю, виходом з ситуації, що склалась має стати формування безкоаліційної більшості в парламенті на підставі особистих заяв народних депутатів і, відповідно, формування поза коаліційного уряду національної довіри та прийняття єдиної національної програми виходу з кризи, розробленої за участю великого бізнесу.

Відсутність коаліції фракцій не є непереборною перешкодою, яка повинна знищувати парламент і розділити націю на ворогуючи табори.

Хочу звернутись до усіх народних депутатів для яких такі поняття як патріотизм та інтерес держави не прості слова. Ми маємо шанс це зробити.

Апелюю також до бізнесу і, зокрема, спонсорів виборчих кампаній. Ви зацікавлені у стабільності. Нові вибори незалежно від результатів посилять хаос і невпевненість у майбутньому.

Консолідація президента, парламенту і уряду може врятувати ситуацію, а ви можете до цього докластися.

Сьогодні ми переживаємо момент, коли всі політики мають пройти моральне очищення перед лицем українського народу. Єдиний шанс для політичної еліти зберегти себе і державу – консолідуватися навколо національних інтересів.

 

Тарас Стецьків, заступник голови фракції "Наша Україна-Народна Самооборона"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде